07 Haziran 1999 21:00

Operasyon, ambargo, yasak

Kürt illerinden her gün askeri operasyon ve çatışma haberleri gelmeye devam ediyor. Son çatışmalar Diyarbakır ve Hakkâri kırsalında meydana geldi.

Paylaş
Operasyon, ambargo, yasak
Askerlerin mart ayı başında başlattığı operasyonlar bölge genelinde belli aralıklarla sürüyor. Edinilen bilgilere göre, Diyarbakır'ın Kulp ilçesi ile Hakkâri'nin Yüksekova ilçesi kırsalında askerlerle PKK'liler arasında çıkan çatışmalarda 2 asker öldü. Şırnak'ın Maden kırsalında da zaman zaman çatışmalar yaşanırken, Siirt'in Pervari ilçesine bağlı Heşet köyünden bir korucu PKK'liler tarafından kaçırıldı. Operasyonların yanı sıra, gıda ambargoları ve yayla yasakları köylüler için yaşamı çekilmez kılıyor.
Göçerlere baskı
Bu gelişmelerin yanı sıra, Siirt kent merkezindeki göçerlerin evlerine polislerce baskın düzenlendi. Yaylalara çıkmamaları yönünde uyarılan göçerlere, "Eğer yaylalara çıkarsam ve başıma bir şey gelirse bundan devlet sorumlu değildir" şeklinde tutanak imzalatılıyor. Aynı gece Shell Pompaaltı, Ulus ve Çal mahallelerindeki göçerlerin evlerine de baskın düzenleyen polislerin, buradaki göçerlere de aynı metni imzalattıkları öğrenildi.
Yayla yasağı
Antep'in İslahiye ilçesi Kayabaşı köyü kırsalında da 28 Mayıs günü PKK'liler ile askerler arasında yaşanan çatışmanın ardından 5 köye yayla yasağı getirildi. Hasanlök, Tandır, Pesti, Kerkük köyü ile Altınüzüm beldesi sakinlerinin Hınzırlı, Ovacık ve Karagöz yaylalarına çıkmaları askeri yetkililerce yasaklandı. Köylülerin tarla ve bahçelerine gidebilmek için de karakoldan izin almaları zorunlu hale getirildi.
Köylere gıda ambargosu
Elazığ'ın Karakoçan ilçesine yakın köylere getirilen gıda ambargosu nedeniyle ise, köylüler zor anlar yaşıyorlar. Elazığ'a bağlı Karakoçan ile Nazımiye ve Bingöl'ün Yayladere ilçesine bağlı köylere giden yollarda kurulan kontrol noktalarında, yaklaşık on gün önce askerler tarafından başlatılan sıkı denetim ile giriş çıkışların zorlaştırıldığı ve gıda ambargosu uygulandığı öğrenildi. Çayağzı, Sürmelikoç, Aşağı Doluca, Yukarı Doluca köylerine uygulanan ambargo ile çay, şeker ve un gibi temel gıda maddelerine sınırlama getirildiği bildirildi. Her hafta ilçeye inme imkanları olmadığı için aylık toptan alışveriş yaptıklarını belirten köylüler, "Şimdi, kısıtlı miktarda gıda maddesi alabiliyoruz. Olanaksızlıklar nedeniyle her zaman şehre inemediğimiz için de perişan oluyoruz" diye konuştular.
Korucular yerleştirildi
Bu arada, Bitlis'in Hizan ilçesinde, boşaltılan köylerdeki arazi ve bahçelerin korucular tarafından kullanıldığı haber verildi. Hizan ilçesine bağlı Kunduz köyüne, göç ettiği İstanbul'dan 31 Mayıs günü gelen Yusuf Döner ile Mehmet Döner, askerler tarafından köy girişinde durduruldu. Köyde ot biçmek ve ağaçlarını kesmek istediklerini belirten köylülere, "güvenlik" gerekçesi ile izin verilmedi. Köylüler, Kunduz köyünde ikamet eden ve aralarında korucubaşları Enver Gencer, Ethem Yılmaz ile Muhsin Karabay'ın da bulunduğu 20 korucunun Os (Kayadelen), Pertek, Tosoh ve Çakıran köylerini denetimleri altında tuttuklarını söylediler.
Korucubaşlarının kendilerini karakola PKK'li diye ihbar ettiğini de belirten köylüler, arazilerinin ve bahçelerinin de bu kişiler tarafından kullanıldığını söylediler. Söz konusu köyler 'güvenlik' gerekçesiyle 1994 yılında boşaltılmıştı.
Mayın kobayları
Sason'a bağlı Tekevler ve Kelhasan köylülerinin 15 Aralık 1996 tarihinde Nawala Giyanî mıntıkasında mayın kobayı olarak kullanılmalarının ardından açılan soruşturma çerçevesinde ise 26 köylü, 3 Haziran 1999 tarihinde Sason Adliyesi'nde ifade vermeye çağrıldı. İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı'nda ifadeleri alınan köylülere, davanın Batman Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edeceği iletildi.
Sonuç yok
Bülent Akın adlı köylü, daha önceden de iki kez ifade verdiklerini, ancak şikâyetlerinden bir sonuç alamadıklarını söyledi. Şikayetlerinden vazgeçmeleri yönünde baskıya maruz kaldıklarını belirten Akın, "Biz kararlıyız. Açtığımız davayı sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Basına yine saldırı yine ceza
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından hazırlanan mayıs ayı ihlal raporu, her ay olduğu gibi bu ayın da basın için zor geçtiğini ortaya koydu.
Rapora göre, mayıs ayında toplam sekiz ayrı olayda, 10'dan fazla gazeteci saldırıya uğradı. Saldırılardan ikisi sanatçılardan kaynaklandı, gazetecilerden ikisi rapor aldı. Mayısta bir dergi ile bir gazete birer ay süreyle kapatıldı. Metin Göktepe davası altı mahkûmiyetle sonuçlandı. Aralarında Oral Çalışlar'ın da bulunduğu gazeteci ve yazarlar aleyhine açılan dört dava toplam 3 yıl 9 ay mahkûmiyetle sonuçlanırken, iki davada toplam 2 milyar 5 milyon lira tazminata hükmedildi. Üç gazeteci hakkında 6 yıla varan hapis cezası, iki gazeteci hakkında da toplam 35 milyar lirayı bulan tazminat istemiyle dava açıldı.
RTÜK işbaşında
RTÜK, geçen ay üç televizyona toplam dört gün ekran karartma cezası verdi, dört televizyon kanalını uyardı, bir radyo için bir ay yayın durdurma kararı aldı, üç radyoyu uyardı. RTÜK başkanının da katıldığı MGK toplantısında, irticai yayınları ve frekans tahsisi konuları görüşüldü. Türkiye Birinci Futbol Ligi maçlarının naklen yayın ihalesini, Uzan Grubu'na ait Teleon televizyonu sezon başına 120.5 milyon dolarla kazandı. Mayıs ayı içinde yeni hükümete, düşünceyi açıklamanın suç olmaktan çıkarılması çağırısında bulunuldu. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ise, "Düşünceyi yayma özgürlüğünü sınırlanması gibi bir olay yok" dedi. Gazetecileri Koruma Komitesi, "basın düşmanları" listesinin ilk sırasına Sırp lideri Miloseviç'i getirdi. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü ise, Yugoslavya'da 80 yabancı gazetecinin gözaltına alınarak sorgulandığını ve bir düzine gazetecinin de polis tarafından dövüldüğünü açıkladı. NATO'nun bombandırmanları sırasında iki gazeteci öldü, çok sayıda gazeteci yaralandı. TGC mayıs ayı ihlal raporunun ayrıntıları, bugünden itibaren Bizim Gazete'de yayınlanıyor.
ÖNCEKİ HABER

MHP'den Öcalan için idam sözü

SONRAKİ HABER

Sürgüne giden heykeller!..

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...