16 Haziran 1999 21:00

TMOBB eylemlere başladı

TMMOB Genel Başkanı Yavuz Önen, yeni bütçenin hazırlandığı, IMF heyetinin Türkiye'de olduğunu belirterek, "Yani tam paylaşım zamanıdır" dedi.

Paylaş
TMOBB eylemlere başladı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) üyesi mühendis ve mimarlar; ücret ve gelir dağılımı adaletsizliği, tahkim ve özelleştirme uygulamaları konusunda hükümeti uyaracak on günlük eylem takvimlerini dün başlattılar.
TMMOB Genel Başkanı Yavuz Önen, Konur Sokak'taki TMMOB Genel Merkez binası önünde düzenledikleri basın açıklamasında, kamuda çalışan mühendis ve mimarların taleplerini dile getirdi. İçinde bulundukları ortamın yeni bütçenin hazırlandığı, IMF heyetinin Türkiye'de bulunduğu bir ortam olduğunu ifade eden Önen, "Yani tam paylaşım zamanıdır" diyerek, ülke kaynaklarının paylaşımına dikkat çekti.
'Bütçe faize gidiyor'
Yeni hükümetin programında yatırıma pay ayrılmadığını, bütçenin iç ve dış borç ve faizlerine ayrıldığını, çalışanlara bütçeden yeterince pay ayrılmadığını kaydeden Önen, asgari geçim standartının 400 milyon lira olduğu bir ortamda 20 yıllık bir mühendisin aldığı ücretin 196 milyon lira olduğunun altını çizerek, "Utanç verici bu tabloyu reddediyoruz. Tersine çevirme çabamız sürecektir" dedi. Sorunun sadece bordro sorunu olmadığını, "emme basma tulumba" gibi çalışandan alıp sermayeye veren, karapara basan bu ekonomik sistemin değiştirilmesini istediklerini belirten Önen, hükümetin 6 milyon dolarlık kaynağı bulmak zorunda olduğunu açıklayarak, yabancı sermayeye, IMF'ye sarılmasını eleştirdi. Enerji sektöründeki özelleştirme başta olmak üzere özelleştirme önündeki engellerin kaldırılması için tahkime sarılmalarının, Türkiye'nin alabildiğine yabancı sermayeye açılması anlamına geldiğine değinen Önen, bunun Osmanlı İmparatorluğu'nu batıran kapitülasyonların ikincisi olduğunu söyledi. 'Milliyetçilik' yaftası altında ülkenin yabancı sermayeye teslim edildiğini ifade eden Önen, kamusal alanda yatırım olmadığına, araştırma-geliştirme alanına kaynak ayrılmadığına dikkat çekerek, bütün bunlara karşı TMMOB olarak on günlük eylem programı kararlaştırdıklarını söyledi.
Öğleden önce Anıtkabir'i ziyaret ederek, deftere mühendis ve mimarların şikâyetlerini yazdıklarını, bağımsızlık uğraşısının gündemin başına oturduğunu belirten Önen, TMMOB'a bağlı 940 birimden Başbakanlık, Maliye Bakanlığı ve Plan ve Bütçe Komisyonu'na taleplerinin fakslanacağını ifade etti.
Utanç verici bir durum
Haziran ayı içerisinde bordro yakma eylemi ve ay sonunda Ankara'da miting yapacaklarını, hükümetin bu tarihte belki yüzde 15-20'lik artışı açıklayacağını, ama kendilerinin çabalarının süreceğini ifade eden Önen, "Eğer üretici güç en altta tutuluyorsa, yeni işe başlayan imam ya da güvenlik görevlisinden daha az alıyorsa, burda bir sorun, bir tıkanıklık, utanç verici bir durum var demektir" diye konuştu.
Yavuz Önen, Türkiye'nin giderek dışa bağımlı hale getirilmesinin, İncirlik Üssü'nün ne zaman kimi bombalayacağı belli olmayan güçlere teslim edilmesinin onurlarına dokunduğunu söyledi.
Bir bakanın tepkiler üzerine, "Bulun o zaman 6-7 milyar" dediğini aktaran Önen, Türkiye'nin kaynaklarının kendisine yeteceğini, ancak bunu yönetecek projelere, kalkınma planına ve yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. TMMOB Başkanı; mühendis ve mimarların insanca yaşam, barış, demokrasi ve grevli, toplusözleşmeli sendikal hak talepli mücadelesinin süreceğini söyledi. Basın açıklaması alkışlarla sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Sorunlar yaşla çözülmez

SONRAKİ HABER

Ekonominin itici gücü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa