03 Haziran 1999 21:00

'İdam cezalarını uygulamayın'

Avrupa Konseyi Türkiye raportörlerinden Barsony, idam cezasının uygulanmasının, Türkiye'yi Avrupa karşısında zor durumda bırakacağını söyledi.

Paylaş
'İdam cezalarını uygulamayın'
Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Türkiye raportörlerinden Andreas Barsony, idam cezasının uygulanmasının Türkiye için büyük sorun yaratacağını söyledi. PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı'da görülen davasının önceki gün yapılan 3. duruşmasına izleyici olarak katılan Macar parlamenter Andreas Barsony, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk Ceza Kanunu'nun 125. maddesinin ihlalinin açıkça idam cezasını öngördüğünü hatırlattı.
Avrupa Konseyi (AK)'nin tüm kıtada idam cezasının kaldırılması konusundaki kararını ve bunun tüm AK üyeleri için bir zorunluluk olduğunu anımsatan Barsony, bu konuyla ilgili görevin şu anda siyasetçilerde olduğunu belirtti. İdam cezasını kaldırarak, bu davayı sonuçlandırmaya çalışmanın Türkiye'yi Avrupa'ya daha çok yaklaştıracağını kaydeden Barsony, bunun yargıçların sorunu olmadığını, siyasetçilerin ve TBMM'nin sorunu olduğunu ifade etti.
'Büyük sorun yaratır'
Sadece Öcalan davasıyla ilgili olarak konuşmadığını, Şemdın Sakık'a da idam cezası verildiğini hatırlatan Barsony, cezanın infaz edilmesinin Türkiye için büyük sorun yaratacağını vurguladı. Barsony, Avrupa'da idam cezası uygulayan Ukrayna ile ilgili olarak AK'de yakında bir toplantı yapılacağını belirterek, böyle bir durumda Türkiye'nin de gündeme geleceğini savundu. Barsony, şimdilik bu konuda bir şey söylemek için erken olacağını kaydetti.
Barsony, mahkeme heyetinin mesleki becerilerini değerlendirecek durumda olmadığını, ancak mahkemenin kurallara son derece uygun ve düzenli olduğunu ifade ettı. Barsony, Öcalan ile avukatları arasında gerçek anlamda bir işbirliği olmadığını düşündüğünü, sanığın bizzat kendisini savunduğunu söyledi.
33 idam cezası
TBMM'de, 33 idam cezası dosyası bulunuyor. TBMM, 20. dönemi zamanından önce tamamladığı için Başbakanlık'tan gönderilen idam cezalarının yerine getirilmesine ilişkin tezkere görüşülmedi. Ancak İçtüzük gereği kadük olmayan bu tezkereler, 21. döneme sarktı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Politikacılardan klasik açıklamalar
Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kürt sorununa siyasi çözüm bulunması önerilerine kulak tıkayarak, Türkiye'de herkesin eşit olduğunu öne sürdü. Önceki gün, Harp Akademileri Komutanlık Konferansları'na katılan Demirel, "Herkes her tarafta oturur. Her yerden HADEP'e oy çıktı" dedi. Hangi kökenden gelirsen gelsin ülke halkının devletle sorunu olmadığını iddia eden Demirel, "Ama birtakım adamların dünyanın çeşitli yerlerindeki mihraklara dayanarak ortaya kurtarıcı olarak çıkmaları ve bunlara destek olanlar bu kadar çok insanın kanının dökülmesine sebep olmuştur. Benim devletim vatandaşını öldürmez. Vatandaşına zarar vermez" şeklinde konuştu.
Abdullah Öcalan'ın davanın ilk duruşmasında sergilediği tavrı değerlendirmesi istenen Demirel, Öcalan'ın yargılanmasının büyük bir olay olduğunu, böyle bir olayın diğer ülkelerde yüz yılda bir defa görüldüğünü ifade etti. Demirel, "Tek görüntülerle ve birtakım hissi hadiselerle değerlendirmek doğru değil, biraz beklemek lazım" dedi.
Ecevit'e Öcalan'ı sordular
Türkiye'ye iş çevreleriyle temaslarda bulunmak üzere gelen İngiltere Denizaşırı Ticaret ve Yatırım Konseyi Başkanı, Kent Dükü Prens Michael ziyaret ettiği Başbakan Bülent Ecevit'e Abdullah Öcalan davasının nasıl sonuçlanacağını sordu. Prens Michael ve beraberinde İngiliz Heyeti Başbakan Bülent Ecevit'i Başbakanlık makamında ziyaret etti. İngiltere'nin Türkiye'deki yatırımlarıyla ilgili İstanbul'da işadamlarıyla yaptığı görüşme hakkında Başbakan Ecevit'e bilgi veren Prens Michael, görüşmenin bir yerinde konuyu Öcalan davasına getirdi. Davanın nasıl sonuçlanacağına ve verilecek karar sonrasında ortaya çıkabilecek gelişmelerle ilgili Başbakan Ecevit'in görüşünü öğrenmek isteyen Kent Dükü, Başbakan Ecevit'ten "Biz ona karışmıyoruz.
Yargı süreci karar verir, Türkiye'de mahkemeler bağımsızdır" yanıtını aldı. Başbakan Bülent Ecevit, ayrıca DGM'lerde askeri yargıçlar yerine sivil yargıçların görevlendirilmesine ilişkin yasa tasarısı konusunda İngiliz konuğuna kısa bir bilgi verdi.
Siyasi platforma çekiyor
DYP Genel Başkan Yardımcısı Hayri Kozakçıoğlu, Abdullah Öcalan'ın davayı hukuki platformdan siyasi platforma çekmeye çalıştığını söyledi ve buna izin verilmemesi gerektiği açıklamasında bulundu. Kozakçıoğlu, düzenlediği basın toplantısında Öcalan'ın yargılanması ve DGM değişikliği konularını değerlendirdi. Öcalan'ın mahkemede konuyu hukuki platformdan, siyasi bir platforma çekmeye çalıştığının görüldüğünü bildiren Kozakçıoğlu, "Orası bir siyasi platform değil. O nedenle milletin beklentisi mutlaka gerçekleşmeli" dedi.
Kozakçıoğlu, DYP'nin DGM değişikliği konusunda ise görüşünü "Mahkemeler de devam etmelidir.
Kesintiye uğramamalıdır, durdurulmamalıdır. Yeniden başlamamalıdır. Bunları zedeleyecek olan bir anlayış milletimizi, şehit ailelerini üzer" diye açıkladı.
Bahçeli: Davayı takip ediyorum
MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de, TBMM'de düzenlenen EUREKA toplantısından sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bahçeli, davayı takip ettiğini belirtirken, "Bağımsız yargı kamu vicdanını rahatlatacak şekilde bir çalışma düzeni ortaya koymuştur. Sonuç da inşallah hayırlı olur" dedi.
Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, Türkiye'nin, Abdullah Öcalan'ın yargılanması konusunda hukuk devletinin gereklerine uygun davrandığını iddia etti. Gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlamalyan Necati Bilican, "Mahkemeyle, davayla ilgili konuşmam. Konuşmamam da gerekir" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Ören'de "barış için bir damla"

SONRAKİ HABER

Festivalde resital, opera ve bale

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...