03 Haziran 1999 21:00

AB Zirvesi'ne protesto

Almanya'nın Köln kentinde başlayan AB Zirvesi Balkanlar'daki saldırının durdurulmasını isteyen binlerce kişi tarafından protesto edildi.

Paylaş
AB Zirvesi'ne protesto
Yücel Özdemir
Avrupa çapında 35 binden fazla emekçinin geçtiğimiz hafta sonu bir araya gelerek protesto ettiği Avrupa Birliği (AB) Zirvesi dün Köln'de yine protesto eylemleriyle başladı.Yaklaşık 10 bin kişi, Balkanlar'daki saldırganlığı destekleyen ve Avrupalı emekçileri yoksullaştırma planlarının onaylanacağı zirveyi protesto etti. Kent merkezindeki Ebertplatz Meydanı'nda bir araya gelerek Avrupa sermayesine ve Balkanlar'daki savaşa karşı pankartlar tayışan göstericiler, zirve boyunca eylemlerine devam edeceklerini ilan ettiler. Kentteki 12 bin polis alarma geçirilirken Köln Emniyet Müdürlüğü, gösterilere müdahale edilmeyeceğini açıkladı. Zirvenin yapıldığı Heumart'da birçok işyeri güvenlik gerekçesiyle kapatıldı. Akşam saatlerine kadar devam eden gösteride NATO güçlerinin bölgeden derhal çekilmesi ve yurtlarından edilen Kosovalıların evlerine dönmesi için gerekli olanakların sağlanması talep edildi.
Binlerce polis tarafından korumaya alınan binada yapılan ve AB üyesi 15 ülkenin hükümet ve devlet başkanlarının katıldığı toplantıda ele alınan konuların başında Kosova'daki son durum oluştururken; ayrıca AB'nin genişlemesi, AB içerisinde ortak bir "sosyal politika"nın belirlenmesi ele alındı.
İşsizliğe çözüm yok
Dün öğleden sonraki oturumda Kosova'daki durum ve Sırbistan Devlet Başkanı Miloseviç ile yaptıkları görüşme konusunda bilgi veren Finlandiya Devlet Başkanı Ahtisaari, AB'nin barışcıl çözüm için daha aktif davranmasını istedi. Yeni sosyal kesinti planlarının yapıldığı zirvede, üzerinde o kadar çok konuşulan işsizliğe ise somut bir çözüm getirilmedi. Resmi rakamlara göre 16 milyon işsizin olduğu AB ülkelerinde, bu işsizliğin nasıl düşürüleceği konusunda yapılan tartışmalar görüntüyü kurtarmaktan başka bir şeyi ifade etmedi. Kasım 1997'deki AB Lüksemburg Zirvesi'nden bu yana yapılan bütün zirvelerinde "çalışma politikası" ele alınmakla birlikte, bu süre zarfında Avrupalı çalışanların yaşam koşulları daha da kötüleşti. AB çerçevesinde alınan kararların ulusal düzeyde uygulanmasının emekçiler için yeni kısıtlamaların olduğu AB'de, geçen yaz Cardiff Zirvesi'nde alınan kararlardan sonra görüldü. İşsizliği önlemede somut kararların alınmadığı AB zirvelerinde özellikle Almanya ile Fransa arasında ciddi sayılabilecek çelişkilerin ortaya çıktığı da görülmüştü.
Lüksemburg ve Cardiff zirvelerinde işsizlik ve sosyal konularda alınan ancak uygulamada sorunların çıktığı pek çok kararın Köln Zirvesi sonuçlarıyla birlikte yeniden temellendirileceği ve uygulamaya geçileceği tahmin ediliyor.
Özellikle sosyal kısıtlamalar konusunda bundan sonra "Mikroekonomik Dialog" adı altında AB'nin Ekonomi, Maliye ve Çalışma Bakanlıklarının düzenli olarak bir araya gelerek alınan kararların uygulanmasını ele almaları bekleniyor. AB dönem başkanı Almanya, sosyal konularda Almanya'nın görüşlerini ve "çalışma paktı" amacını kısa bir şekilde şu şekilde ifade ediyor: "Bu çalışma paktının asıl amacı, para, maliye ve ücretler arasındaki dengeyi kurmak." Bu, bütün Avrupa çapındaki toplu iş sözleşmelerinin aynı merkezden yönlendirilmesi anlamına geliyor.
Zirve öncesinde Almanya Başbakanı Gerhard Schröder tarafından yapılan açıklamada, AB'nin 'yumuşak karnı' olarak tanımlanan dış ve savunma politikası noktasında bütün AB ülkeleri için bağlayıcı bir kararın çıkması istendi. Almanya'nın bu noktada önerdiği AB Dışişleri Genel Sekreterliği'ne bütün üye ülkelerin onay vermesi durumunda yasallaşacak. Böylece AB'nin dış politikası bir noktada birleştirilmiş olacak. AB Dışişleri Sekreterliği'ne ise NATO Genel Sekreteri Javier Solana'nın ismi geçiyor.
Bugün de devam edecek olan zirvede ayrıca AB'nin kendi silahlı örgütünü oluşturması noktasında da önemli gelişmeler yaşanacağı tahmin ediliyor. Daha önce Washington'da yapılan NATO Zirvesi'nde gündeme getirilen Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği (AGSK)'nin somut bir oluşuma bir bakıma AB'nin Köln zirvesinde karar altına alındı. Zirve sırasında ayrıca Batı Avrupa Birliği (BAB)'nin 2000 yılına kadar tam anlamıyla AB ile birleştirilmesinde ele alındı. Buna göre, AB'nin Balkanlar'da daha etkili olabilmesi için gelecekte de muhtemel çatışmaların beklendiği Makedonya, Hırvatistan, Bosna-Hersek gibi ülkelerin de BAB'a davet edileceği tahmin ediliyor.
Alternatif Zirve
Köln'de yapılan Alternatif Zirve'nin temsilcileri, AB Zirvesi'ni protesto etmek için şehir merkezinde belediyeye ait bir büroyu işgal ettiler. İşgalciler tarafından yapılan açıklamada, işgal eyleminin "daha sosyal bir Avrupa" için yapıldığını açıkladılar. İşgalci 150 kişi ile polis arasında çıkan çatışmada bir kişi polis tarafından gözaltına alındı.
ÖNCEKİ HABER

'Anlaşılan yine yanacağız'

SONRAKİ HABER

Sırbistan G-8 planını onayladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...