06 Haziran 1999 21:00

ÖSS yapıldı

ÖSS, dün 09.30-12.30 saatleri arasında yapıldı. 12 Temmuz'da açıklanacak sonuçlarla 1 milyon 479 bin 552 kişiden, sadece 222 bin 316'sı üniversiteye girebilecek.

Paylaş
ÖSS yapıldı
Soruların çalınması nedeniyle ertelenen Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS), dün yapıldı. Adaylar, saat 09.00'dan itibaren sınav giriş belgeleri ve kimlikleri karşılaştırılarak ve güvenlik kontrolünden geçirilerek, sınav salonlarına alındılar. Sınav, saat 09.30'da başladı. 1 milyon 479 bin 552 adayın katıldığı sınav, 145 il ve ilçe merkezi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin başkenti Lefkoşa'da gerçekleştirildi. 7396 binada, 76 bin 927 salonda yapılan sınavda, 218 bin 470 kişi görev aldı. Sınav, tek oturumda uygulandı ve 3 saat sürdü. Sınavda adaylara, sayısal ve sözel bölümlerden 88'er olmak üzere toplam 176 test sorusu yöneltildi.
3 kişi yakalandı
Hatayda ismi öğrenilemeyen bir öğrenci ile Mersin'de Taylan Ördek ve Mehmet Ali Topçu adlı 2 öğrenci başkasının yerine sınava girmek isterken yakalandı.
Sonuçlar 12 Temmuz'da
Bu yılki üniversite maratonu ekim ayına kadar sürecek. Adaylar, dün gerçekleştirilen ÖSS ile ikinci adımı tamamlarken, sonuçlar 12 Temmuz'da açıklanacak. "Tek Sınav", "Alandan geçişe ek puan", "Ağırlıklandırılmış ortaöğretim başarı puanı", "Sınavdan sonra tercih" gibi yeniliklerin ilk kez deneneceği yeni ÖSS sistemi, adaylara sınav stresini atma fırsatı vermeyecek. Adayların, üniversite heyacanı aşama aşama ekim ayına kadar sürecek. ÖSS sonuçları 12 Temmuz günü açıklanacak. ÖSS'de 105 ve üstünde puan alan adayların üniversite maratonu devam edecek, 105'in altında kalan adaylar ise üniversite şansını kaybederek, tatile girebilecek. ÖSS'de 105 puanı aşan adaylar 2 yıllık ön lisans ve açık öğretim programları, 120 ve daha üstü puan alan adaylar ise 4 yıllık lisans programlarını tercih edebilecek. Adaylar, 19 Temmuz-2 Ağustos günleri arasında tercihlerini yaparak, tercih formlarını okul müdürlüklerine ya da ÖSYM merkezlerine teslim edecek. Adaylar bu kez de yerleştirme sonuçlarını merakla bekleyecek. Tercih formları 3-6 Ağustos günleri arasında ÖSYM'ye ulaştırılacak ve yerleştirme süreci başlayacak. Yerleştirme sonuçları 24 Ağustos'ta ilan edilecek ve sonuçlar 27 Ağustos-3 Eylül günleri arasında adayların adreslerine postalanacak.
Kontenjanlar
Açıköğretim Fakültesi programlarında kontenjan sınırlaması bulunmazken, örgün lisans ve ön lisan programlarına girebilme şansını 267 bin 469 aday yakalayacak. Devlet üniversitelerinin örgün lisans programlarına 127 bin 956, ön lisans programlarına 94 bin 360, vakıf üniversitelerinin lisans programlarına 11 bin 659, ön lisans programlarına 4950, KKTC'de üniversitelerin lisans programlarına 9601, ön lisans programlarına 2110 aday yerleştirilecek. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programların kontenjanları 12 bin 361 olarak belirlenirken, kılavuzda yer alacak Türki Cumhuriyetler'deki üniversiteler ile diğer yabancı üniversitelere de 4781 kontenjan verildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


'Fırtına Vadisi'nde neler oluyor?'
Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde düzenlenen "Fırtına Vadisi'nde Neler Oluyor" konulu panelde, yapımı konusunda tartışmaların sürdüğü santralin, Türkiye'ye giderek hakim olan yağmacı bir düşüncenin hareketi olduğu vurgulandı.
İstanbul Barosu Çevre ve Kentleşme Komisyonu tarafından önceki gün düzenlenen panelde konuşan Baro Yönetim Kurulu Üyesi Nurcan Çalışkan, yörede son 1 yılda adeta çevre savaşı verildiğini belirterek, "Bu santral, Türkiye'ye gidedek hakim olan yağmacı bir düşüncenin hareketidir. Fırtına Vadisi'nde doğanın sesi yerine, çıkar ve ranta dayalı sesle meşgul kulaklara seslenmek için buradayız" dedi.
Çamlıhemşin Belediyesi Başkanı Refah Veziroğlu ise ilçenin sadece barajdan doğan sorunları bulunmadığını, taş ocakları ve çöp sorununun da büyük olduğunu söyledi. Veziroğlu, tüm sorunların birlikte ele alınmasını ve çözüm yolları üretilmesini istedi.
'Enerji problemini çözmüyor'
Elektrik Mühendisleri Odası eski Genel Başkanı Prof. Dr. Ünal Erdoğan da, "Başımız, hem enerjiyle hem de enerji üretenlerle dertte" diyerek şöyle konuştu: "Türkiye'de, 20 yıldan beri elektrik şebekeleri doğru dürüst iyileştirilmedi. Enerji kaçağı had safhada bulunuyor. Son 17 yılda, elektrik enerjisine yüzde 1 milyon 700 bin oranında zam yapıldı. Çamlıhemşin'de yapılacak bu santral, ülkenin enerji probleminin çözümüne hiçbir katkı sağlamayacaktır."
İstanbul Barosu Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi Esra Hasanoğlu ile İzmir Barosu Çevre Hareketi adına Yakup Okumuşoğlu da ÇED raporlarının eksiklerle dolu olduğunu, raporun hazırlanmasında jeoloji mühendislerinin görev almadığını söyleyerek, barajın yapımı sırasında 68 bine yakın ağacın kesileceğine dikkat çekti.
ÖNCEKİ HABER

'Saldırıyı önleme bahanesiyle infaz yapıldı'

SONRAKİ HABER

Çığlık çığlığa bir söyleyişle uyanmak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...