15 Haziran 1999 21:00

Depremzedeler 33 yıl bekletildi

Erzurum'da 1966'da meydana gelen depremde evsiz kalanlar, afet konutlarına 33 yıl sonra kavuştular. Adana depremzedelerinin ne kadar bekleyeceği ise belli değil.

Paylaş
Depremzedeler 33 yıl bekletildi
Erzurum'un Hınıs ilçesinde 1966 yılında meydana gelen depremde evsiz kalan vatandaşlar, afet konutlarına 33 yıl sonra kavuştular. Ancak bazıları hiç kavuşamadı. Çünkü onlar artık yaşamıyorlar.
Bayındırlık İş Müdürü Enver Yaylalı, 1966 yılında Hınıs'ta meydana gelen deprem sonrası evleri yıkılan hak sahiplerine 240 konut yapılmasının planlandığını, ancak çeşitli olumsuzluklar nedeniyle deprem konutlarının hak sahiplerine teslim edilemediğini söyledi. Afet konutlarının yapımı için sürdürülen çalışmaların 33 yıl içinde çeşitli aksamalar yaşadığını hatırlatan Yaylalı, "Evlerin teslimi, çeşitli tarihlerde inşaatların tasfiyesi nedeniyle bu kadar uzadı" dedi.
Kimisi göç etti, kimisi yaşamıyor
240 evden oluşan afet konutlarının noter huzurunda yapılan çekilişle sahiplerine teslim edildiğini bildiren Yaylalı, konutların yarısının ilçenin girişinde, yarısının da ilçede bulunduğunu belirterek, şunları söyledi: "Aradan 33 yıl gibi uzun bir süre geçtiği için, depremi yaşayan insanların çoğu buralarda olmadığı gibi, bir kısmı da hayatta değil. Kimi göç etti, kimi hayatını kaybetti, kiminin nerede olduğu bilinmiyor. Bu sebeple afet konutlarının bir kısmı varislere teslim edildi." Yaylalı, afet konutlarının gecikmesinin bir sebebinin de, belediyenin konutların etrafındaki yolları yapmaması ve evlere su verilememesi olduğunu ifade etti.
Adanalılar merak ediyor
Erzurum depremzelerine bulunulan konut vaadinin ancak 33 yıl sonra gerçekleştirilmesi, geçtiğimiz yıl yaşadıkları depremde evlerini kaybeden Adanalı depremzedeler açısından 'Onlar da 32 yıl sonra mı evlerine kavuşacak?' sorusunu gündeme getirdi.
Adana'da gerçekleşen deprem sırasında evi tamamen yıkılanlardan Erol Güler, bu konudaki kaygılarını dile getirirken şunları söyledi: "Evim tamamen yıkıldı. Deprem ardından kiraya çıktım. 350 milyon olan kira yardımını alabildim. Konut için ismimizi yazdırmamız gerekiyordu, yazdırdım. Haziran sonunda evlerin teslim edileceği söylendi. Evlerin şu an ne durumda olduğunu bilmiyorum, ama teslim edilecek gibi görünmüyor. Kira sürem doldu. Tekrar yardım yapılmazsa nerede kalacağımı bilmiyorum. Devletin bu yolda bir yardımı yok."
Evi 'az hasarlı' diye tespit edilen emekli İbrahim Seven, yapılacak olan 120 milyon lira tutarındaki para yardımının ancak geçtiğimiz günlerde ellerine geçtiğini sölüyor. Ev için başvurusunu da şöyle anlatıyor: "Ev için başvurumuzda ilk önce bizden bir dosya teslim etmemizi istediler. Dosyalarımızı da hazırlayıp teslim ettik. Sonradan duyduk ki 1. derecede eleme yapmışlar. Eleme sonunda bazı arkadaşların isimlerini silmişler. 2. bir eleme yapıldı. O elemeden sonra ismimin olup olmadığını bilmiyorum. Eski binalar yıkık durumda, başımıza düşecek gibi. Okul bahçesinde depremde zarar gören bacanın düşmesiyle bir öğrenci hayatını kaybetti. Geçtiğimiz günlerde park eden bir aracın üstüne beton parçasının düşmesi sonucu araç kullanılamayacak duruma geldi. Okuldaki kazadan sonra çocuklarımızı Kurttepe Okulu'na taşıdılar. Oraya da ancak servislerle gidebiliyorlar. Servis parası olan aylık 6 milyonu ödeyemiyoruz. Bize bu konuda bir açıklama yapılmıyor. Milli Eğitim Müdürü Vekili Veli Cuma'yla görüştük. Fakat tatmin edici bir açıklama alamadık. Oy zamanı bize gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Aytak Durak, 'Bu mahallenin sorunları ne olacak?' sorumuzu, 'Benim sorunum değil. Bayındırlık ve İskân Müdürlüğü'nün işi' diye yanıtlayarak işin içerisinden çıkıyor. Depremden sonra ilk 5 gün hiç yardım yapılmamıştı. Ne zaman toplu olarak yolu kestik, o zaman bize yardımlar yapılmaya başlandı. Bu böyle devam ederse tekrar bu tür eylemlere girmemiz gerekecek."
İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Sadi Sürentürk ise, konu ile ilgili sorularımızı yanıtlarken, geçmiş depremlerden dolayı Türkiye genelinde devletin 30 bin konut borcu bulunduğunu hatırlatarak, "Fakat Adana'da konutların ihale edilmesinden dolayı böyle bir ihtimal küçüktür. Zaten beş bin konut ihale edilmişti. Bitmek üzere. Önümüzdeki günlerde dört bin konut ihale edilecek. Burdaki sorunun çözülme nedeni, gerekli paranın devletten değil, Dünya Bankası'ndan kredi alınması yoluyla sağlanması. Bu nedenle binalar kısa sürede bitebilir" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

IMF bütçesine hayır

SONRAKİ HABER

Göktepe davasında gerekçeli karar açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...