19 Haziran 1999 21:00

Rakamlar hükümeti yalanlıyor

Hükümetin ve işveren kesiminin "SSK'yı düzlüğe çıkaracak tek yol" olarak savundukları emeklilik yaşının yükseltilmesi gerektiği görüşlerini rakamlar yalanlıyor.

Paylaş
Rakamlar hükümeti yalanlıyor
Hükümetin ve işveren kesiminin "SSK'yı düzlüğe çıkaracak tek yol" olarak savundukları emeklilik yaşının yükseltilmesi gerektiği görüşlerini rakamlar yalanlıyor. Türk-İş tarafından yapılan bir araştırmaya göre, resmi rakamlara göre 4.5 milyon olarak belirlenen kayıtdışı işçilerin kayıt altına alınması durumunda SSK, 1.7 katrilyon liralık ek bir gelir elde etmiş olacak. Bu da SSK'nin mali yapısının güçlenmesi anlamına geliyor.
Türk-İş Sosyal Güvenlik Uzmanı Ahmet Şen'in kaçak işçilerin SSK'ya yükü ile ilgili incelemesinde, 4.5 milyon kaçak işçinin SSK'ya kayıtlı olmaları durumunda, kurumun 1.7 katrilyon lira ek bir gelire sahip olacağı saptandı.
Bununla birlikte SSK verileri, SSK'ya kayıtlı toplam 781 bin 911 işyerinin 719 bin 697'si 1 ile 9 arasında işçi çalıştırdığına ilişkin bildirimde bulundu. Dolayısıyla, işyerlerinin yaklaşık yüzde 92'sinde zorunlu tasarruf kesintisi yapılmıyor ve buralardaki işverenler çalışanları için yüzde 10 oranında zorunlu tasarruf kesintisi yapmaktan kurtuluyor. SSK yetkilileri, 10'dan fazla işçi çalıştırmak zorunda kalan birçok işverenin, zorunlu tasarruf kesintisinden kurtulmak için 9 işçiden fazlasını SSK'ya bildirmeyip kaçak işçi olarak çalıştırdığını ya da birden fazla şirket kurarak, işyerinde çalışan işçi sayısını 10'un altında tuttuğunu belirtiyor. 1980'li yılardan sonra yaşanan yüksek enflasyonun kurumun fon gelirlerini sürekli bir erimeye uğrattığı, 1996 yılında kurumun toplam 119 milyar lira fon yatırımı yaptığı, yatırımlardan elde ettiği kârın ise 19 milyar lira olarak gerçekleştiği kaydediliyor.
Ayrıca, 1998 bütçesi ile getirilen kamu haznedarlığı uygulaması kapsamında SSK'nın paralarının da kamu tek hesabında toplanması, kurumu geçen yıl 18.4 trilyon lira zarara uğrattı. SSK yetkilileri, kurumun Haziran-Aralık 1998 ayları arasında Ziraat Bankası'ndaki kamu tek hesabına aktardığı toplam 597 trilyon liranın, bu hesaba aktarılmayıp 15'er gün süreyle repoda değerlendirilmesi durumunda, 18.4 trilyon lira repo geliri elde edeceğini hesapladı.
ÖNCEKİ HABER

Rusya da Kosova'dan parsa kaptı

SONRAKİ HABER

SSK işçilere devredilerek özerkleştirilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa