09 Haziran 1999 21:00

Ortak mücadele çabası gelişiyor

DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin üzerinde anlaşarak mecliste okuduğu hükümet programı özelleştirmeleri yeniden gündeme getirdi.

Paylaş
Ortak mücadele çabası gelişiyor
Gökhan Biçici
DSP-MHP-ANAP koalisyon hükümetinin üzerinde mutabık olarak mecliste okuduğu hükümet programı özelleştirmeleri 'uluslar arası tahkim'le bağlantılı olarak yeniden gündeme getirdi. Seçim kampanyalarında 'Özelleştirme talandır' diyerek afişler çıkartan ve emekçilerden oy isteyen MHP ile, DSP'nin 'uluslararası tahkim' gibi 'bağımsızlık' ve 'ulusal onuru' temelden tartışmaya açan bir konuda gösterdikleri uyum dikkat çekerken, gözler yeniden özelleştirmeye ve uluslararası tahkime karşı olan sendikalara çevrildi.
Gözler enerji işkolunda
Enerji özelleştirmeleri sorununun bağımsızlık boyutunu gündeme sokmasıyla, kendinden sıkça söz ettiriyor. Daha önce de bu alanda ihaleler açılarak devir sözleşmeleri imzalanmış, ancak satışa konu olan işletmelerde çalışan işçi ve memurlarla, bunların örgütlü olduğu sendikalar devir almaya gelen şirket temsilcilerini işyerlerine sokmamışlardı. Diğer yandan satışların Anayasa ya aykırı olduğunu ifade eden Anayasa mahkemesi de ihaleleriiptal etmişti. Bu gelişmeler üzerine gerekli yasal hazırlıkların tamamlanması için ihalelere ara verilmişti.
'Bu iş bitti'
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in geçtiğimiz günlerde uluslararası tahkimin mutlaka imzalanması yönündeki beyanı, hükümet tartışmalarının sürdüğü günlerde DSP'li eski Enerji Bakanı Ziya Aktaş'ın yine uluslararası tahkim antlaşmasını kastederek yaptığı ve 'bu iş bitti' anlamındaki açıklamaları ve 57.Hükümetin dün güven oyu alan programında belirlenen hedefler, devletin bu alanda artık sonuç alıcı adımlar atma girişiminde bulunmasının an meselesi olduğunu gösteriyor.
'Geri adım atmayacağız'
Tüm bu gelişmeler üzerine görüşlerine başvurduğumuz sendikacılarda kendi cephelerinden somut adımlar atmaya hazırlandıklarını ilan ettiler.
Enerji Yapı Yol Sen İstanbul Şube Başkanı Gürsel Ümitsever, sendika olarak daha önce aldıkları tavrın arkasında olduklarını bu süreçtede kendileri gibi enerji işkolunda yaşanan özelleştirme girişimlerinin muhatabı olan diğer sendikalarla ortak tutum geliştirme arayışı içinde olduklarını belirtti. İstanbul açısından bunun Tes-İş olduğunu ifade eden Ümitsever, bu çerçevede önceki günlerde Tes-İş Sendikası İstanbul 1 No'lu Şubeyle görüşmeler yaptıklarını açıkladı. Bu görüşmelerde ortak hareket etme konusunda mutabakata vardıklarını ve bunu genel merkezden gelecek kararlar doğrultusunda geliştireceklerinin altını çizen Ümitsever, ortak mücedelenin sonuç alma anlamında belirleyici olacağını kaydetti.
'MHP'nin tavrı ibret verici'
Seçim kampanyasında 'vatan, millet'diye oy toplayan MHP'nin tavrını ibret verici olarak niteleyen Tes-İş İstanbul 1 No'lu Şube Başkanı Hasan Tahsin Zengin ise kendilerine ve halka verilen hiç bir sözün hükümet protokolünde yer almadığını, ancak özelleştirme ve tahkim antlaşmasının son sürat hayata geçirilmeye çalışıldığını belirtti. Zengin, tepkisini "Milliyetçilik nerede kaldı? Vatan diyorlar, vatanı satmaya kalkıyorlar, kimin malını kime satıyorsun?" diyerek dile getirdi.
MHP'nin bu denli hızlı çark etmiş olmasını medya patronlarına diyet ödeme çabasından bağımsız olmadığını belirten Zengin, hükümetin kuruluş sürecinde Aydın Doğan başta olmak üzere medya gruplarıyla MHP arasında çeşitli görüşmeler yapıldığı yönünde duyumlar aldıklarını ve bunları belgeleyebileceklerini anlattı.
Ankara'da ortak toplantı
Enerji Yapı-Yol-Sen ile hafta içinde yaptıkları görüşmelerin içeriği hakkında da bilgi veren Zengin, 12 Haziran'da Ankara'da genel merkezler düzeyinde bir toplantı yapılacağını da sözlerine ekledi.
Tes-İş, Enerji Yapı-Yol-Sen, Elektrik Mühendisleri Odası ve KİGEM'den Mümtaz Soysal'ın katılacağı toplantıdan bir eylem ve etkinlik programı çıkması bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

'Tahkime evet diyenler vatan hainidir'

SONRAKİ HABER

'Sosyal devlet yok edilmek isteniyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...