21 Haziran 1999 21:00

'Pazar için sanat'ın fuarı sona erdi

19 Haziran'da İsviçre'nin Basel Kantonu'nda açılan ve dünyaca ünlü sanat eserlerinin sergilendiği sanat fuarı

Paylaş
'Pazar için sanat'ın fuarı sona erdi
Ercan Koç
19 Haziran tarihinde İsviçre'nin Basel Kantonu'nda açılan ve dünyaca ünlü eski ve yeni, modern ve klasik sanat eserlerinin sergilendiği sanat fuarı 'ART 30 Basel' önceki gün sona erdi. Köln, Paris, Madrid ve Chicago sanat merkezlerinde, "ART", "Arco", "Fiea" ve "art Colongne" adı altında yapılan fuarların içinde Basel çok önemli bir yer tutmakta. Bu yıl yapılan ART 30 Basel Fuarı'na dünyadaki bütün sanat galerilerinin % 20'si, yani 270 galeri 5000'e yakın sanat eseri ile katıldı.
Sanatçıların yanında sanata ilgi duyan çevreler, galericiler, eleştirmenler ve sanat eseri toplayan koleksiyonculardan oluşan çok sayıda kişinin katıldığı sanat fuarı, 20. yüzyılın başından şimdiye kadar yapılan resim, fotoğraf, heykel ve elektronik medya araçlarının gelişmesine bağlı olarak video ve sinemaya kadar değişik alanlarda yapılan sanat eserleri sergilendi.
Sanatın Mekke'si olarak adlandırılan ART 30 Basel Fuarı, sanatçılara kendi eserlerini sergileme olanağı sunarken galericilere ise daha çok kâr etme olanağı sunuyor. Sanat eleştirmenleri fuarda sergilenen sanat eserlerini yorumlarken, "bugünkü sanatçıların yarattıkları sanat eserlerinin çoğunun pazara sunulmak için yapıldığını" söylüyorlar. Eleştirmenler, eserin yaratılmasında, yaşadığımız koşulların sorunlarına yanıt yerine, daha çok dikkat çekmek, daha çok ilgi çekmek ve daha pahalıya satmak kaygılarının ağırlıkta olduğunu ileri sürerken, yaratılan sanat eserlerinin 20. yüzyıl başında sanat dünyasına damgasına vuranlardan Picaso, Miro, Frida Kahlo ve Leger gibi sanatçıların düzeyine ulaşılmadığı söylüyorlar.
Fuarı dolaştığımızda galerilerin stantlarının önünde toplanan insanların eserin sanatsal içeriğinden çok fiyatı üzerine tartışmalar yürüttüklerine tanık olduk. Bir galeri sahibi, "Bu yıl oldukça iyi satışlar yaptık, ki bu paralar da temiz paralardır, borsalardan kazanılmış paralar değildir" diyordu.
Kapitalist sistemin sanat eserlerine yüklediği değer, o eserin pazarda kazandırdığı kârla ölçülmektedir. "Sanat pazara entegre olmuşsa başarılıdır" diyen Fuar Müdürü Lorenzo A. Rudolf, sanat anlayışı ve fuarın amacını da anlatıyor.
Sanat fuarının sponsorluğunu üstlenen kuruluşların başında ise İsviçreli bankalardan UBS vardı. UBS yanında Sony, Saab, Crossair ve Vitra gibi kapitalist tekeller, sanatın gölgesine sığınarak oldukça iyi reklam yaptılar.
Bu yılki sanat fuarında en ilgi çeken eserlerden birisi, Galeri Thomas Fine Art-Zürich tarafından sergilenen ve Andy Warhol tarafından yapılan "Orak ve Çekiç Serisi" adlı resimlerdi. Ayrıca heykellerin sergilendiği, 80 metrekarelik alanı kapsayan bir salonda savaşı anlatan kırmızı boya ile boyanmış gazeteler serpilmişti ve bu kanlı gazetelerin üzerinde sarmaş dolaş duran Yeltsin ve Clinton'ın maketi, salonun arka planında elinde silah ile ateş eden bir asker maketi. Salonun tavanından aşağıya doğru sarkan yüzlerce tank ve savaş uçağı maketi de bu düzenlemeyi tamamlıyordu.
Sanat Fuar gazetelerde çok yer kapmasına rağmen, yerli halk beklenen ilginin daha da altında bir ilgi gösterdi. Fuara giriş ücretinin yüksek olması veya dünyanın değişik ülkelerinden gelen seçkinlerin yoğunluğu, halkın fuara ilgisini düşürdü.
ÖNCEKİ HABER

Günümüz yaşamının renkleri

SONRAKİ HABER

Sabahattin Ali Şenlikleri yapıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...