19 Haziran 1999 21:00

Londra da toz duman oldu

Sekiz emperyalist ülkenin temsilcilerini Köln'de bir araya getiren G-8 Zirvesi, İngiltere'nin başkenti Londra'da güçlü ve "eğlenceli" bir eylemle protesto edildi.

Paylaş
Londra da toz duman oldu
Sekiz emperyalist ülkenin temsilcilerini Köln'de bir araya getiren G-8 Zirvesi, İngiltere'nin başkenti Londra'da güçlü ve "eğlenceli" bir eylemle protesto edildi. Az gelişmiş ülkelerin sırtındaki borç yükünün kaldırılması talebini dile getirmek ve silah satışı ile IMF gibi uluslararası mali kurumları protesto etmek için bir araya gelen binlerce kişi, bu kurumların temsilcisi olarak gördükleri binalara saldırdılar.
Borsaya hücum!
Önceki gün düzenlenen "Kapitalizme Karşı Karnaval"a katılan 5000'e yakın gösterici McDonalds ve borsa binasını kısmen tahrip etti, bir bankayı yaktı ve çok sayıda lüks otomobil ile boş daireleri ateşe verdi.
Polis iki kişiyi ezince...
1990 Trafalgar Meydanı isyanlarından bu yana gerçekleşen bu en şiddetli protesto eyleminin tetikleyicisi ise, göstericilerin üzerine araçlarını sürerek iki kişiyi ezen polis birlikleri oldu. Tazyikli su ve coplarla göstericileri kuşatan atlı polisler, çok sayıda kişiyi yaraladılar. Ancak göstericiler, ara sokaklardan birleşerek eylemi sürdürdüler ve polise taş ve şişelerle karşılık verdiler. Birkaç saat süren bu çatışmalar sırasında çok sayıda bina hasar gördü.
Burjuva basın tarafından, "Çeteler Şehri Esir Aldı" ve "Korkunç Karnaval" gibi başlıklarla kınanan eylemler, Hazine Bakanlığı binası önünde insan zinciri oluşturulmasıyla başladı. Çevredeki çeşitli binalardan pankartlar sarkıtan binlerce kişi, daha sonra Liverpool Tren İstasyonu yakınında üç saat boyunca dans edip eğlendi.
'Financial Times' yasak!
40'tan fazla örgütün destek verdiği eylem, sabah mesai saatinde, otomobilleri ve çevre kirliliğini protesto etmek için trafiğin felç edilmesiyle sürdü. Yüzlerce bisikletçi, şehrin tüm ana caddelerini tıkadılar. Sabah saat 10.30'da ise, Silah Ticaretine Karşı Kampanya adlı örgütün üyeleri, banka ve finans kurumları önünde toplandılar. Bu kurumlarda çalışanlar da, sokakta takım elbiseyle dolaşmamaları ve "Financial Times" gazetesiyle gezmemeleri yönünde uyarıldı. Bazı çalışanlar ise izne çıkarıldılar.
Bankalar kapandı
NatWest, Lloyds ve Friends Provident adlı kurumlara giren göstericiler, içeridekilere bildiriler dağıttıktan sonra kendilerini binadaki bazı mobilyalara zincirlediler. Ellerinde "Spekülasyon Yapmayın, Yaşayın" yazılı pankartlarla Friends Provident binasına girenler ise, bina cephesine büyük bir pankart açtı. Bu eylemler üzerine bankalar geçici olarak kapanmak zorunda kaldı.
Komik söylentiler
Bu sırada, finans çevrelerinde de komik söylentiler dolaşmaya başladı. Bunların birine göre, göstericiler borsa binasının önüne bir duvar örmüşlerdi. Bir diğerine göre ise, bir protestocu kafasını Merkez Bankası kapısına tutkalla yapıştırmıştı.
Borsacılardan tepki
Finans merkezlerinde çalışanlar da, eylemcilere ilginç tepkiler gösterdiler. Bir yatırım kuruluşunun penceresinden uzanan bir borsacı, saatini gösterip "Bakın, bu Rolex" diye bağırarak aşağıdakileri "kıskandırmaya" çalıştı. Bir diğeri ise beş sterlinlik banknotları yırtıp göstericilerin üzerine attı. Sokaktakiler ise, bir yangın musluğunu çalıştırıp binadakileri ıslatarak yanıt verdiler. Bir diğer şirkettekiler de, pencerelere çıkıp "American Express" kredi kartlarını salladılar.
Olaylar kontrolden çıkıyor...
Öğleden sonra London Wall önünde toplanan göstericiler, polis tarafından engellenmeye çalışıldı. Burada üç polis minibüsünün üzerine çıkan göstericiler dans etmeye başladılar. Hızla göstericilerin üzerine gelen bir polis aracı ise, bir kadını ezerek yaraladı. Diğer bir polis minibüsü de, birkaç sokak ötede bir erkeği tekerlekleri altına aldı.
Bu olay üzerine giderek yayılan öfke, ilk olarak Cannon Caddesi'ndeki McDonalds lokantasında patladı. Saat 16.00'da lokantayı basan göstericiler, binayı tamamen tahrip ettiler. Daha sonra da, bir Mercedes ve bir Jaguar otomobili yaktılar. Ardından, Le Quai adlı lüks lokanta tahrip edildi. Borsa binasına yönelen protestocular, ellerindeki balyozlarla bu binaya da büyük hasar verdiler.
Takviye gücün gelmesiyle birlikte yeniden saldırıya geçen atlı polis birlikleri, kalabalığı Thames Nehri'ne doğru sürmeye başladı. Bu arada çok sayıda kişi, çevredeki binaların camlarını kırarak boş binaları ateşe verdiler. Bu arada, koyu mavi lüks bir Peugeot otomobilden çıkarılan bir işadamının üzerine boya sürüldü.
Toplam altı saat süren çatışmalar sırasında dört polisin de yaralandığı belirtilirken, eylemcilerin cep telefonlarıyla koordineli hareket ettiği bildirildi.
ÖNCEKİ HABER

Globalizme büyük öfke

SONRAKİ HABER

Rusya da Kosova'dan parsa kaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...