04 Haziran 1999 21:00

Kardemir'de uzlaşma sağlandı

Hisselerinin yüzde 51'i çalışanlara satıldıktan sonra borsada el değiştiren Karabük Demir Çelik AŞ'de yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlandı.

Paylaş
Kardemir'de uzlaşma sağlandı
Hisselerinin yüzde 51'i çalışanlara satılan ancak daha sonra borsada el değiştiren Karabük Demir Çelik AŞ'de (Kardemir) çalışan Özçelik-İş Sendikası'na üye 5150 işçi adına yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlandı. Hak-İş Genel Sekreteri ve Özçelik-İş Sendikası Genel Başkanı Recai Başkan, sendika tarafından Karabük Haddane Meydanı'nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, yaklaşık 6 aydır süren ve uyuşmazlık aşamasında bulunan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, önceki gece uzlaşmaya varıldığını bildirdi.
Recai Başkan, varılan uzlaşmayla işçi ücretlerine birinci 6 ay için yüzde 40 ve seyyanen 20 milyon lira, ikinci, üçüncü ve dördüncü 6'şar aylar için ise gerçekleşen enflasyon ve brüt ücretin yüzde 5'i kadar zam yapılacağını kaydetti.
Başkan, yapılan zamla, ortalama net çıplak 110 milyon lira olan işçi ücretınin ilk 6 ayda net çıplak 184 milyon liraya yükseleceğini bildirdi.
İşçilerin, "İşçi sendika, omuz omuza" şeklinde attıkları slogan eşliğinde konuşan Başkan, sözleşmenin bitmesinden mutluluk duyduklarını, ancak bu mutluluğun uzun sürmesi için, işletmenin mutlaka yaşatılması gerektiğini söyledi. İşçilerin, Kardemir'in yaşaması için çok sıkıntı çektiklerini, hatta bir dönem sıfır zamma razı olduklarını hatırlatan Başkan, çalışanların çektiği sıkıntıya karşılık Kardemir'in sorunlarının azalmadığını, aksine arttığını bildirdi.
Başkan, 1995, 1996 ve 1997'de kâr eden işletmenın, 1998 yılında zarar ettiğine dikkati çekerek, "'Bu zararın nedeni, Uzakdoğu ve Asya'da başgösteren ekonomik krizdir. Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, dünyaya demir çelik ihraç eden Kardemir, 1998'de demir çelik ihraç edemez hale geldi. İşte sıkıntının kaynağı budur. Ancak her şeye rağmen Kardemir modeli mutlaka başarıya ulaşmalıdır. Kardemir modelinin başarıya ulaşması için işçinin birliği önemlidir. Dün 'Kardemir kapatılmalı', bugün de 'Kardemir kapatılmalıdır' diyenlere işçiler olarak, 'Hadi oradan' demeliyiz. Bu işletmeyi, Karabük için, halk için, ülke için yaşatmak zorundayız" dedi.
Recai Başkan, Başbakan Bülent Ecevit'le bugün yaptıkları görüşmede, Ecevit'ten Kardemir'in içinde bulunduğu sıkıntıdan kurtulması için kredi isteğinde bulunduğunu belirterek, Ecevit'in, Kardemir toplu iş sözleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren mesajını işçilere okudu.
Toplusözleşme 1 Ocak 1999'dan geçerli olacak ve 2 yıl yürürlükte kalacak.
ÖNCEKİ HABER

12 Eylül yasaları TİS hakkımızı kısıtlıyor

SONRAKİ HABER

Petlas'ta işçiler yemekten zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...