18 Haziran 1999 21:00

ABD ile Rusya uzlaşıyor

ABD'li ve Rus savunma yetkilileri arasında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de, Rusya'ya Kosova'da bir bölgenin denetiminin verilmesinin ele alındığı görüşmeler sürüyor.

Paylaş
ABD ile Rusya uzlaşıyor
ABD'li ve Rus savunma yetkilileri arasında Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de, Rusya'ya Kosova'da bir bölgenin denetiminin verilmesinin ele alındığı görüşmeler sürüyor.
ABD Savunma Bakanı William Cohen ve Rus meslektaşı İgor Sergeyev arasında başlayan görüşmelere daha sonra ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ve Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov da katıldı. ABD'li kaynaklardan alınan bilgiye göre, halen Rus askerlerinin denetimi altında bulunan Priştine yakınlarındaki Slatina Havaalanı'nın denetimi konusunda uzlaşmaya varıldı.
Rus heyetine yakın kaynaklar, kısa süre içerisinde bir anlaşma imzalanabileceğini ve bu anlaşmanın Rusya'ya kendi sorumluluk bölgesi verilmesi ve Slatina havalanının ortak kullanımı konularını açıklığa kavuşturduğunu belirttiler.
İvanov ve Albright'ın kendi aralarında yaptıkları görüşmeye Finlandiya Devlet Başkanı Marti Ahtisaari'nin de katıldığı bildirildi.
Önceki günkü görüşmelerde ABD heyetinin Rus heyetine, Rusya'nın Kosova Barışı Koruma Gücü'ne (KFOR) katılması konusunda yeni bir öneri sunduğu öğrenildi. Rus tarafının bu öneriye sıcak baktığı kaydediliyor.
Bu arada, Kosova'daki son gelişmeleri değerlendirmek üzere, NATO üyesi ülkelerin savunma ve dışişleri bakanları Brüksel'de bir araya geldi. Zirvenin temel gündeminin Rusya ve ABD arasındaki gelişmeler olduğu belirtiliyor. Toplantıya Milli Savunma Bakanı Salahattin Çakmakoğlu ile Dışişleri Bakanı İsmail Cem de katıldı.
ABD Başkanı Bill Clinton da Rusya'nın KFOR'a katılımı konusunda ilerleme sağlandığını ve bir kaç gün içerisinde anlaşmaya varılacağını tahmin ettiğini söyledi.
Clinton söz konusu uzlaşmanın detaylarına ilişkin bilgi vermekten kaçındı.
Öte yandan, Rusya parlamentosunun alt grubu Duma, NATO Genel Sekreteri Javier Solana'nın 'insanlık suçuyla' yargılanmasını isteyen bir karar karar tasarısını oy birliğiyle kabul etti.
ÖNCEKİ HABER

UNICEF'ten G-8 ülkelerine çağrı

SONRAKİ HABER

KİGEM: Tahkim, geleceği ipotek altına sokmaktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...