11 Ağustos 2011 10:58

Can Yücel'i anıyoruz

Bir eşi olmalı insanınRüzgar onun kokusunu getirmeli,Yağmur O’nun sesini.Akşam onu görecek diye, pırpır etmeli yüreği,Ayakları birbirine dolaşmalı heyecandan eve dönerken,…Cennetten köşe almışçasınaSevdiği, sakındığı, bakmaya kıyamadığı…Her bir hücresinden aşkın fışkırdığı,Ç&o

Can Yücel'i anıyoruz
Paylaş

Rüzgar onun kokusunu getirmeli,
Yağmur O’nun sesini.
Akşam onu görecek diye, pırpır etmeli yüreği,
Ayakları birbirine dolaşmalı heyecandan eve dönerken,
…Cennetten köşe almışçasına
Sevdiği, sakındığı, bakmaya kıyamadığı…
Her bir hücresinden aşkın fışkırdığı,
Çölde okyanusu yaşadığı bir eşi olmalı insanın
Ben seni ölene dek seveceğim boş laf!!!
Ben seni sevdikçe ölmeyeceğim...

Bu dizeler Can Yücel’in Bir Eşi Olmalı İnsanın şiirinden.  Türkiye Edebiyatının usta şairlerinden  Can Yücel, 12 Ağustos 1999 yılında hayatını kaybetmişti. Usta şairi ölümünün 12. yılında da dostları, okurları anacak.

Bir çoğumuz şiirle besleniriz. Aşkımız, hüznümüz, öfkemiz en iyi şiirle dile gelir. Çünkü böylesi şeyleri yaşadığımız anlarda en çok şiire koşarız. Olmalı deriz ‘şu anda yaşadığım şeyi yazan çizen birileri olmalı’ koşarız... buluruz da. Can Yücel’de buluruz, Turgut Uyar’da, Edip Cansever’de... Sihirli bir küre misali içinde, sayfalarında görürüz yaşadığımız acının, sevincin, öfkenin kelimelere dökülmüş halini. Okurken bir dostun omzu hissi verir bu kitaplar, içindeki kelimeler ve yazarı. İşte bu dost omuzlardan birisidir; Can Yücel. O çok sevdiği günebakan çiçekleri ile Yücel’i bir kez daha anacağız.

‘Sardunyaya ağıt’ şiirinde “İkindiyin saat beşte” dediği gibi bugün saat 17.00’de Çınaraltı’nda Kuzguncuklular Derneği ve Can Yücel dostları Can Yücel’i anma etkinliği düzenleyecek.  Oytay Akıncı, Orhan Alkaya, Ataol Behramoğlu, Cengiz Bektaş, Egemen Berköz, Ayhan Bozkurt, Onur Caymaz, Gülsüm Cengiz, Öner Ciravoğlu, İsa Çelik, Müslik Çelik, Nurduran Duman, Refik Durbaş, Enver Ercan, Genco Erkal, Nadir Göktürk, Yusuf Katipoğlu, Murat Kodallı, Derya Köroğlu, Yaşar Miraç, Nilay Özer, Gonca Özmen, Adnan Özyalçıner, Mehmet Z. Saçlıoğlu, Sennur Sezer, Ferruh Tunç, Hürriyet Yaşar gibi bir çok Can Yücel dostu isim katılacak anmaya.

Can Yücel her yıl 12 Ağustosta, ömrünün son yıllarını geçirdiği Muğla’ nın Datça ilçesindeki Eski Datça Mahallesi’ndeki evinde etkinliklerle anılacak. (İstanbul/EVRENSEL)


CAN YÜCEL ANISINA KARİKATÜR SERGİSİ

Can Yücel, ölüm yıl dönümü olan 12 Ağustos da karikatür sergisi ve şiir dinletisi ile de anılıyor. 13 İzmirli çizerin 20 karikatürle katıldığı sergi Miko Cafe Alsancak saat 19.00’da açılıyor. Can Yücel’in yaşamında uğrak yeri olan Miko Cafe aynı zamanda yeni sezon açılışı yapacak. Karikatür sergisine katılan İzmirli çizerler: Ali Karayel, Ayten Köse, Birol Çün, Burak Akerdem, Cemalettin Güzeloğlu, Erdem Aydın, Lütfü Çakın, Hüseyin Alparslan, Kemal Buluş, Mustafa Yıldız, Murteza Albayrak, Sezer Odabaşıoğlu, Uğur Deniz Kuşgöz. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bu fotoğrafın sorumlusu kim?

SONRAKİ HABER

Fotoğraftan al haberi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...