10 Haziran 1999 21:00

Telefon dinleme insan haklarına uydurulacak!

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden 11 bürokratın görevden alınmasına neden olan telefon dinlemeskandalına, uzun vadede 'radikal çözüm' olarak...

Paylaş
Telefon dinleme insan haklarına uydurulacak!
Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican'ın 'izne' ayrılmasına, 11 emniyetçinin degörevden alınmasına neden olan Ankara Emniyet Müdürlüğü'ndeki tele-kulak skandalı konusunda,getirilecek yeni düzenleme, 'insan haklarına uygunluk' kriteri olacak. Cumhurbaşkanlığı,Genelkurmay, bakanlar, milletvekilleri, siyasiler ve gazetecilerin dinlenmesinin ortaya çıkmasıylapatlayan skandalla ilgili olarak Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik, Başbakanlık'a bağlı İnsanHakları Koordinatör Üst Kurulu'nun telefon dinleme rejimini yeniden düzenleyecek olan yeni yasadeğişikliklerini insan haklarına uygunluk açısından inceleme kararı aldığını bildirdi.
İnsan Hakları Koordinatör Üst Kurulu, Başbakanlık'ta toplanarak gelecek dönemdedemokratikleşme ve insan hakları açısından yapılacak yasa değişiklikleri ve çıkarılması düşünülenyasalar konusunda çalışma yaptı. Devlet Bakanı Mehmet Ali İrtemçelik, toplantıdan sonradüzenlediği basın toplantısında geçmiş dönemde kurul tarafından hazırlanan ve yasa tasarısıaşamasına gelen değişiklik önerilerinin Meclis'ten çıkamadığını, bu nedenle kadük olduğunubildirdi. Kurulun bu dönem ilk toplantısını gerçekleştirdiğini belirten İrtemçelik, hazırlanmış yasatasarılarını bir kez daha ve hızla gözden geçireceklerini, yeniden hükümete vereceklerinibelirtirken, bunlar arasında ombudsman, ceza ve tutukevlerinde yaşamın iyileştirilmesi, çocukhaklarına ilişkin düzenlemeler, adli koğuşturmanın hızlandırılması düzenlemeleri bulunduğunubildirdi. Son günlerde toplumu rahatsız eden üst düzey devlet görevlileri ve gazetecilerintelefonlarının izlenmesi olayının da üst kurulda görüşüldüğünü belirten İrtemçelik, organizesuçlarla mücadele yasa tasarısının gelişen teknoloji ve yaşanan son olaylar ışığında gözdengeçirilmesi gerektiğini bildirdi. Ceza Yasası'nın 199'uncu maddesinden itibaren bazı maddelerininde telefonların izlenmesi olayıyla ilgili olduğunu belirten İrtemçelik, "Adalet, İçişleri Bakanlıklarınınçalışmaları bittikten sonra, telefon izlemeye yönelik yeni yasal düzenlemeleri bizim de buradainsan hakları perspektifinden bir kere okumamızda fayda olacağı umuldu. Bu anlayışla böyle birkarar aldık" dedi.
Bakan İrtemçelik, Türkiye'nin insan hakları ve demokratikleşme açısından iyileştirmelere muhtaçolduğunu belirterek, iç hukuk ve uluslararası normlar ışığında iyileştirmelere gidilmesini zorunlugördüklerini söyledi.
Yılmaz: 55. hükümeti Emniyet düşürdü
Öte yandan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, 55'nci hükümetin düşürülmesinde EmniyetTeşkilatı'nın büyük etkisi olduğunu belirtti. Yılmaz, teşkilatın tüm politik etkilerden uzak, 'TSK gibi'bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyleyerek, milletvekillerinden torpil taleplerinde ısrarlıolmamalarını ve bakanın işine karışmamalarını istedi. ANAP TBMM Grubu toplantısında konuşanYılmaz, 55'nci hükümetin zamansız bir siyasi bunalımla görevden uzaklaştırılmasındaki en önemlietkenin Emniyet Teşkilatı içindeki hizmet yetersizliği olduğunu belirterek, "Eğer, teşkilat bizimkendisinden beklediğimiz görevi yapmış olsaydı, siyasi kriz yaşanmamış olacaktı. Ama Emniyetiçindeki bazı görevliler yasadışı olarak ulaştıkları bilgileri bize değil, bir muhalefet partisimilletvekiline verince Türkiye krize girdi" dedi.
Haber-Sen: Daha kapsamlı önlem alınmalı
"Tele-kulak" skandalıyla ilgili bir açıklama yapan Haber-Sen Genel Merkezi,bu tür ihlallerin önceden ortaya çıktığını, fakat hukuk dışı uygulamaların güvenlik gerekçesiylegeçiştirildiğini belirtti. Hukuk devletinin işlemediği yerde polis ve mafya gücünün öne çıkacağıkaydedilen açıklamada, yaşanan olaylar karşısında çözüm olarak birkaç polisin görevdenalınmasının skandalların bitmesi için asla çözüm olmadığı ifade edildi.
Açıklamada, basına sızan bilgi ve belgelerden polisin bilgisayarında Türkiye'deki bütüntelefonların dökümünün var olduğunun ortaya çıktığı ve buradan da polisin elindeki yüksekteknoloji ile istedikleri telefonu dinleme imkanının mevcut olduğunun anlaşıldığı kaydedildi. Sözkonusu olaylarla, Anayasa ve hukuk ilkelerinin ihlal edildiğinin vurgulandığı açıklamada, "Mevcuttablo kişilik haklarını yok etmektedir. İnsan haklarını ihlal etmektedir. Ülke sırlarının eldeedilmesine yol açmaktadır. Genel güvenliği tehlikeye atmaktadır. Siyasi ve mafya arenasındaşantaj olarak kullanılmaktadır. İhaleler bu yolla takip edilmektedir" denildi.
Sorunun demokratik hukuk devletinin işleyememesinden kaynaklandığının belirtildiği açıklamada,suçlunun ise, örgütlü toplumun oluşmasına engel olan mafya-çete düzeninin devam etmesiniisteyen kesimler olduğu kaydedildi.
ÖNCEKİ HABER

Mandacı Himayeci Pazarlama

SONRAKİ HABER

Memura yine grev yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...