11 Haziran 1999 21:00

GATA'da işçilerin hakları gasp edildi

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)'nin temizlik işlerini yapan 420 işçi, işverenlerinin ücretlerine, zorunlu tasarruf ve vergi iadelerine el koyarak ortadan kaybolması nedeniyle mağdur.

Paylaş
GATA'da işçilerin hakları gasp edildi
Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA)'nin temizlik işlerini yapan 420 işçi, işverenleri Aktem Temizlik Taahhüt Limited Şirketi'nin ücretlerine, zorunlu tasarruf ve vergi iadelerine el koyarak ortadan kaybolması nedeniyle mağdur. Pazartesinden beri yemekhane önünde toplanan işçiler, haklarının ödenmesini istiyor. Aktem Temizlik Şirketi'nin 2,5 yıldır GATA'nın temizlik işlerinin ihalesini aldığını ve 130'u bayan 420 civarında kişi çalıştırdığını söyleyen işçiler, bir yılı aşkın bir süredir izin paralarının, vergi iadelerinin ve zorunlu tasarruflarının ödenmediğini hatırlattı.
Şirketin GATA ile sözleşmesinin 1999 başında bittiğini ve yeniden girdiği ihaleyi kaybettiğini belirten işçiler, 6 aydır birer aylık uzatmalarla işi yürüten şirket yetkilileri konusunda GATA komutanlarını uyardıklarını ve tedbir alınmasını istediklerinisöyledi.İşverenler Tamer Topçu ve Kenan Karataşçı'nın, işçilerin 60 milyar lira tutarındaki alacaklarını ve GATA'ya ihale karşılığı yatırılan 30 milyarlık teminatı alarak ortadan kaybolduğunu belirten işçiler, "İşveren maaşlarımızı hep 15-20 gün geç ödeyerek, repoya yatırıyordu. Hiçbirimizin sigortası tam yatırılmıyor, sürekli giriş çıkış yaptırılıyordu. Sorduğumuzda ise sürekli işten çıkarılmakla tehdit ediliyorduk" dediler.
Ağar'a seçim desteği
Kendilerinden kesilen paraların seçimler döneminde Mehmet Ağar'ın kampanyasına aktarıldığını anlatan işçiler, işverenlerinin de Elazığlı olduğunu ve oraya kaçtığını ifade ettiler. Alaattin Şakar, 6 aydır çalıştığı halde sadece bir aylık sigortası gözüktüğünü, 1,5 yıldır çalışan Ahmet Türksoy ise sigortasının yatıp yatmadığı konusunda bile bilgisinin olmadığını söyledi. Sigortaya dilekçe verdiğini, ancak son 2 yıl kala süreleri toplatabileceğinin söylendiğini aktaran Türksoy gibi, Alper Özbaş, Yaşar Kazım Çelik, Fatih Topçuoğlu, Serdal Tilkioğlu, Yaşar Ateş, Selami Özbaş da sigortalarının yatırılmadığından ve her birinin en az 150-200 milyon lira alacakları olduğundan söz ettiler.
Aktem'den önceki şirket döneminden beri GATA'nın temizlik işlerini yürüttüğünü belirten Sultan Eğri, 2,5 yıllık hizmeti karşılığında sadece 120 günlük sigortasının çıktığını belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Çorapta çocuk emeği sömürüsü

SONRAKİ HABER

Gazeteciye mayısta da geçit yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...