11 Ağustos 2011 10:26

Kadınlar Cizre’nin çehresini değiştirdi

Şırnak’ın Cizre İlçesinde belediyenin temizlik biriminde çalışmaya başlayan 10 kadın ilçenin çehresini değiştirdi. Kadınların çalışma yaşamından dışlanmasına ve eve hapsedilmesine tepki gösteren temizlik işçileri, kadınların temizliği daha özenle yaptığına dikkat çekti. İkişerli gruplar halinde farklı

Kadınlar Cizre’nin çehresini değiştirdi
Paylaş
Jihat Akça

DAHA İYİ YAPIYORUZ

Çalışmalarının tuhaf karşılandığını dile getiren 19 yaşındaki Ayşe Göçmen, şunları kaydetti: “Sokaklarda temizlik yapmaya başlarken erkekler ve çevredeki bütün insanlar ‘Sizler kadın olarak bu işi yapamazsınız’ diyorlardı. Ama bizler ailemizi ve kendimizi düşünerek yılmadık ve çalışmalarımıza devam ettik. Şimdi ise herkes bize ‘Ellerinize sağlık sizler erkeklerden daha iyi çalışıyorsunuz ve sokakları onlardan daha çok temizliyorsunuz’ diyor”

Ailesinin ekonomik durumunun kötü olduğunu söyleyen Göçmen, 13 nüfuslu aileye baktığını ve belediye bünyesinde çalışarak onların geçimine yardımcı olduğunu dile getirdi. “Kadın yapamaz, kadın başaramaz” şeklinde önyargıların olduğunu kaydeden Göçmen, Cizre Belediyesi temizlik birimindeki kadınların toplumdaki bu önyargıyı kırmak için çalıştığını ve bunu başarabilecek güçte olduklarının altını çizdi.

‘EVE HAPSEDİLMEK İSTEMİYORUZ’

18 yaşındaki Canan Gölçe ise, “Temizlik konusunda kimse bizi geçemez” dedi ve şöyle devam etti: “Erkekler sokakları temizlerken sadece çöpleri alıyorlar. Bizler ise caddeleri ve sokakları tamamen süpürüyoruz ve tozunu bile alıyoruz. Bunun için erkekler temizlik konusunda bizi asla geçemezler”

Ekonomi sıkıntı çeken bir ailede büyüdüğünü ve bunun için her zaman ailesinin geçimine katkı sunmak istediğini söyleyen Gölçe, kadınların çalışma yaşamından dışlanmasına ve eve hapsedilmesine tepki gösterdi. Gölçe, “Bizler her şeyden önce insanız ve kadınız. Eve hapsedilmek istemiyoruz ve ekonomik yönde ihtiyaçlarımızı kendimiz karşılamak istiyoruz. Belediyede çalıştığımız için çok mutluyuz ve bizlere böyle bir olanak sunan bütün yetkililere teşekkür ediyoruz” dedi. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Sağlıkta şiddete sıfır tolerans anketi gecikmiş ve yetersiz’

SONRAKİ HABER

Kunduranın ezdikleri...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa