13 Haziran 1999 21:00

ABD tüm Türkiye'yi dinliyor

Türkiye'de, 'tele-kulak' skandalları ile hangi devlet yetkilisinin kimleri dinlettiği tartışılırken, ABD, ülke çapında gerçekleşen tüm iletişimi dinleme olanağına sahip.

Paylaş
ABD tüm Türkiye'yi dinliyor
Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı İstihbarat Daire Başkanlığı'nın, gazetecilerinkinden Cumhurbaşkanlığı konutununkilere kadar, pek çok 'stratejik' telefonu dinlediğinin ortaya çıkarılması üzerine İçişleri Bakanı Saadettin Tantan tarafından başlatılan bir 'operasyonla', 12 bürokrat görevinden alınmıştı. Türkiye'de, bu gelişmeler üzerine 'tele-kulak' skandalları ile hangi devlet yetkilisinin hangi devlet yetkilisini dinlettiği tartışılırken, ABD emperyalizmi, ülke çapında gerçekleşen tüm iletişimi dinleme olanağına sahip bulunuyor. Üstelik, ABD'ye tanınan bu 'dinleme hürriyeti', bizzat Türkiye'nin altına imza attığı anlaşmalarla garanti altına alınmış.
ABD'nin 'tüm dünyayı dinleme hürriyeti', dünyanın dört bir köşesinde oluşturulan özel şebekeler, onlarca ülkeyle yapılan gizli anlaşmalar, belli ülkelerde kurulan ana tesisler ve günün 24 saati bu tesislere veri geçen uyduların toplamını ifade eden Echelon sistemi ile mümkün oluyor.
ABD Ulusal Güvenlik Kurulu (NSA) tarafından tasarlanıp yönetilen Echelon sistemi, dünya çapında gerçekleşen tüm telefon, faks, teleks ve elektronik posta iletişimini takip edebilecek güçte. Sistem, istenildiğinde her hükümeti, örgütü, kuruluşu ve bireyi özel olarak takip ediyor ve elde edilen bilgileri, NSA'ya sunuyor.
ABD'nin, PKK Genel Başkanı Abdullah Öcalan'ı örtülü bir operasyonla ele geçirip Türkiye'ye teslim etmesinde Echelon'un rol oynadığı iddia edilmişti. Türk hükümetine yapılan bu 'iyilik' karşılığında ne alındığı ise bilinmiyor. Bilinen, Türk devletinin Echelon sisteminin sadık bir müttefiki olduğu ve yurttaşlarını gönüllü olarak ABD'ye dinlettiği.
40 yıldan fazla bir geçmişe sahip olan Echelon casusluk sisteminin diplomatik temeli, UKUSA adlı anlaşma. Bu anlaşmanın temeli, 2. Dünya Savaşı'nın ilk günlerinde atıldı ve 17 Mayıs 1943'te, ilk olarak ABD ve İngiltere tarafından onaylandı. "Komünizme karşı soğuk savaş"ın resmen başladığı 1946-47 arasında, sisteme Kanada, Avustralya ve Yeni Zelanda katıldı. Maddeleri halen bilinmeyen anlaşma ile ilgili ortaya çıkarılan bilgilere göre, ABD Ulusal Güvenlik Kurulu (NSA), "birinci taraf" olarak niteleniyor. "İkinci taraf" ise; İngiltere, Avustralya, Kanada ve Yeni Zelanda'nın istihbarat örgütleri. Anlaşmaya daha sonra dahil olan "üçüncü taraf" ülkeleri ise Almanya, Norveç, Güney Kore ve Türkiye. İddialara göre, bu kısa listeye yeni isimler eklendi, ancak bu ülkelerin hangileri olduğu bilinmiyor. Amerika'nın hizmetindeki küresel casusluk ağı Echelon'un amacı, iki başlık altında özetleniyor:
1. Siyasi Casusluk: ABD, Echelon aracılığıyla dünyanın dört bir köşesinde "istenmeyen" siyasi faaliyetleri takip etme olanağına sahip. Sistemin, ABD dahil olmak üzere tüm ülkelerdeki devlet yetkililerini, milletvekillerini ve önemli bürokratları özel olarak dinlediğine dair güçlü kanıtlar bulunuyor. ABD'li senatör Storm Thurmond ve Kongre üyesi Michael Barnes, 1988 ve 1995'te yaptıkları açıklamalarda, Echelon tarafından dinlenildiklerini söylemişlerdi. Sistem tarafından düzenli takip edildiği kanıtlanan örgütler ise; Uluslararası Af Örgütü, Greenpeace ve bazı Hıristiyan yardım kuruluşları.
2. Ticari Casusluk: Echelon, özellikle SSCB'nin çöküşünden sonra yoğun olarak ticari casusluk amacıyla kullanılıyor. Temel amaç ise, çeşitli ülkelerdeki önemli kamu ihalelerinin (silah alım ihaleleri gibi) seyri hakkında bilgi edinerek, bu bilgileri Amerikan silah tekellerine devretmek. ABD'li şirketlerin, bu yolla rakiplerini birçok kez safdışı bırakarak önemli ihaleler aldığı biliniyor.
Echelon'un işleyiş tarzı, Avustralyalı Araştırmacı Nicky Hager ve İngiliz Gazeteci Duncan Campbell'in çabaları sayesinde artık kesin olarak biliniyor. Ancak sistemin açığa çıkarılmasında, her iki ülkede "nedamet getirerek" kamuoyu önünde önemli açıklamalar yapan ajanlar da önemli rol oynadı. Gazetemiz Evrensel, 28 Eylül 1998 tarihinde yayınladığı bir yazı dizisinde, bu karmaşık sistemin nasıl işlediğini ayrıntılarıyla ortaya koymuştu.
Echelon'a çalışan ABD uyduları
  • Adv. KH-11
    No: 3
    Yörünge: 320 km.
    Üretici: Lockheed Martin
    Amaç: casus fotoğrafları
  • LaCrosse RI
    No: 2
    Yörünge: 300-640 km.
    Üretici: Lockheed Martin
    Amaç: casus fotoğrafları
  • OrionVortex
    No: 3
    Yörünge: 36 bin km.
    Üretici: TRW
    Amaç: Telekom takip
  • Trumpet
    No: 2
    Yörünge: 320-36 bin km.
    Üretici: Boeing
    Amaç: Cep telefonu takip
  • Parsae
    No: 3
    Yörünge: 960 km.
    Üretici: TRW
    Amaç: Okyanus takip
  • SDS
    No: 2
    Yörünge: 320-36 bin km.
    Üretici: Hughes
    Amaç: Veri aktarım
  • DSP (Kamu)
    No: 4
    Yörünge: +36 bin km.
    Üretici: TRW/Aerojet
    Amaç: Füze erken uyarı
  • DMSP (Kamu)
    No: 2
    Yörünge: 800 km.
    Üretici: Lockheed Martin
    Amaç: nükleer patlamalar
  • ÖNCEKİ HABER

    Irak'a uygulanan ambargonun faturası

    SONRAKİ HABER

    Öcalan: İdam edilmem Türkiye'ye tuzak

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...