20 Haziran 1999 21:00

İstanbul Tabip Odası

Babuna'ya destek çıktı

Paylaş
İstanbul Tabip Odası Babuna'ya destek çıktı
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Orhan Arıoğul, lösemi hastası Dr. Orhan Babuna'ya uygun iliğin bulunması için toplanan ve yurtdışına gönderilen kan analizlerinin bir an önce Türkiye'ye getirtilmesini istedi.
Sağlık Bakanı'nın Dr. Babuna için düzenlenen kampanyayı soruşturma kıskacına alması ve kampanyaya yöneltilen "2. Titan vakası" suçlamaları ile "stratejik önem" söylemleri üzerine
Prof. Dr. Orhan Arıoğlu ve Genel Sekreter Kürsat Yıldız, İstanbul Tabip Odası'nda dün basın toplantısı düzenledi. Arıoğul, kemik iliği naklinin tüm lösemili hastaların tek tedavi yöntemi olduğunun yanlış bir kanı olarak kamuoyuna yerleşmeye başladığını ve bu kanının düzeltilmesi gerektiğini vurguladı. Arıoğul, kemik iliği naklinin, başka hemotolojik hastalıklarda olduğu gibi lösemili hastanın ancak bazılarında ve tadavinin belirli evresinde kullanılan bir yöntem olduğunu belirtti.
Kemik iliği naklinin başarısının, diğer organ nakillerinden farklı olarak, alıcı ve vericinin doku gruplarının tam uyumuna bağlı olduğu kaydeden Arıoğul, bu nedenle gereksimin doğduğunda uygun verici bulunabilme olasılığını artırmak için gönüllü kemik iliği vericilerinin kanlarının önceden analiz edilerek bu kişilerin doku gruplarına ait bilgilerin bir veri bankasında kaydedilmiş olması gerektiğini belirtti. Arıoğul, "Laboratuvarımız ülke toplamında günde 40 dolayında analiz yapabilecek bir donanımla yetinmekteydiler.
Bu tempoyla 1 milyon kişilik bir veri bankasına ancak 68 yılda erişilebileceğini hesaplamak mümkündür" dedi.
Sağlık bakanına eleştiri
Başvuruların kitleselleşmesiyle laboratuvarların başvuruları karşılayamaz durumda kalması üzerine toplanan kanların analizinin yapılması için yurtdışına gönderildiğini vurgulayan Arıoğul, "Bu analizlerin bedelleri ödenenlerin verileri geri dönmüş, İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Bölümü'ndeki kemik iliği veri bankasına kaydedilmiştir. Şu ana kadar 38 bin kişinin doku grubundan oluşan bir veri kaydı bulunmaktadır. Ancak yurtdışında hâlâ önemli miktarda kan analiz sonuçları bulunmaktadır ve bedellerinin ödenmesini beklemektedir" dedi.
Sağlık Bakanı'nın kampanyaya yönelik söylediği "stratejik önem" sözlerini de eleştiren Arıoğul, yurtdışına gönderilen kanların 9 numaralı şifrelerle, barkodlarla gönderildiğini belirtti.
Yurtdışına doku grup tayini için kan gönderilmesinin hızlı bir şekilde kemik iliği bankası oluşturma zorunluluğundan doğduğunu dile getiren Arıoğul, "Kaldı ki yurtdışında yaşayan bunca insanımız olduğu, başta politikacılarımız olmak üzere imkân bulanların her türlü tedavilerini yurtdışında yaptırma alışkanlığının yerleştiği bir dönemde kanlarımızda bulunan stratejik bilgileri nasıl gizli tutabileceğimiz tartışma konusudur" yorumunda bulundu.
ÖNCEKİ HABER

Sevgi Hastanesi'nin 'korumaları' da

SONRAKİ HABER

Eğitimde yine aynı manzara

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...