04 Haziran 1999 21:00

Saldırı 'infaz'la önlendi

İstanbul Tepebaşı'ndaki ABD Konsolosluğu'nun karşısındaki inşaatta, "ABD Konsolosluğu'na lav silahlı saldırı düzenleyeceği" iddia edilen iki kişi öldürüldü.

Paylaş
Saldırı 'infaz'la önlendi
İstanbul Tepebaşı'ndaki ABD Konsolosluğu'nun karşısındaki inşaatta, "ABD Konsolosluğu'na lav silahlı saldırı düzenleyeceği" iddia edilen iki kişi öldürüldü. Polis, dün sabah saat 06.00 sıralarında yaşanan olayın öncesinde istihbarat alındığını açıkladı.
ABD Başkonsolosluğu'nun karşısındaki inşaata sabah 06.00 sıralarında gelen iki kişi ile, "önceden istihbarat aldığını" açıklayan polis arasında çatışma çıktı. Üzerlerinde iki tabanca ile lav silahı bulunduğu kaydedilen söz konusu kişiler, polis tarafından öldürüldü.
İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, olay yerinde yaptığı açıklamada, ABD Başkonsolosluğu'na lav silahlı saldırı hazırlığında bulunulduğunu önceden haber aldıklarını ve kişiler ile birlikte 2 tabanca ve 1 adet lav silahının ele geçirildiğini ileri sürdü. Saldırıyla ilgili olarak henüz doğrulanmamış olmakla birlikte, DHKP-C örgütünün adı geçiyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


İHD'den Ecevit'e özgürlük mektubu
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, Başbakan Bülent Ecevit'e mektup göndererek, düşünce özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istedi. İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin ve İHD üyeleri dün Galatasaray Postanesi önünde bir araya geldi.
İHD'nin yeni kurulan hükümetten taleplerinin anlatıldığı mektubu basına okuyan Şube Başkanı Eren Keskin, İHD yöneticilerinin ve üyelerinin, her zaman resmi politikalar karşısında farklı durduğunu ve İHD'nin farklı bakış açılarını dile getiren bir sivil toplum örgütü olduğunu kaydetti. Keskin, İHD Genel Başkanı Akın Birdal'ın, muhalif ama barışçı düşüncelerini ifade ettiği için ve onun gibi birçok aydının da sadece yönetenlerden, politika yapıcılarından farklı düşündükleri için cezaevinde bulunduklarını ifade etti.
Ayrıca yeni kurulan hükümetten yapılması istenen bu taleplerin 14 yıldır varlığını sürdürdüğünü ifade eden Eren Keskin, "Bu talepler, bu sürede 13 yönetici ve üyesini silahlı saldırılarda kaybeden, birçok yönetici ve üyesi düşünceleri nedeniyle cezaevinde olan bir örgütün her şeye rağmen sunduğu taleplerdir" dedi.
İHD'nin talepleri
- Darbe ürünü Anayasa değiştirilmelidir.
- Düşüncenin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.
- Ayrımsız bir af ilan edilmeli, idam cezası yasalardan silinmelidir.
- Devlet Güvenlik Mahkemeleri kaldırılmalıdır.
- Koruculuk ve özel tim müesseseleri lağvedilmelidir.
- Kontrgerilla cinayetleri aydınlatılmalı, gözaltında kayıpların akıbetleri açıklanmalı, sorumlular yargılanmalıdır.
- Yakılan ve boşaltılan köyler için, halka tazminat ödenmeli, topraklarına dönüş için tüm olanaklar sağlanmalıdır.
- Kürt kimliği Anayasal temelde tanınmalıdır.
- Azınlıklar üzerindeki her türlü ayrımcılığa son verilmelidir.
- Vicdan ve inanç özgürlüğü sağlanmalı "sözde" değil, demokratik laiklik anlayışı yerleşmelidir.
- Örgütlenme özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır.
- Emeğe yönelik baskılar son bulmalıdır.
- Basın özgürlüğü sağlanmalıdır.
- MGK, askeri yargı, sıkıyönetim, Diyanet İşleri Başkanlığı, YÖK'e ve uygulumalarına son verilmelidir.
- Cezaevlerine konulanların insan olduğu gerçeğinden hareketle uygulanan tüm baskıcı politikalardan vazgeçilmeli ve F tipi adı altında başlatılan hücre izolasyon amaçlı yapılaşma ve uygulamaya son verilmeli buna ayrılan maddi fon, asgari/insani yaşam koşullarının yüksetilmesi için kullanılmalıdır. Cezaevlerinde çift başlı yönetime son verilmelidir.
ÖNCEKİ HABER

DGM'lere göstermelik rötuşta partiler mutabık

SONRAKİ HABER

Nâzım'ın eşyaları 'tutsaklıktan' kurtuldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...