17 Haziran 1999 21:00

Tiyatroyla anlatılan özlem

Bağcılar'ın Demirkapı Mahallesi'nde kurulu bulunan Malazgirt İlköğretim Okulu 3-İsınıfı öğrencileri, Şair-Yazar Gülsüm Cengiz'in 'Düş Perisi' adlı yapıtını...

Paylaş
Tiyatroyla anlatılan özlem
Murat Ağbaba
Bağcılar'ın Demirkapı Mahallesi'nde kurulu bulunan Malazgirt İlköğretim Okulu 3-İsınıfı öğrencileri, Şair-Yazar Gülsüm Cengiz'in 'Düş Perisi' adlı yapıtını okullarında sınırlıolanaklarla sergiliyorlar. Çocukların doğaya olan özlemini ve şehir hayatının çocuk üzerindekietkilerini anlatan oyun, okul öğrencileri ve velilerin yoğun ilgisiyle karşılaştı.
Ülkemizde çocukların tiyatro seyredecek yer sayısı sınırlı. Özellikle Bağcılar gibi dar gelirliinsanların oturduğu semtlerde yok denebilir. Bu yönüyle okulda oluşturulan tiyatro, çocukların bueksikliğini az da olsa giderebiliyor. Öğrenci sayısının beş bini aştığı okulda sınıf mevcutları 70 ile80'i bulabilmekte. Her sırada 3 öğrencinin oturduğu okulda genelde yoksul dar gelirli aile çocuklarıeğitim görmekte.
Bütün bu olumsuzluklar içinde, ellerine olanak verilen çocukların ne kadar yaratıcı olabileceğininbir göstergesi aynı zamanda bu oyun.
Tiyatroda oyun oynayanlardan birisi olan Gökhan, tiyatroyu çok sevdiğini belirterek; "Ancaktiyatroya bugüne değin iki kere öğretmenim sayesinde arkadaşlarımla gittim" diyor ve ekliyor:"Keşke okulda hep böyle şeyler yapılsa, o zaman bütün tiyatro çalışmalarına katılacağım."Tiyatroda rol alan diğer bir öğrenci ise 9 yaşındaki Uğur. Uğur, sınıfın başkanı. Yaşından büyüksözler eden Uğur, yaşadığı çevreyle tiyatroda canlandırdığı çevre arasında dağlar olduğunu, amaözlemlerinin tiyatroda anlatılan çevre olduğunu ve büyüklerin çevreyi korumasını istiyor. Bir deCumhurbaşkanı'na birkaç sözü olduğunu söylüyor ve ekliyor: "Cumhurbaşkanı bazı okullaragidiyor. Peki bizim gibi fakirlerin okuduğu okula neden gelmiyor? Ve gelse bile bizim sorunlarımızıçözmez, sadece dinler sonra da gider."
Tiyatro oynamanın zevkli olduğunu ve bu oyunu zevkle oynadıklarını, tiyatroya gelenarkadaşlarından oyun karşılığında 50 bin lira aldıklarını ve elde edecekleri gelirle oyun oynadıklarıokulun konferans salonuna ses düzeni yapmak istediklerini söyleyen öğrenciler, örnek bir davranışsergiliyorlar.
Oyunun sergilenmesinde en büyük yardımı gösteren Metin Öğretmen, bu tür etkinliklerin gerekizleyenler üzerinde, gerekse tiyatroyu yapan çocuklarda büyük etki yaptığını ve tiyatro çalışmasıylaçocuklarda yardımlaşma duygularının pekiştiğini, tiyatronun da iyi kullanıldığında bir eğitimaracına dönüşebileceğini belirtiyor. Amacının, bu tür etkinlikleri her sene daha da fazlalaştırmakolduğunu ve diğer sınıf öğrencilerinin de kendi öğretmenlerini bu tür etkinlik yaptırması içinsıkıştırdıklarını ve okula iyi bir örnek olunduğunu söylüyor.
ÖNCEKİ HABER

Sinemacılardan ulusal sinemaya destek istendi

SONRAKİ HABER

Festival'de Osmanlı saray müziği

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...