03 Haziran 1999 21:00

Sırbistan G-8 planını onayladı

Sırbistan Parlamentosu, AB ve Rusya temsilcilerinin Yugoslavya yönetimine sundukları planı onayladı. ABD ise bölgeye 7000 asker konuşlandırmaya hazır olduğunu duyurdu.

Paylaş
Sırbistan G-8 planını onayladı
İki ayı aşkın bir süredir devam eden NATO bombardımanlarının yerle bir ettiği Belgrad'da ateşkes seçeneği tartışılıyor. Batılı ülkelerin ve Rusya'nın Slobodan Miloseviç yönetimine sunacakları 'barış planı' üzerinde anlaşmalarının ve Rusya ve Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin Miloseviç ile görüşmelerinin ardından, Yugoslav yönetimi batı planını inceliyor. Rusya'nın Kosova Özel temsilcisi Viktor Çernomırdin ve AB Dönem Başkanı Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'nin Miloseviç'e bizzat ilettikleri koşullar, Sırbistan Parlamentosu tarafından da kabul edildi. Sırp parlamenterler, dünkü kapalı otorumu sonunda uluslararası Kosova barış planını kabul ettiğini kaydettiler. Miloseviç'in Sosyalist Partisi ve müttefiklerinin çoğunluğa sahip olduğu 250 üyeli Sırp Parlamentosu'nun kararının Miloseviç tarafından verilecek olan yanıt hakkında da bir ipucu verdiği belirtiliyor. Parlamenterler, ikinci büyük parti konumundaki ırkçı Sırp Radikal Partisi'nin ret oyu kullandığını belirttiler.
Ahtisaari Belgrad'da kaldı
Görüşmelerin iki güne uzaması sonucu, Ahtisaari geceyi bombaların gölgesindeki Belgrad'da geçirdi. Çernomırdin, görüşmenin ardından "Elbette, tercih zordur, ancak Yugoslav yönetimi bir tercih yapmak zorundadır" açıklamasında bulundu. Çernomırdin'in danışmanı Valentin Sergeyev de, harekâtın kısa bir süre içerisinde bitebileceğini söyledi.
Albright: Miloseviç'e bağlı
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, AB ve Rusya temsilcilerinin üstlendiği görevin, Kosova krizinin çözümüne yönelik önemli bir gelişme olduğunu söyledi. Albright, "Esas sorun, Miloseviç'in nasıl hareket edeceğidir" dedi. İngiltere Başbakanı Tony Blair ise sorunun çözümü için Miloseviç'in NATO'nun bütün isteklerini karşılaması gerektiğini savundu.
Rus ordusu tepkili
Bu arada, Rus televizyonu NTV, Rus ordusunun, Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in Çernomırdin'in üzerinde anlaşmaya vardığı Kosova plana karşı olduğunu ileri sürdü. NTV, Çernomırdin'in heyetinde bulunan askeri temsilcilerin açıklamalarına dayanarak verdiği haberde, temsilcilerin, varılan anlaşmanın NATO'ya fazla söz hakkı tanıdığını söyledikleri belirtildi. Haberde, Rus askeri yetkililerin, Bonn'da varılan anlaşmada, Çernomırdin'in, Yugoslavya bombardımanının bir an önce durdurulması yönündeki talebini geri çektiğine inandıkları da öne sürüldü.
ABD'den 7000 asker
ABD Başkanı Bill Clinton, Yugoslavya ile varılacak olası bir anlaşmayı takiben Kosova'da polis gücü olarak görev yapmak üzere 7000 asker göndereceğini açıkladı. ABD Hava Kuvvetleri Akademisi'nde konuşan Clinton, Miloseviç'in önünde açık bir tercih bulunduğunu ve 'barış için' temel düzenlemeleri kabul etmesi gerektiğini savundu. Clinton, NATO yetkilileriyle yaptığı toplantının ardından Kosova planını denetlemek için bölgeye konuşlandırılacak 50 bin askerin yüzde 15'inin ABD'li olacağını kaydetti.
Çernomırdin, Ahtisaari ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Strobe Talbott, G-8 kararlarını gözden geçirdikleri toplantıda, Kosovaya yerleştirilmesi hedeflenen işgal gücünün BM tarafından belirlenmesini karara bağlamışlardı.
ÖNCEKİ HABER

AB Zirvesi'ne protesto

SONRAKİ HABER

Filistinlilerin 'öfke günü'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...