03 Haziran 1999 21:00

Filistinlilerin 'öfke günü'

Filistin Özerk Yönetimi, Ehud Barak'ın İsrailli yerleşimcilerin inşaatlarına destek vermesine, 'İnşaatlar durdurulana kadar görüşme olmayacak' diyerek yanıtladı.

Paylaş
Filistinlilerin 'öfke günü'
Filistin Özerk Yönetimi liderleri İsrail'in yeni seçilen devlet Başkanı Ehud Barak'ın Filistin topraklarında devam eden İsrail inşaatlarını durdurmasını sağlamaya çalışıyorlar. Filistinlilerin 'öfke günü' olarak adlandırdıkları ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi'nde birçok gösterinin düzenlendiği dün bir açıklamada bulunan Filistin Parlamentosu Sözcüsü Ahmet Kureia, İsrail yerleşim birimlerinin inşasının durdurulacağına dair açık bir karar açıklanmadan, İsrail-Filistin görüşmelerinin devam etmeyeceğini bildirdi.
İktidara gelirken iki ülke arasındaki görüşmeleri canlandıracağını vaat eden Ehud Barak, koalisyon ortaklarıyla yaptığı anlaşmada, inşaatları devam eden İsrdail yerleşim birimlerine devlet desteğinin devam edeceğini belirtmişti. Netanyahu tarafından başlatılan inşaatları devam ettirmekte kararlı olan Barak, yakın tarihte ABD Başkanı Clinton ve Ortadoğu liderleriyle bir araya geleceğini açıkladı. Filistin Enformasyon Bakanı Yasser Abed Rabbo da dün düzenlenen eylemlerin, Filistin halkının büyük tepki gösterdiği yerleşim birimleri inşaatının durdurulmasını vurgulamak için yapıldığını ve inşaatların devamının bölgeyi daha da gerginleştireceğini ifade etti.
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ)'nü oluşturan örgütlerden El Fetih'in açıklaması ise daha sert bir dille yapıldı ve "Gösteriler yerleşimcilerin ayakları altındaki toprakları tutuşturacak ve topraklarımız terk edilene kadar bu ateş yanmaya devam edecektir" denildi.
Dün düzenlenen gösterilere katılan en kalabalık gruplardan Hamas da, 'Haklarımızı almak için mücadelenin en doğru yol olduğunu yineliyoruz" şeklinde bir bildiri yayınladı.
Gösterilerin, İsrail'in askeri varlığını sürdürdüğü El Halil, Beytüllahim ve Nablus kentlerinde yoğunlaştığı kaydediliyor.
Filistinli çocukların İsrailli yerleşimcilerin saldırısına uğradığı El Halil kentinde önceki gün de Filistinlilerle İsrailli yerleşimciler arasında çatışma yaşanmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Sırbistan G-8 planını onayladı

SONRAKİ HABER

Özelleştirmede 'U' dönüşü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...