04 Haziran 1999 21:00

Rize'ye ölüm fermanı hazır

Rize'de, koruma altına alınan çevre dokusunu yok edeceği belirtilen birçok proje hayata geçirilmeye çalışılıyor. Çevre uzmanlarına göre bu projelerin gerçekleştirilmesi durumunda Rize'nin ekolojik dengesi bozulacak.

Paylaş
Rize'ye ölüm fermanı hazır
Bülent Falakaoğlu
Dünyanın korumada öncelikli 200 bölgesinden biri olan, uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınarak Milli Park ilan edilen Fırtına Vadisi'ne hidroelektrik santrali kuran sermayenin, yeşili ve doğal güzellikleriyle tanınan Rize'ye saldırısı sadece Dilek-Güroluk Hidroelektrik Santrali (HES) ile sınırlı değil. Rize'de kurulması düşünülen ve bilim adamlarınca Rize'nin doğal güzelliğini yok edeceği söylenen birçok projenin hayata geçirilmesi düşünülüyor. Bu projelerden, Çevre Bakanlığı onayından geçen ve geçmekte olan 13 tanesi, haftalık proje ve ihale araştırma-inceleme dergisi "Yatırımlar"da yayınlandı.
Çevre uzmanlarına göre adı geçen 13 projenin gerçekleştirilmesi durumunda dünyanın en çok ağaç çeşidine sahip olan Rize yöresinde ağaçlar yok olacak, dünyanın en büyük dereleri arasında yer alan ve Türkiye'nin en büyük 5 deresi içerisinde yer alan dereler kuruyacak. Tüm bunların sonucu olarak da Rize'nin ekolojik dengesi bozulacak. Çamlıhemşin Belediye Başkanı Refah Veziroğlu ise, "Devlet Çamlıhemşin'de ya enerji üretecek ya da turizm yapacak. Devlet eğer burada enerji üretecekse bizi buradan çıkarıp gönderecek. Bizim boşalttığımız bölgede 20 tane santral kuracak. Yok turizm yapacaksa biz burada kalacağız, ülke ekonomisine katkıda bulunacağız" diyor.
Bölgede incelemelerde bulunan Çevre Mühendisi Mehmet Serin ise, sadece Dilek-Güroluk HES'inin binlerce ağacı, balık ve kuş türlerini yok edeceğini, patlatılacak dinamitlerin 1. derecede heyelan bölgesi olan Rize'de insan yaşamını tehlikeye atacağının bilim adamlarınca ortaya konduğu bilinirken, 10'larca projenin daha hayata geçirilmesinin Rize'nin ölüm fermanını hazırlamak olduğunu söyledi.
'Yarın geç olabilir'
Bağımsız Yurttaş Girişimi Başkanı Remzi Kazmaz Rize'nin büyük akarsularıyla sermayenin iştahını kabarttığını, yüz milyonlarca dolarlık yağma projelerinin hazır olduğunu kaydetti. Fırtına Vadisi'nde eksik ve bilimsel olmayan ÇED raporuna dayanarak santral kurmaya çalışan BM Holding'in de yaşama geçirmeyi düşündüğü yeni projeleri olduğunun altını çizdi. Kazmaz, sermayenin hukuk tanımazlığının en iyi örneğinin Fırtına Vadisi'nde yaşandığını, mahkeme kararlarına rağmen BM Holding'in faaliyetlerine gizlice devam ettiğini hatırlatarak, "Fırtına Vadisi ve Rize'nin doğal güzellikleri yok olmadan vatandaşın tepkisini yüksek sesle dile getirmesi gerekir. Aksi halde yarın geç olabilir" dedi. Kendilerinin Fırtına Vadisi'ndeki yağma ve hukuksuzluğa karşı vatandaşlık görevlerini yerine getirmeye çalıştıklarını, olumlu sonuç elde etmeleri halinde bunun bir kırılma noktası olabileceğini, diğer projelerin iptalini sağlayabileceğini belirtti.
ÖNCEKİ HABER

Petlas'ta işçiler yemekten zehirlendi

SONRAKİ HABER

Bu kez de traktör işçisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...