05 Haziran 1999 21:00

Karyapsan'a destek büyüyor

Kartal Yapı ve İnşaat San. ve Tic. AŞ (Karyapsan)'den atılan 64 işçinin başlattığı direniş 37. gününe girerken destek amacıyla dayanışma etkinlikleri düzenleniyor.

Paylaş
Karyapsan'a destek büyüyor
Gökhan Biçici
18 Nisan seçimlerinin ardından Kartal Belediyesi başkanlığına yeniden seçilen FP'li Mehmet Sekme'nin ilk icraat olarak Kartal Yapı ve İnşaat San. ve Tic. AŞ (Karyapsan)'den attığı 64 işçinin başlattığı direniş 37. gününe girerken, direnişçi işçilere yönelik destek de daha somut biçimler almaya başladı.
Aktif destek
Daha önce Kartal'da bulunan çeşitli sendikalar, kitle örgütleri, siyasi partiler, yöre dernekleri ve dergi çevreleri tarafından dayanışma amacıyla kurulan 'Kartal Demokrasi Platformu'nun önceki gün Eğitim-Sen 5 No'lu Şube'de yaptığı toplantıda, Karyapsan'dan atılan işçilerle dayanışmanın nasıl geliştirilebileceği konusu görüşüldü. Toplantıya Karyapsan'da örgütlü olan ve konunun asıl muhatabı olması gereken Belediye-İş ile Kartal Belediyesi'nde çalışan diğer 650'yi aşkın işçinin örgütlü olduğu Genel-İş Sendikası'nın katılmaması tepki çekti. Tuzla Deri-İş'in tek işçi sendikası olarak katıldığı toplantıya, Emeğin Partisi (EMEP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Halkın Demokrasi Partisi (HADEP), Sosyalist İktidar Partisi (SİP) gibi siyasi partilerin yanı sıra, Tüm Bel-Sen, SES, Emekli-Sen, çeşitli yöre dernekleri ve dergi çevreleri de katıldı.
Eylem programı
Toplantı sonucunda 'Karyapsan'la Dayanışma Haftası' ilan edilerek, çeşitli eylem ve etkinlik kararları alındı. Bu kararlara göre, önümüzdeki günlerde direnişle dayanışmayı ilan etmek ve kamuoyunu gerçekler konusunda bilgilendirmek amacıyla hazırlanacak olan bir bildiri dağıtılacak.
Ayrıca Platform konuyla ilgili girişimlerde bulunmak için çarşamba günü saat 14.00'te Kartal Belediyesi'ni ziyaret edecek ve bir basın açıklaması yapılacak. Yine Kartal Belediye Meclisi'nin halk günü olan perşembe günü işçi aileleriyle birlikte platform üyeleri de toplu olarak Belediye'ye gidecekler.
Diğer yandan atılan işçilerle dayanışmak amacıyla Platform'un başlatacağı bir imza kampanyası çeşitli yerlerde açılacak olan imza stantlarıyla birlikte yaygın bir şekilde sürdürülecek. Toplanacak imzalar daha sonra belirlenecek olan bir tarihte, kitlesel bir basın açıklamasının ardından Kartal Belediyesi'ne ulaştırılacak. Haftanın son etkinliği ise 12 Haziran Cumartesi günü saat 17.00'de Karyapsan'ın, Platform bünyesindeki kurum ve kuruluşların tümünün kitlesel katılımı ile ziyaret edilmesi olacak.
'Karyapsan direnişi belirleyici olacak'
- Şu andaki durum hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Süleyman Polat: Direnişimizin 37. günündeyiz ve şu ana kadar işverenle verim alınamayan görüşmeler yapma dışında bir gelişme yok.
- Bundan sonrası için neler yapacaksınız?
- Öncelikle direnişimizi kitleye mal etmeye çalışıyoruz. Bu direnişi Kartal'ın tüm mahallelerinde ve işyerlerinde gündeme sokmaya çalışıyoruz, derdimizi kitlelere anlatmak zorundayız, aksi durumda başarı şansımız olmaz ve direniş giderek erir gider.
- İşçilerin örgütlülüğünü nasıl sağlıyorsunuz?
- İşyerinde var olan iki sendika temsilcisi dışında seçilen 10 işçinin de katılımıyla oluşan 12 kişilik bir komite var ve tüm kararlar bu komiteden çıkıyor. Belediye-İş'te buradan çıkan kararlara uyuyor.
- Halkın desteği ne düzeyde ?
- Dayanışma anlamında memnun edici düzeyde bir işçi ve halk desteği var. Özellikle çevre fabrikaların işçileri bizi hiç yalnız bırakmıyor. Ancak bu destek daha çok taban desteği olarak kalıyor. Bu fabrikalarda örgütlü olan sendikaların kurum olarak ciddi bir desteği henüz yok. Mesela Aksan Alüminyum'da çalışan ve BMS'de örgütlü olan işçiler veya Deri-İş'te örgütlü olan Aymasan Ayakkabı Fabrikası işçileri daha çok oradaki işyeri temsilcileri ve doğal önderlerin inisiyatifiyle kitlesel halde direnişimize destek olmaya gelirken, bu işçilerin örgütlü olduğu sendikaların ciddi bir desteği söz konusu olmuyor. Bizim desteğine en çok değer verdiğimiz yer Kartal Belediyesi işçileri ve burada da Genel-İş Sendikası örgütlü. Üstelik bilinmesi gerekiyor ki, Karyapsan Anadolu yakasında belediye işçileri içerisinde örgütlülüğü en iyi işyerlerlerinden birisi ve eğer işveren buradan sonuç alırsa, sıra Kartal Belediyesi'ne gelecek. Üstelik buranın yenilmesi koşullarında Anadolu yakasındaki diğer belediyelerde işçilere yönelik saldırılarında daha rahat sonuç alabileceğini düşünüyorum.
- Son olarak bir çağrınız var mı?
- Bu direniş mutlaka ses getirmeli, bu ise ancak sınıfın, başta sendikalar olmak üzere tüm örgütleriyle birlikte dayanışmasıyla mümkün olacaktır.
ÖNCEKİ HABER

Öymen: Telefon dinlenmesi skandal

SONRAKİ HABER

İzmir'de işçi ve sendikacılar konferansı değerlendirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...