12 Haziran 1999 21:00

Sokotap Tütün'de tazminat oyunu

İzmir'de kurulu Sokotap Tütün Fabrikası'nda çalışan işçilere, geçen yıl ihbar tazminatları ödenmeyerek işten çıkarılmalarına rağmen, bu yıl yeniden işbaşı yaptırılmadı.

Paylaş
Sokotap Tütün'de tazminat oyunu src=/resim/b1.gif width=18 height=18>Sinan Sarısaltık
İzmir'de kurulu Sokotap Tütün Fabrikası'nda çalışan mevsimlik işçiler, geçen yıl yeniden işe dönecekleri sözü verilerek, ihbar tazminatları ödenmeyerek işten çıkarılmalarına rağmen, bu yıl yeniden işbaşı yaptırılmadı. İşçiler, yaklaşık bir hafta önce açılan fabrikada işbaşı yaptırılmayınca, Çalışma Müdürlüğü'ne ve mahkemeye başvurdular.
Geçen yıl Vertap Tütün Fabrikası ile Universal Tütün Fabrikası'nın birleşmesi üzerine, kurulan Sokotap Tütün Fabrikası'nda çalışan işçiler, kazanılmış haklarının gasp edilmesine karşı eyleme geçmişlerdi. Daha sonra, tütün fabrikalarında genellikle uygulandığı gibi, sezon bitiminde gelecek yıl yeniden işe alınmak üzere işçilerin işlerine son verildi. İş akitlerinin feshedilmediği söylenen ve bu nedenle ihbar tazminatları ödenmeyen 150 işçiye, Sokotap Tütün Genel Müdürü Cengiz Enet tarafından yeni sezonda işe alınacakları sözü verildi. Ancak, bir hafta önce yeni sezonun başlamasına ve fabrikanın üretime geçmesine rağmen işçiler yeniden işbaşı yaptırılmadı. Bunun üzerine Tek Gıda-İş Sendikası'na giden işçiler daha sonra Çalışma Müdürlüğü'ne başvuruda bulundular ve ardından Sokotap işletmesi hakkında dava açtılar.
'İhbar tazminatı alamadık'
Sokotap işçilerinden Cevat, gazetemize yaptığı açıklamada, sekiz yıldır yıldır tütünde çalıştığını belirterek, "Geçtiğimiz yıl işyerimizin Universal tütün ile birleşip adını Sokotap Tütün olarak değiştirmesi üzerine arkaşlarla eylem yaptık. Bizler bu isim değiştirme sonucu var olan haklarımızın yok olmasını istemiyorduk" dedi. Sezon bittikten sonra Genel Müdür Cengiz Enet'in 150 işçiyi odasına çağırdığını ve "Sizlere kıdem tazminatlarınızı vereceğiz ama gelecek yıl üretim başladığında sizleri yine çağıracağız. O yüzden şimdilik ihbar tazminatlarınızı ödemeyeceğiz" dediğini aktaran Cevat, "Bizlere kâğıtlara 7-8 imza attırdı. Bizleri 16. maddeye göre işten çıkardıklarını söylediler. Bu sene işbaşı yapmak için işyerine gittiğimizde, işyerinde hiçbir hak talep etmeyeceğimize dair imza attığımızı söylediler. Bunun nedeni bence yaptığımız direniştir" diye konuştu.
Dava açıldı
Sendikanın hiçbir haklarının kaybolmayacağını ve ihbar tazminatlarının ödenmeyeceğini söylediğini anlatan Cevat adlı işçi, "Biz hakkımızı almak için sendikaya, bölge çalışmaya ve bölge şubeye gittik. Çalışma Müdürlüğü'ne gittiğimizde işverenle görüşeceklerini bize 10-15 gün içinde haber vereceklerini söylediler.
İki sefer işverenle görüşmüşler ama işveren işçilerin haklarını da ihbarlarını da ödemeyeceğini belirtmiş. Bunun üzerine Çalışma Müdürlüğü bir kâğıt vererek mahkemeye başvurabileceğimizi söyledi" dedi.
'300 milyon içerde kaldı'
Sokotap işçilerinden Ali de, yedi yıldır tozcu olarak çalıştığını, haklarını almak için sendikaya gittiklerini, sendikanın da işbaşı yapmaları için her şeyi yapacaklarını söyledi. Daha önce de işyerine gittiklerini, ama işe alınmadıklarını kaydeden Ali, "Bizi işe almamalarına rağmen, kendi seçtikleri yeni işçileri işe aldılar. 300 milyon liraya yakın param içerde kaldı" dedi. Oktay adlı işçi ise, sonuna kadar haklarını takip edeceğini vurgulayarak, sendikaya sürekli gittiğini, açtıkları davayı takip etmek için avukat tutulduğunu ve bu avukata vekâlet verdiklerini anlattı.
Genel Müdür'den ses yok
Sokotap Tütün Fabrikası'nda yaşanan bu konu hakkında görüşmek istediğimiz Sokotap Genel Müdürü Cengiz Enet, işlerinin yoğunluğunu gerekçe göstererek görüşme teklifimizi kabul etmedi.
ÖNCEKİ HABER

İşçinin parası taşeronların cebine

SONRAKİ HABER

Harb-İş İstanbul Şube'de ilk raund muhalefetin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...