21 Haziran 1999 21:00

Gülen'in okulları MEB'e devredilmiyor

Başbakan Ecevit, Fethullah Gülen'e yakınlığıyla bilinen vakıflara ait okulların Milli Eğitim Bakanlığı'na devrinin gündemde olmadığını söyledi.

Paylaş
Gülen'in okulları MEB'e devredilmiyor
Başbakan Bülent Ecevit, Fethullah Gülen'in okullarının Milli Eğitim Bakanlığı'na devrinin gündeme gelmediğini bildirdi. Milli Eğitim Bakanlığı da, Gülen'e yakınlığıyla bilinen vakıf ve derneklerce açılan eğitim kurumlarını "özel incelemeye" alacak. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, son gelişmelerden sonra bu kurumların daha dikkatli denetleneceğini belirtti.
Başbakan Ecevit, Başbakanlık Merkez Binası'na gelirken gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gülen'in okullarının Milli Eğitim Bakanlığı'na devrinin söz konusu olup olmadığına ilişkin soruya Başbakan Ecevit, "Hayır öyle bir şey görüşülmedi" yanıtını verdi. Ecevit, "Özbekistan'la Türkiye arasında yaşanan krizin arkasında Fethullah Gülen'in olduğu söyleniyor. Özbekistan'da Fethullah Gülen'e ait okulların yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı'na ait okullar da kapatıldı" biçimindeki bir hatırlatmaya karşılık verirken de şunları söyledi: "Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Kerimov'un Türkiye'ye yönelik bence hiç de haklı olmayan bazı kuşkuları, kaygıları var. O bağlamda bazı önlemler alıyor. Daha önce burada devletimizin konuğu olarak bulunan Özbek gençleri de geri çağırmıştı. O belli bir konudan kaynaklanan değil, bence gereksiz olan, güvensizlikten kaynaklanan bir olay."
Türkiye'nin hiçbir devletin bu arada Orta Asya devletlerinin içişlerine kesinlikle karışmadığını, bundan sonra da karışmayacağını belirten Ecevit, "Ben Özbekistan'la ilişkilerimize büyük önem veriyorum. Bu ilişkilerin bir takım gereksiz alınganlıklarla bozulmasını da içimize sindiremiyoruz" dedi.
MEB'den özel inceleme
Fethullah Gülen'in devleti ele geçirme planlarını anlattığı kasetin ortaya çıkmasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı Gülen'e yakınlığıyla bilinen vakıf ve derneklerce açılan eğitim kurumlarını "özel incelemeye" alacak. Milli Eğitim Bakanı Metin Bostancıoğlu, gazetecilerin Gülen'e yakınlığıyla bilinen okullarla ilgili bir işlem yapılıp yapılmayacağına ilişkin sorularını yanıtladı. Teftiş Kurulu'nun denetimlerini sürekli olarak gerçekleştirdiğini bildiren Bostancıoğlu, son gelişmelerden sonra bu kurumların daha dikkatli denetleneceğini belirtti. Bostancıoğlu, "Eğitim sisteminde denetimler sürekli olarak yapılıyor. Özel olarak projektörlerimizi bir yere yöneltmiş değiliz. Ancak son gelişmelerden sonra bu kurumlara yönelik denetimlerde daha dikkatli olunmasını ve özel olarak incelenmesini gerçekleştireceğiz" diye konuştu.
Bostancıoğlu, Gülen'e yakınlığıyla bilinen bu okulların kapatılıp kapatılmayacağının sorulması üzerine de, "Teftiş Kurulu'nun incelemeleri sonucunda ne teklif gelirse o teklifin gereği yapılır. Cumhuriyet'in eğitim programına uyan okullara hiçbir şey yapmayız. Ancak Cumhuriyet'in eğitim programına aykırı davranan kurumlara ise, gereği yapılır" şeklinde konuştu.
Bakan Metin Bostancıoğlu, özel öğretim kurumlarında karma eğitime geçilmesini öngören yönetmelik değişikliğine son şeklinin verildiğini, önümüzdeki günlerde düzenlemenin gerçekleştirileceğini bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Sabahattin Ali Şenlikleri yapıldı

SONRAKİ HABER

'Erbakan'la gönül bağımızı atamayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...