04 Haziran 1999 21:00

DGM'lere göstermelik rötuşta partiler mutabık

Meclis'te bulunan siyasi partiler, Öcalan davasından dolayı devletin Avrupa'da mahkûm olmaması için DGM'lerde göstermelik değişiklik yapılması konusunda anlaştı.

Paylaş
DGM'lere göstermelik rötuşta partiler mutabık
Fazilet Partisi, DGM'lerin yetki alanlarının daraltılmasında ısrar ederken, DYP, DGM'lerin sivilleştirilmesi çalışmalarını doğru bulduklarını, ancak zamanlamanın yanlış olduğunu savundu.
FP: Öneri yetersiz
FP Genel Başkan Yardımcısı Nevzat Yalçıntaş, DGM'lerin sivilleşmesiyle ilgili öneriyi yeterli bulmadıklarını açıkladı. Yalçıntaş TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, diğer mahkemeler tarafından görülebilecek davaların DGM'lerde görülmesini eleştirdi. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde suç sayılmayan düşünceyi ifade şekillerinin de DGM alanı içine girdiğini kaydeden Yalçıntaş, DGM'lerin uygulamalarının toplumda telaş, heyecan ve endişe yarattığını söyledi. Yalçıntaş, "Toplumda itibarlı konumları olan, bu itibar ve güven duyguları ile hizmet yapıp çalışabilen belediyeler, firma, işadamı ve kuruluşlara baskınlar yapılmakta, onlarca kişi gruplar halinde gözaltına alınmakta ve normal yargılamada yararlandıkları haklarını kullanamamaktadırlar" diye konuştu. DGM'lerdeki uygulamaların vicdanları yaraladığını belirten Yalçıntaş FP olarak, "DGM'lerin görev alanı içine sadece ülke ve milletin bölünmez bütünlüğüne karşı işlenen somut suçların alınmasını, cebir ve şiddet öğelerinin esas alınmasını" istediklerini bildirdi. Yargılama usullerinin normalleştirilmesi, işyeri, ev, kurum ve kuruluşlara baskınlar, toplu gözaltılar yapılmamasını, grup grup idama sevk etme suçlamalarının önlenmesini isteyen Yalçıntaş, FP'nin DGM'lerin sivilleşmesine ilişkin öneriyi "uygun" ancak "yetersiz" bulduğunu bildirdi.
'DGM'ler sivilleştirilmeli'
DYP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Gölhan ise, DGM'lerin yapısının değiştirilmesinin doğru olduğunu ancak, zamanlamasını yanlış bulduklarını bildirdi. Gölhan, "Terör örgütü başıyla ilgili karar Meclis'e intikal ederse DYP, kamuoyu vicdanının beklediği gibi oyunu kullanacaktır" dedi.
Gölhan, DYP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, DGM'lerin yapısının değiştirilmesi, Öcalan'ın yargılanması ve partisinin 6'ncı Olağan Büyük Kongresi çalışmaları üzerinde durdu.
Gölhan, DGM'lerin yapısının değiştirilmesi çabalarına değinirken, bu konunun 2 senedir kendi söylemlerinde ve seçim bildirgelerinde yer aldığını anlattı. Hükümeti destekleme durumunda olduklarını ancak zamanlamayı yanlış bulduklarını kaydeden Gölhan, şunları söyledi: "Keşke yabancı devletlerin baskısı olmadan Türkiye bunu yapabilseydi. Kamuoyunda Avrupa ülkelerinin baskısıyla değiştiriliyormuş gibi bir düşünce var. Yapılmak istenen iş doğrudur, ancak zamanlaması yanlış olmuştur."
ÖNCEKİ HABER

Faiz yine enflasyonun üzerinde

SONRAKİ HABER

Saldırı 'infaz'la önlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...