19 Haziran 1999 21:00

Globalizme büyük öfke

G-8 diye adlandırılan 7 zengin ülke ve Rusya'nın liderlerinin bir araya geldiği zirve kapitalizme karşı duyulan öfkenin haykırıldığı eylemlere sahne oldu.

Paylaş
Globalizme büyük öfke
Yücel Özdemir
G-8'lere karşı "Zirveyi devirelim" sloganıyla Köln"de gerçekleştirilen alternatif etkinliklerde biraraya gelen yüzlerce örgüt ve kurum temsilcisi, dünyanın sekiz büyük ekonomi gücüne sömürü ve talan politikasına son verme çağrısında bulundu.
G-8' Zirvesi'nin emekçilere karşı olan politikalarını ve sermayenin çirkin yüzünü göstermek amacıyla Halk Yüksek Okulun'da düzenlenen Alternatif Zirve etkinliklerine dünyanın çeşitli ülkelerinden tanınmış aydınlar ve politikacılar katıldı. 16-18 Haziran tarihleri arasında devam eden etkinlikler çerçevesinde yüzlerce hükümet dışı örgüt ve kurum temsilcisi biraraya gelerek, sözkonusu 7 ülkeye sömürü ve talan politikasına son verme çağrısında bulundu.
Değişik uluslardan yüzlerce kişinin katıldığı Alternatif Zirve'de, "Göçmenler ve Irkçılık", "Çalışmanın geleceği ve güvencesi", "Egemen dünya sistemine karşı alternatifler" başlıklı konular tartışıldı. İlerici ve demokratik kurumlar, G-8'ler Zirvesi'nin toplandığı günlerde "Bizim direnişimiz olmadan asla!" mesajını verdiler. Kein Mensch ist Illegal (Hiç bir insan illegal degildir) İnisiyatifi adına konuşan bir temsilci, G-8 Zirvesi görüşmelerinin devam ettiği günlerde Alman Hükümeti'nin, mültecileri sınırdışı etme politikasını güçlendirdiğine dikkat çekerek, buna karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
10 bin kişi yürüdü
Öte yandan Köln'de dün biraraya gelen 10 bin kişi, G-8 ülkelerinin dünya üzerindeki egemenliğini ve halkı yoksullaştırmasını protesto etti. Yürüyüşe çok sayıda PKK'li de katılarak İmralı Adası'nda yargılanan Öcalan'ın serbest bırakılmasını istedi. Köln Friesenplstz'da başlayan mitingde konuşma yapan Hindistan Köylü Hareketi Başkanı Prof. Nanjun Datwamy, G-8 ülkelerinin ekonomik politikasını eleştirdi. Kürdistan Ulusal Kongresi adına Bayan Dinef de yaptığı konuşmada, Öcalan'ın uluslararası bir komplo ile tutuklanarak Turkiye'ye teslim edildiğini söyledi. Mitinge, ABD'de hakkında idam kararı verilen gazeteci Mumi Abu Jemal de bir mesaj gonderdi.
İnsan zinciri
Köln'de gerçekleştirilen eylemler sırasında Alasya Kampanyası'nın oluşturduğu ve ağırlıklı olarak kiliseler ile Üçüncü Dünyayı Destekleme Örgütleri tarafindan organize edilen insan zinciri oluşturuluyor. 50 bin kişinin katıldığı insan zinciri, G-8 Zirvesi'nin yapıldığı bölgenin etrafinda oluşturuldu. Yine Köln'de gerçekleştirilen zirve karşıtı bir gösteride değişik uluslardan yaklaşık 700 gencin katıldığı bir kamp oluşturuluyor. Bu kampta Hindistan, Pakistan, Meksika, Brezilya ve Kolombiya'dan haftalar önce yola çıkan ve G-8'lerin sömürü politikasina karşı bir mücadele simgesi göstermek için Köln'e gelen Topraksız Köylü Hareketi temsilcileri de katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Yugoslavya karanlıkta kaldı

SONRAKİ HABER

Londra da toz duman oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...