09 Haziran 1999 21:00

Kosova pazarlığı sürüyor

G-8 ülkelerinin Kosova planı üzerinde uzlaşmaya varmalarının ardından, NATO ile Yugoslavya arasındaki üst düzey askeri görüşmeler yeniden başladı.

Paylaş
Kosova pazarlığı sürüyor
G-8 ülkelerinin Kosova planı üzerinde uzlaşmaya varmalarının ardından, NATO ile Yugoslavya arasındaki üst düzey askeri görüşmeler yeniden başladı. NATO Acil Müdahale Gücü Komutanı İngiliz General Michael Jackson başkanlığındaki NATO heyeti ile Yugoslav askeri temsilcilerinin önceki gün başlayan görüşmesi dün sabaha kadar sarktı. NATO kaynakları, bir grup Yugoslav yetkilinin siyasi konular üzerinde danışmak amacıyla dün Belgrad'a hareket ettiğini duyurdu. Kumanova'dan ayrılan heyetin Belgrad hükümetiyle görüşeceği konuların içeriği hakkında bilgi verilmedi.NATO yetkilileri, "Son söz, asıl iktidarda, yani Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'tedir" dediler.
Rusya: Veto ederiz
Bu arada, BM Güvenlik Konseyi, G-8 ülkelerinin sunduğu karar tasarısı hakkındaki çalışmalarına bugüne kadar ara verdi. Toplantıya ara verilmesinden sonra görüşlerini açıklayan temsilcisi Sergey Lavrov, "Bombardıman devam ettiği sürece tasarının ciddi biçimde müzakere edilemeyeceğini" söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov da hava akınları devam ettiği sürece, BM Güvenlik Konseyi'nin Kosova ile ilgili kararını veto edeceklerini söyledi. Aynı görüşü savunan Çin temsilci yardımcısı, "NATO'nun bombardımanları sürdürmesini haklı gösterecek bir durum bulunmadığını" kaydetti. ABD yönetimi, G-8 kararlarının BM tarafından benimsendiğini duyurmuştu.
ABD-Rusya görüşmesi
ABD'li ve Rus askeri yetkililer, Rusya'nın uluslarası güç içerisinde yer almasının detaylarını görüşmek üzere bugün Moskova'da bir araya geliyor. İki ABD'li generalin dün Rusya'ya geldiği, Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott'un da bugün geleceği öğrenildi.
Kosova'ya yağmacı 'barış' planı
G-8 ülkelerenin, BM Güvenlik Konseyi'ne sundukları karar tasarısı, emperyalist güçlerin bölgedeki varlklarını perçinlemelerini öngörüyor. Tasarının bazı maddeleri şöyle:
  • Yugoslav asker ve polis birlikleri ile ve paramiliter güçlerin Kosova'dan çekilmesiyle eş zamanlı olarak uluslararası güç Kosova'ya girecek.
  • Kosova'ya gönderilecek sivil ve güvenlik gücü, 'uygun' silah ve teçhizatla donatılacak.
  • Bu güç Yugoslav birliklerinin yeniden bölgeye dönmesini engelleyecek, Kosova Kurtuluş Ordusu'nu silahtan arındıracak ve mültecilerin güvenliğini sağlayacak.
  • Geçici olacağı iddia edilen uluslararası sivil otorite ise Kosova'da hayat normale dönünceye dek idari işleri üstlenecek. Seçimlerden sonra yönetim yeni idareye devredilecek.
  • Kosova'daki güç, Uluslasarası Savaş Suçları Mahkemesi (USSM) ile işbirlği yapacak.
  • Kosova'da, 'özel temsilci' sıfatıyla görev yapacak üst düzey sivil yönetici, BM Genel Sekreteri tarafından ve Konsey'e danışılarak belirlenecek.
  • Yugoslavya'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunacağı iddiasındaki tasarı, birinci hedef olarak tüm mültecilerin, 'güvenlikli bir şekilde' yerle bir olmuş evlerine dönmelerini de öngörüyor.
  • Kosova'ya gönderilecek sivil ve askeri güç, ilk aşamada bir yıl süreyle görev yapacak. Güvenlik Konseyi'nin uygun bulması halinde süre uzatılacak.
  • ÖNCEKİ HABER

    Zehirli etler piyasada

    SONRAKİ HABER

    Memura enflasyon masalı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...