07 Haziran 1999 21:00

Eskişehir'de kuraklık endişesi

Eskişehirli çiftçi kuraklık endişesi içinde. Eskişehir Ziraat Odası Başkanı İsmail Büyüksarı, on gün içinde bölgede ciddi anlamda kuraklık yaşanacağını söyledi.

Paylaş
Eskişehir'de kuraklık endişesi
Rahmi Emeç
Eskişehirli çiftçi kuraklık endişesi içinde. Güneydoğu Anadolu, Konya Ovası ve Ankara ile birlikte Eskişehir'de mayıs ayında yaşanan kuraklığın etkili olduğunu söyleyen Eskişehir Ziraat Odası Başkanı İsmail Büyüksarı, bir hafta on gün içinde yeterli yağış olmazsa bölgede ciddi anlamda kuraklığın başgöstereceğini söyledi. Son birkaç gün içinde alınan yağışların yeterli olmadığını, ocak, şubat ve mart aylarında alınan yağışların mesim normallerinde olduğunu belirten Büyüksarı, "1929 yılından bu yana yaşanan en kurak mayıs ayı oldu. Geçen ay metrekareye 1 kg yağış düştü. Bu da yeterli değil" dedi.
1929 yılında Mayıs ayında görülen kuraklığın ürünü olumsuz şekilde etkiledğini, ilerleyen yıllar içinde 1946 ve 1974 yıllarında da benzer bir kuraklık yaşandığını söyleyen Büyüksarı, şu bilgileri verdi: "On gün içinde doyurucu yağışlar olmazsa, gelişimini tamamlayan mahsulde kuraklık olacak. Ancak o zaman 'zarar tespit çalışması' yapabiliriz. Mayıs ayında, uzun yıllar sonra yaşanan kuraklık çiftçiyi olumsuz yönde etkilemiştir. Zamanında düşmeyen yağış, çiftçinin zararına olacaktır."
Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden edinilen bilgiye göre, geçen yıl ekili alanlardan 505 bin 759 ton buğday, 354 bin 223 ton arpa üretimi gerçekleştirildi. Ancak bu yıl mayıs ayında yağış olmaması çiftçiyi düşündürüyor.
Pancarcı da zorda
Bu yıl, pancar çiftçisinin de mağdur edildiğini, ödemelerin yapıldığı tarihte, yeni mahsul için çapalara başlandığını hatırlatan Ziraat Odası Başkanı İsmail Büyüksarı, çiftçi ile Şeker Şirketi arasındaki ekim sözleşmesi uyarınca 30 Nisan'dan sonra yapılan ödemeler için gecikme faizi uygulanması gerektiğini belirtti. Büyüksarı şöyle konuştu: Çiftçi ürününü ekeli çok oldu. Pancar üreticisi ikinci çapasını yaptı. Mayıs ayının kurak geçmesi nedeniyle sulama masrafı çok oldu. Oysa son ödemeler geçen hafta içinde tamamlanabildi."
ÖNCEKİ HABER

Faiz bütçeyi kilitledi

SONRAKİ HABER

Sosyal güvenliği tasfiyede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...