19 Haziran 1999 21:00

Yabancı gelmedi yerli gelemiyor!

Geçtiğimiz yılların "Turizm patlayacak" spekülasyonlarının yerini bu yıl, "Yabancılar kaçıyor" sözleri aldı. 800 bin yabancı turist rezervasyonlarını iptal edince, otellerin doluluk oranı yüzde 20'de kaldı.

Paylaş
Yabancı gelmedi yerli gelemiyor!
Nezahat Şahin
Haziran ayının son günlerine girilmesine karşın, turizm sektöründeki doluluk oranı yüzde 20'lerde seyretmeye devam ediyor. Yaklaşık 800 bin yabancı turistin, Türkiye'de yaptırdıkları rezervasyonları iptal etmesi üzerine, turizmciler yerli turistlere yöneldi. Fakat, asgari geçim standardını bile tutturamayan "yerli turist", turistik bölgelere yanaşamıyor bile.
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Ege Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Özyılmaz, gazetemize yaptığı açıklamada, 800 bin yabancı turistin rezervasyonlarının ve 1500 uçak seferinin iptal edildiğini belirterek, bu düşüşün PKK'nin turistik yerlere eylemler yapacağını açıklaması ve sektörün yapısal sorunlarından kaynaklandığını savundu.
Doluluk oranı yüzde 20
Türkiye'nin dışarıda tam olarak tanıtılmamasından ve altyapı sorununun çözülememesinden de yakınan Özyılmaz, "Bu sene turizm gelirlerinde 2 milyon dolar düşüş yaşandı.
Yabancı turistler açısından otellerde maksimum yüzde 20-25 oranında doluluk söz konusu. Bu da turizmin bu sene çok kötü olduğunu gösterir. Bu doğrultuda biz kendi önlemlerimizi düşük bütçe ayırarak alacağız" dedi. Turizm sektöründe de finansal kriz yaşandığını savunan Özyılmaz, "Turizmin cebindeki para her geçen gün eriyor" dedi. KOBİ statüsünde olmadıkları için teşvik alamadıklarını söyleyen Özyılmaz, devletin sektörün sorunları ile ilgilenmemesini de eleştirdi.
'Ücretliler tatil yapamıyor'
Türkiye'de turizmin artık iç turizme döndüğünü belirten Özyılmaz, bu nedenle turizm sektörünün yerli turistlere göre şekillendiğini anlattı. Otel fiyatlarının yerli turistlere göre belirlendiğini aktaran Özyılmaz, Türkiye'de 10 milyon kişinin iç seyahat potansiyeli taşıdığını, ancak bunun sadece yüzde 20'sinin tatil yapabildiğini söyledi. Azınlık bir grubun genelde yurtdışında tatil yapmayı tercih ettiğini belirten Özyılmaz, düşük ücretli insanların zaten tatil yapma olanağı bulamadığını sözlerine ekledi.
Tatile milyar lazım!
Özyılmaz'ın verdiği bilgilerden, Türkiye'de yalnızca 2 milyon kişinin turistik bölgelerde tatil yapabildiği sonucu çıkıyor. Ege Bölgesi'ndeki otel ve tatil köylerinin fiyatları incelendiğinde bu rakama ulaşmak hiç de şaşırtıcı değil. Örneğin, 4 kişilik bir ailenin 5 yıldızlı bir otelde 10 gün süreyle yarım pansiyon konaklama bedeli, ortalama 560 milyon lirayı buluyor.
Buna konaklama dışı harcamalar da eklendiğinde 1 milyar lirayı aşan rakamlara ulaşılabiliyor.
İki, üç yıldızlı daha mütevazi otellerde konaklamak da altından kalkılır gibi değil. Yine 4 kişilik bir ailenin yarım pansiyon olarak 10 günlük konaklama bedeli, 250-300 milyon lira arasında. Elbette, diğer masraflar hariç. Tatil köylerindeki fiyatlar ise bunların çok daha üzerinde ve kişi başına günlük 20 milyon liradan başlıyor.
ÖNCEKİ HABER

Spierer Tütün işçilerinden sendikaya öfke

SONRAKİ HABER

Tonlarca zehir yiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...