11 Ağustos 2011 10:39

4688 mesaisi başladı

4688 Sayılı Kamu Çalışanları Sendikaları Yasası’nda değişiklik için memur konfederasyonları ve kamu kurumları temsilcileri Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’yla birlikte Pazartesi gününden itibaren çalışma yapmaya başladılar. Sendikaların kuruluşundan, toplu sözleşme sürecine kadar yasada birçok ko

4688 mesaisi başladı
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

HİZMET KOLU TARTIŞMASI

Yapılan görüşmelerde en dikkat çekici konu ise hizmet kolları üzerine yürüyen tartışma. Mevcut yasaya göre 11 hizmet kolu ve bu hizmet kollarında örgütlü sendikalar var. Konfederasyonlar bu hizmet kollarının devamından yana. Ancak görüşmelerde kamu kesimi temsilcileri hizmet kollarının olup olmamasının tartışılmasını istiyor. Gerekçe ise tek toplu  sözleşme yapılması.

TEK SÖZLEŞME Mİ? ÇOK SÖZLEŞME Mİ?

Yapılan görüşmelerde kamu kesimi tek ve genel bir toplu sözleşme imzalanmasından yana. Memur-Sen, genel ve hizmet kollarında toplu sözleşme yapılmasının yanı sıra, belediyelerde hali hazırda yapılan ayrı ayrı toplusözleşmelerin varlığının korunmasını savunuyor. Kamu-Sen ise genel bir toplu sözleşme ve kurum toplu sözleşmelerinden yana görüşünü açıkladı. KESK ise 3 farklı düzeyde toplu sözleşme öneriyor: Genel TİS, Hizmet kollarında TİS ve kurumlarda TİS.

TİS 2 YILLIK OLABİLİR

Toplu sözleşmenin ne zaman yapılacağı konusunda farklı görüşler olsa da, Eylül ayı ağırlık kazanıyor. Kamu kesiminin de tekliflerin önceden açıklanması koşuluyla kabul ettiği bu öneriye Maliye Bakanlığı şerh düştü. Maliye Bakanlığı, bütçe hazırlıkları gerekçesiyle toplu görüşme sürecinde olduğu gibi 15 Ağustos’ta başlayıp 15 günde tamamlanan bir dönem önerdi.

Toplu sözleşme döneminin ne kadar olacağı konusunda da farklı görüşler var. Kamu-Sen TİS’in yıllık, Memur-Sen ise 2 yıllık yapılmasını savunuyor. Kamu kesimi iki öneriyi de tartışabileceğini açıkladı.

SÖZLEŞMEYİ KİM, NE ZAMAN İMZALAYACAK?

Toplu sözleşmenin kapsamı da tartışılan bir başka konu. Konfederasyonlar, TİS’in kapsamının mali ve sosyal haklarla sınırlandırılmamasını, kamu çalışanlarının diğer taleplerinin de ele alınabilmesini savunuyorlar. Kamu kesimi ise toplu sözleşmenin kapsamının mali ve sosyal haklarla sınırlı olması görüşünde.

Memur-Sen görüşmelere en çok üyeye sahip konfederasyonun katılmasını isterken, Türkiye Kamu-Sen ve KESK, 3 konfederasyonun görüşmeleri birlikte yürütmesini istiyor. Kamu kurumları tek konfederasyondan yana. “Karşı tarafın tek konfederasyondan oluşmasının pratik ve karar almada etkili olacağını” savunan kamu kurumları, “3 konfederasyon görüşmelerde yer alsın, ama en fazla üyeye sahip konfederasyonun vereceği kararla toplu sözleşme imzalansın” görüşünde.

MEMUR OLAN HEMEN SENDİKAYA

Konfederasyonlar ve kamu kesiminin üstünde anlaşması beklenen bir konu da sendikaya üyelik için asaleten atanma şartının kaldırılması. Mevcut yasaya göre adaylık ve deneme süresini tamamlayan memurlar sendikaya üye olabiliyor.
Konfederasyonların bu şartın kaldırılması yönündeki talebi, kamu kesimi ve Çalışma Bakanlığı tarafından olumlu karşılandı. Yapılacak düzenlemeyle memur olan kişi (yasanın diğer maddeleriyle yasaklanmamışsa) hemen sendikaya üye olabilecek.

SENDİKA ÜYESİ OLAMAYACAKLAR

En çok tartışılan konu da sendikaya üye olamayacaklar. Konfederasyonlar Meclis, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği, MGK, Milli Savunma Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, TSK, ceza ve infaz kurumlarındaki personel ve sivil memurların sendikaya üye olamayacaklar listesinden çıkarılması istediler. Kamu kesimi ise “ilgili kurumlardan görüşler aldık, istemiyorlar” diyerek bu talebi reddettiler. Kamunun “Kurumlar sendikalı çalışan istemiyor” diyerek öneriyi reddetmesi konfederasyonların tepkisini çekti, “Sendikalar işçileri üye yapmak için patrona mı soruyor” yorumuna neden oldu.

100 ve daha fazla kamu görevlisinin çalıştığı iş yerlerinin en üst amirleri ve yardımcılarının sendika üyeliğini engelleyen hükmün yasadan çıkarılması konusunda ise taraflar hemfikir. Özel güvenlik görevlilerinin üyeliği konusunda adım atılabileceği konuşuluyor.

HAKEM KURULU TARTIŞMASI

Anayasa değişikliğine göre toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması halinde oluşturulacak Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun kararları bağlayıcı olacak. KESK bu konuda düzenleme yapılmasına karşı. Kurul kararlarının nihai kabul edilmesinin uluslararası sözleşmelerle sendikal hak ve özgürlüklere aykırı olduğunu belirten KESK, grev hakkının önünü kesen bu kurul hakkında görüş belirtemeyeceğini açıkladı. KESK, kurul kararlarının toplu sözleşme hükmünde olmaması görüşünü beyan etti.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Memur-Sen ve Kamu-Sen kurulun birleşimine de dair farklı öneriler getirdiler.

KAMU-SEN BARAJ ÖNERDİ

Kamu-Sen, sendikaların üye aidatı tahsil edilebilmesi için hizmet kolunda çalışanların yüzde 2’si oranında üye kaydetmiş olmaları için yasal düzenleme önerdi. Devlet Personel Başkanlığı ise üyelik aidatına baraj konulmasının sendikaların gelirlerini azaltabileceği gibi, bu durumun yetkili sendikaların tespitini de etkileyeceğini belirtti. (Ankara/EVRENSEL)


DAYANIŞMA AİDATI MI GELİYOR?

Yetkili sendikaya üye olmayanların toplu sözleşmeden yararlanmaları için gündeme getirilen Dayanışma Aidatı konusunda konfederasyonlar farklı görüşler önerdi.

KESK öneriye kesinlikle karşı çıkarken, tüm çalışanların TİS’ten yararlanmasını savundu.

Öneriyi gündeme getiren Memur-Sen ise hiçbir sendikaya üye olmayanların Dayanışma Aidatı ile TİS’ten yararlanmasını savundu. Memur-Sen yetkili olmayan sendikaya üye olanların dayanışma aidatı ödemesinin de tartışılmasını istedi. Kamu-Sen ise toplu sözleşme priminin yeterli olduğunu belirterek öneriye karşı çıktı.


KURUM İDARİ KURULLARI TARİHE KARIŞIYOR

Yasal değişiklikle fonksiyonunu yitirecek Kurum İdari Kurulları’nın (KİK) kaldırılması konusunda da büyük ölçüde anlaşma sağlanmış durumda.

Memur-Sen, hizmet kolunda TİS yapılmadığı koşullarda kurulların yetkileri arttırılarak varlığını sürdürmesinden yana.
Sendika şube yöneticilerinin faaliyet yürütmesinin önündeki engellerin kalkması konusunda da konfederasyonlar ısrarcı. Konfederasyonlar, özellikle sendika yöneticilerinin görev yerlerinin değiştirilmemesi için yasal güvence istiyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Kunduranın ezdikleri...

SONRAKİ HABER

Kurtuluş yok, tek tabanca…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa