11 Haziran 1999 21:00

NATO askerleri Kosova'da

Arnavut halka barış ve huzur umutları dağıtan emperyalistler, Kosova topraklarını işgale başladı. Emperyalistler, burada yıllarca kalacaklarını ifade ediyor.

Paylaş
NATO askerleri Kosova'da
Balkanlar'da 11 hafta boyunca kan döken ABD emperyalizmi öncülüğündeki NATO, Kosova'yı işgal etme planının ilk adımını attı.
Sırp polis birliklerinin Kosova'dan çekilmeye başlamasının ardından NATO komutanlarına bölgeye girme emri verildi. Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin NATO kararını onaylamasından sonra ittfakta görevli diplomatlar dün askeri yetkililere Kosova'ya girme emrinin verildiğini bildirdiler.
NATO'nun büyükelçilikler düzeyindeki Daimi Konseyi'nin, NATO komutanlarına Kosova Gücü (KFOR)'ne Kosova'ya girmesi emrini vermesiyle askeri birliklerin dün harekete geçtiği belirtildi. NATO kaynakları, KFOR'un girişine hazırlık amacıyla İngiliz ve Fransız komandolarından oluşan ilk birliğin Kosova topraklarında olduğunu duyurdu. Askerlerin giriş işlemlerinin dün de devam ettiği ve gücün tamamının konuşlandırılmasının aylar sürebileceği kaydediliyor.
'Üç yıl yetmez'
Almanya Savunma Bakanı Rudolf Scharping, KFOR içinde yer alacak Alman askerlerinin 'uzun süreli görev yapmaları olasılığının yüksek olduğunu söyledi ve "Alman birliği için üç yıllık görev süresi kesinle az" diye konuştu. Alman askerlerinin ilk kez tecrübeli bir görevle karşı karşıya kalacağına işaret eden Scharping, Kosova'da mayın ve diğer tuzakların büyük tehlike oluşturmasının yanı sıra bazı silahlı gruplar arasında, anlaşmaya bağlı kalmayanlar olabileceğini söyledi.
Çekilme işlemi sürüyor
Bu arada, Yugoslav ordusunun, Karadağ'daki bazı birliklerini de kışlalara çekmeye başladığı öğrenildi. Vijisti gazetesinin haberine göre Karadağ'daki Yugoslav birikleri, önceki günden itibaren kışlalarına çekilmeye başladı. Bölgede görev yapan yedek askerlerin de birkaç gün içinde terhis edilmesinin beklendiği belirtildi. Bu gelişmenin, Karadağ ile Sırbistan arasındaki gerginliğin yumuşadığına dair bir işaret olabileceği belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

Uzungöl'de katliama ÇED engeli

SONRAKİ HABER

Mültecilere deva yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa