14 Haziran 1999 21:00

Priştine Havaalanı Rusların

Priştine'ye ilk olarak gelen ve havaalanı çevresine yerleşen Rus birlikleri ile İngiliz askerleri arasında devam eden anlaşmazlık, Rusların lehine sonuçlandı.

Paylaş
Priştine Havaalanı Rusların
Priştine'ye ilk olarak gelen ve havaalanı çevresine yerleşen Rus birlikleri ile İngiliz askerleri arasındadevam eden anlaşmazlık, Rusların lehine sonuçlandı. İşgalin başlamasından önce batılıemperyalistler arasında yapılan paylaşma planlarında Rusya'ya herhangi bir etkinlik alanı bırakılmakistenmemesine karşın, Kosova'nın göbeğinde bulunan en stratejik noktalardan biri olan PriştineHavaalanı, Rus askerlerinin kontrolüne geçti. İngiliz askerlerinin havaalanından çekilmelerindensonra alanın tüm kontrolü Rusya'ya geçti. Askeri kaynaklar önceki gün, İnglizlerin 2 Rus zırhlı aracıtarafından kapatılan havaalanı yolunu açma girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından,İngiliz birliklerine geri çekilme emri verildiği öğrenildi.
Görüşmeler sürüyor
Amerikan askeri yetkilileri ise, Rusya'nın Priştine'deki varlığını kabul edeceklerinin sinyalini verdi.ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Henry Shelton, sorunun Moskova'ya NATO komutası altındaolmak şartıyla Kosova'da bir sorumluluk bölgesi verilmesiyle çözülebileceğini söyledi. Moskova'dakitemaslarını tamamlayan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott, Rusya'ya bir NATOsektöründe sorumluluk bölgesi verilmesinin değerlendirildiğini söyledi. Dün ABD Başkanı Bill Clintonve Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in bu konuda uzun bir telefon görüşmesi yaptığı öğrenilirken,NATO Sözcüsü James Shea de NATO'nun Kosova gücü KFOR'un komutanı General MichaelJackson ile Rus General Viktor Zavarzin'in, 'etkili işbırliği sağlamaya yönelik düzenlemeler üstündeçalıştıklarını' söyledi.
Rus yetkililer, daha önceki açıklamalarında sorunun anlaşmayla çözümlenememesi durumunaYugoslavya ile anlaşarak Kosova'da bir Rus sektörü ilan edebileceklerini belirtmişlerdi.
Kosova'da kan durmadı
Kosova'ya giren işgalci İngiliz ve Alman askerleri, polis olduğunu iddia ettikleri iki kişiyi öldürdüler.
Kosova'nın en büyük ikinci kenti Prizren'e önceki gün giren ve bir kontrol noktası kuran Almanbirlikleri, kendilerine bir otomobilden ateş açan iki kişiden birini öldürürken, diğerini ağır yaraladılar.
Kısa süren çatışmada bir Alman askerinin de yaralandığı belirtiliyor. Prizren'e giren Almanaskerlerinin sayısının bini aştığı bildirilirken, Priştine kentinde konuşlanmaya devam eden İngilizaskerleri de Sırp polisine bağlı olduğunu iddia ettikleri bir kişiyi vurarak öldürdüler.
Bölgede bulunan Alman komutanlar, geceleri Sırp çetelerin Kosova köylerini ateşe vermeye devamettiklerini belirtti.
Üç gazeteci katledildi
Almanya Dışişleri Bakanlığı, bölgede bulunan üç Alman gazetecinin kimliği belirsiz kişiler tarafındanöldürüldüğünü duyurdu. Kosova'nın güneyinde silahlı bir grubun saldırısına uğrayan gazetecilerdenikisinin cesedi Priştine yakınlarında, birisi de Prizren'de bulundu. Gazetecilerin Alman Stern dergisiiçin çalıştıkları öğrenildi.
Kacanik'te toplu mezar bulundu
Kosova'da bulunan İngiliz birliklerinin, Sırp güçleri tarafından öldürüldükleri belirtilen insanlarıngömüldüğü toplu mezarları aradıkları bildirildi. Kosova'nın başkenti Priştine'nin 50 kilometregüneyindeki Kacanik köyü sakinlerinin, köyün mezarlığının yakınında bulunün üç büyük çukurdancesetleri çıkardıkları ve törenler yaparak mezarlığa gömdükleri öğrenilirken İngiliz askerleri, toplumezarda 99 cesedin bulunduğunu kaydetti. Ortaya çıkan bu mezarın, Uluslararası Savaş SuçlarıMahkemesi'ne rapor edileceği belirtiliyor. Kacanik köyü sakinleri, toplu mezarın etrafınınmayınlanmış olması nedeniyle cesetlere zorlukla ulaşabildiklerini anlattılar.
ÖNCEKİ HABER

Yoksullar tekellerin 'deney faresi'

SONRAKİ HABER

AP seçimlerinde sandıktan muhafazakârlar çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...