08 Haziran 1999 21:00

Lisede ırkçı beyin yıkama

Ankara Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde idare destekli ülkücüler gerginlik yaratıyor. Okul Müdürü Hayati İpek, panolara, ırkçı-faşist gazetelerde

Paylaş
Lisede ırkçı beyin yıkama
Barış Erbektaş
Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde yaşanan gelişmeler Türkiye'deki eğitim sistemine ışık tutuyor. Yolsuzluklardan, ilerici, demokrat öğrencilere, öğretmenlere yönelik baskıya kadar her türlü antidemokratik uygulama bu okulda kendisini gösteriyor.
Bazı öğrencilerin, okulda üç hilalli anahtarlıklarla bozkurt rozetleri ile rahatça dolaştığı, bu durum bazı müdür yardımcılarına iletildiğinde de "Aferin, minik yavrukurtlarım" sözleri ile ödüllendirildikleri öğrenildi. Okuldaki demokrat, ilerici öğretmen ve öğrenciler hakkında "Polis İmdat: 155" hattına kimliksiz ihbarlar yapılarak, "yasadışı örgütlere eleman kazandırdıkları" söyleniyor.
Panolarda ırkçı ilanlar
Müdür Hayati İpek, 14.01.1999 tarihinde yayınladığı bir duyuruda şu direktifleri veriyor: "Okulumuzun öğretmenler odası başta olmak üzere, hiçbir birime bakanlığımız tebliğler dergilerinde tavsiye edilmemiş, afiş, broşür, resim, takvim asılmayacaktır. Eğitim ve öğretim açısından gerekli görülen ancak reklam amacı taşımayan, sadece kamu kurum ve kuruluşlarına ait olanlar ise okul müdürlüğünün izniyle asılacaktır."
Ancak her ne hikmetse okul panolarında Aziz Nesin'e hakaretleri içeren ve ırkçı bir gazetede yayınlanan bir yazı ile Maltepe Dershaneleri gibi kuruluşların afişleri asılı duruyor. Bu durum bazı öğretmenlerce tutanakla tespit edilmiş. Eğitim-Sen takviminin ise panolarda durmasına izin verilmiyor.
Gazete neye hizmet ediyor?
"Öğrenci gazetesi" olarak yayınlanan "Bizim Sesimiz" isimli yayın ise, ırkçı, gerici, faşist düşünceleri yaymak için kullanılıyor. Okul Müdürü Hayati İpek'in sahibi olduğu gazete, bugüne kadar 3 yıllık yayın hayatı süresince toplam 14 sayı yayınlandı. Gazetenin Mayıs 1999 tarihli 14'üncü sayısında "Osmanlı Kim, Bu Fakirler Kim?" başlıklı bir yazıda, tekke, zaviye ve türbelerin ne kadar gerekli olduğuna dair övgüler diziliyor, "Bazı hadsizler cahilce Osmanlı'yı küçümsüyor. Bazı edepsizler iftira alçaklığına kalkışıyor. Bunlar biraz kıyıda durmalı ve terbiyesini takınmalı" gibi tehditler savruluyor.
Okulun müdür yardımcısı olan ve aynı zamanda gazetenin genel yayın yönetmenliğini yapan Ercan Alpay, "Bizim Sesimiz"in 13'üncü sayısındaki "Yıl 1299,Yyıl 1999" başlıklı yazısında şöyle diyor: "700. yıl dile kolay, sen bu 700 yılın 600 yılını dünya hakimiyeti ile geçir. Dünyaya nizam vermek gibi ulvi bir davaya sahip ol. Sonra gel. Dünyaya teslim ol. Kabul edilir gibi değil."
Gazetenin 10'uncu sayısında yer alan "Fatih'in İstanbul'u Fethettiği Yaştasın" başlıklı imzasız bir yazıda ise, "Yirmi birinci asır senin asrın olacak. Ey! Türk, titre ve kendine dön" deniliyor. Gazetenin değişik sayılarında öğrencilere "titreyip kendilerine gelmeleri" sık sık hatırlatılıyor. Bulmacalardaki sorular da hayli ilginç: "Okul müdürümüzün adı, müdür yardımcımızın soyadı..." Gazetede, "Ezanlar Susmayacak", "Orhun Abideleri" gibi başlıklı yazılar da sık yer alıyor.
Okuldaki mescidi kaldırdılar
Okulda, eğitim dinsel kurallara göre yürütülüyor. Ramazan ayında yemekhaneler kapatılıyor, öğrencilerin iftara yetişebilmeleri için atölye dersleri erken bitiriliyor. Bazı öğretmenler tarafından hazırlanan bir tutanakta, "Okulumuzun elektrik, elektronik bölümlerinin bulunduğu binanın giriş katındaki tuvaletlerin yanında bulunan oda mescit olarak kullanılmaktadır. Öğrenci ve öğretmenlerin, ders saatlerinde de burayı kullandıkları görülmektedir" denildi.
Aynı öğretmenler bir başka tutanak daha hazırlayarak şunları ifade ettiler: "Mescit, 15 Nisan 1999 günü okul idaresi tarafından soruşturmanın başlayacağını bildiklerinden kapatılmıştır. Mescit içinde bulunan halı toplanmış, içeriye sandalyeler konularak kullanılış amacı gizlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca kapının üstünde yazan 'mescit' yazısı yağlı boya ile kapatılmıştır. Kapının üst tarafının boyandığı gözle tespit edilir durumdadır."
Müdürden yalanlama
İddialara ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Okul Müdürü Hayati İpek, tüm iddiaları yalanladı. Panolarda "ırkçı ilanların" yer almadığını öne süren İpek, "Bizim Sesimiz" isimli yayının öğrencilere gazeteciliği sevdirmek için çıkarıldığını, gazetenin bir yayın kurulunun bulunduğunu ve tüm yazıların bu yayın kurulu onayladıktan sonra basıldığını söyledi. İpek, gazetenin tüm sayılarının İl Milli Eğitim Kültür Bölümü'ne gönderildiğini ve buradan kendilerine kutlama tebrikleri geldiğini de belirtti.
İpek, okulda görevde bulunduğu süre içinde kesinlikle bir mescit açılmadığını, okulda bulunan iki odanın lokal olarak akşam lisesi öğrencileri tarafından kullanıldığını öne sürdü.
ÖNCEKİ HABER

Demir Turizm'de sendikaya

SONRAKİ HABER

ABD daha fazla işbirliği istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...