11 Haziran 1999 21:00

Çalıp çırpmak serbest

Daha seçim propagandalarının mürekkebi kurumadan, yeni hükümet, icraatlarıyla gerçek yüzünü sergilemeye başladı. "Nereden buldun" düzenlemesi kaldırılıyor.

Paylaş
Çalıp çırpmak serbest
Kamuoyuna "vergi reformu" olarak sunulan vergi yasası içerisinde yer alan "Nereden buldun" düzenlemesi kaldırılıyor. "Nereden buldun" uygulaması, "yastık altındaki 70 milyar doların" ekonomiye girişini engellediği gerekçesiyle patronların tepkisine neden oluyordu. İşveren çevrelerinin, ekonomiye taze para gerektiğini söyleyerek siyasilere baskı yapmaları sonucu gündeme gelen değişiklik, ekonominin karapara temeline oturtulması sürecini hızlandıracak.
Daha seçim propagandalarının mürekkebi kurumadan yeni hükümet icraatlarıyla gerçek yüzünü sergilemeye başladı. Hükümet, Vergi Yasası'nda bulunan Mali Milat uygulamasını yasadan çıkarmaya hazırlanıyor. Konuya ilişkin gerekli düzenlemelerin yapılması, dünkü Bakanlar Kurulu toplantısında da gündeme geldi. Hükümetin patronların istediği düzenlemeleri yapmaları konusunda tehdit edildiği İTO Meclis toplantısında ise, Meclis Başkanı Atalay Şahinoğlu 'Mali Milat'ın 5 yıl içinde kaldırılmasını istedi.
Vergi Yasası'nda yapılacak olan yeni düzenlemeler, ANAP lideri Mesut Yılmaz ile Maliye Bakanı Sümer Oral'ın onayı ve maliye uzmanlarının önerileri doğrultusunda belirlendi. Yeni düzenlemeler, gerçekte uygulanmayan, ancak adı bile işverenleri rahatsız eden, "Nereden buldun" uygulamasına da son veriyor.
Temizel döneminde
Mali Milat uygulaması kapsamında yer alan "Nereden buldun" düzenlemesi, DSP'li Zekeriya Temizel'in Maliye Bakanlığı döneminde gündeme gelmiş ve kamuoyuna "vergi reformu" adı altında sunulan, Vergi Yasası değişiklikleri içerisinde yer almıştı. Temizel döneminde yapılan yasa değişikliğinde Vergi Yasası'nın birinci maddesine konulan hükme göre, servet sahiplerine "Nereden buldun" diye sorulması hedefleniyor ve böylece servetin kaynağının belgelenmesi isteniyordu. Bunun için de 30 Eylül günü kaynağı belirsiz paraların bankalara yatırılması ve 'aklanması' gerekiyordu. Ancak 'karapara' ve kayıtdışı ekonominin nimetlerine alışan faizciler, tefeciler ve soyguncular bu bir günlük yasallaşma olanağının yeterli olmadığını belirterek, bir daha "Nereden buldun?" sorusu ile karşılaşmak istemiyorlar.
Her gün 'karapara bayramı'
Karapara aklanması 'yasadışı yollardan elde edilen kazançların yasal gelir olarak kabul edilmesi için mali sisteme sokularak, nakit formundan kurtarılması' olarak tanımlanıyor. 30 Eylül'de karaparanın mali sisteme sokulması için bir fırsat yaratıldı. Şimdi bunun sürekli hale getirilmesi isteniyor.
Diğer değişiklikler
Vergi Yasası'nda gündeme getirilen değişiklikler, küçük esnafın belge düzenine geçişini de gündeme getiriyor. Esnafa taban vergi konuyor ve getirdiği belgeler oranında bu verginin ayarlanması öngörülüyor. Peşin vergi uygulamasında ise vergi oranı düşürülüyor. 121. maddedeki düzenlemeyle de, 3 ay olan belge verme süresi 6 aya çıkarılıyor. Yeni düzenlemede, Emlak Vergisi ve Vergi Cezaları'nda da değişikliklere gidiliyor.
ÖNCEKİ HABER

İTO'dan hükümete ültimatom

SONRAKİ HABER

Serbest piyasa ekonomisi bu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...