14 Haziran 1999 21:00

Tele-kulak Tantan

İçişleri Bakanı Tantan, kimsenin kendi telefonunun dinlenmesinden rahatsız olmaması gerektiğini söyledi.

Paylaş
Tele-kulak Tantan
Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki tele-kulak skandalının ardından, telefon dinleme olayına karıştıkları gerekçesiyle emniyette operasyon düzenleyen İçişleri Bakanı Saadettin Tantan, herkesin telefonun dinlenmesinden yana olduğunu söyledi. Tantan, hiç kimsenin kendi telefonunun dinlenmesinden rahatsız olmaması gerektiğini iddia ederek, Amerika'da herkesin telefonunun dinlendiğini söyledi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçeleri görüşülerek kabul edildi. Görüşmeler sırasında konuşan ANAP'lı Aydın Ayaydın telefon dinleme konusunu eleştirirken, sadece yasal çerçevede ülke çıkarlarının gerektirdiği konularda telefon dinlenmesini istedi. DYP'li Mehmet Ali Yavuz istihbaratın her devletin hakkı olduğunu iddia ederken bunun açığa çıkmaması gerektiğini belirtti.
FP'li Zeki Ünal, polis atamalarında TSK'da olduğu gibi YAŞ modeli uygulanmasının "Emniyet'in intiharı" anlamına geleceğini belirtti. Ünal, irticanın Anayasa ve yasalarda yeri olmadığını, bu suçtan mahkûm olan bulunmadığını ifade ederken, "İrtica Marksist terminolojide geçiyor. Devrim yoluyla iktidarı ele geçiremeyen marksistler şimdi Atatürkçü kisvesi altında belli merkezlere sızdı, irtica kelimesinin arkasına sığınarak kamuoyunu yanıltmaya çalışıyor" diye konuştu.
DYP'li Celal Adan ise bütün dünyada isyanların nedeninin fakirlik değil, adaletsizlik olduğunu savunarak Türkiye'de korkunç adaletsizlik olduğunu, Türkiye'de irtica dahil hiçbir şeyin doğru tartışılmadığını söyledi. Adan, İçişleri Bakanı Tantan'ı, "Tam bir halk adamı, tam bir devlet adamı" diye övdü.
Gülek ABD vatandaşı mı?
FP'li Aslan Polat ise, telefon dinleme konusuna değinerek Emniyet yasalara uymazsa bireyleri yasaları çiğnediği için suçlayamayacağını vurguladı. Polat, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde gözaltına alınanlara işkence yapıldığını savunurken Tantan'dan bu olayın üstüne de, "tele-kulaktaki gibi ciddiyetle gitmesini" istedi. Polat konuşmasında ayrıca, Türkiye'de türban nedeniyle okuyamadığı için yurtdışına gidenlerden kaçının çifte vatandaşlık hakkına sahip olduğunu, ABD'de çifte vatandaşlık hakkını almak için kaç kişinin izin aldığını, DSP'li Tayyibe Gülek'in de ABD vatandaşı olup olmadığını sordu.
'Tele-kulak' yasallaştıracak
İçişleri Bakanı Saadettin Tantan görüş ve eleştirileri yanıtlarken "Strateji Merkezi" kurulacağını, her bölgenin sosyolojik, kültürel, ekonomik araştırmalar yapılacağını, bölgelere gidecek personelin bilinçli görev yapacağını söyledi. Tantan, siyasilerin, egemen güçlerin görüşleri doğrultusunda hareket edildiği için bakanlık bünyesinde bazı kişilerin küstürüldüğünü, bundan sonra böyle uygulamalar olmayacağını ifade etti. Tantan, siyasetçilerin Emniyet üzerinden elini çekmesini istedi.
Tantan, dinleme konusunda hukuki altyapı olmadığını, bu konuda yasal düzenleme yapılacağını belirtirken, "Kimse kendi telefonunun dinlenmesinden şikâyetçi olmamalı" dedi. Tantan, Batı ülkelerinde özellikle ABD'de her telefonunun dinlenebildiğini söyledi. Tantan konuşmasında, yakında Organize Suçlarla Mücadele Yasa Tasarısı'nın, Meclis'e sevkedileceğini, ancak geçen dönemki tasarıdan farklı olarak bu kez Bankalar, SPK ve Borsa'nın da tasarıya dahil edileceğini bildirdi.
MHP'liler alkışladı
MHP Tokat Milletvekili Lütfi Ceylan, Tantan'ın konuşmasını alkışladı. Komisyon Başkanı DSP'li Metin Şahin ise, "Komisyonumuzda böyle bir usül yok" diyerek Ceylan'ı uyardı. Bakan Tantan'ın konuşmasının ardından Plan ve Bütçe Komisyonu'nunda İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bütçeleri oylanarak kabul edildi. Bakanlığın istihbarat ödenekleri konusunda ise Komisyon'da gizli oturum yapıldı.
ÖNCEKİ HABER

MEBA Sanatevi'nde konser

SONRAKİ HABER

PKK-asker görüşmesine zımni doğrulama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa