11 Ağustos 2011 10:19

‘Sağlıkta şiddete sıfır tolerans anketi gecikmiş ve yetersiz’

Türk Tabipler Birliği (TTB) Genel Sekreteri Feride Aksu Tanık, Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlıkta şiddete sıfır tolerans” kampanyası çerçevesinde il ve ilçelere gönderdiği sağlıkta şiddeti araştırma anketinin gecikmiş ve yetersiz olduğunu kaydetti.Türkiye’de sağlık alanında hekimlere yönelik şiddet sık

‘Sağlıkta şiddete sıfır tolerans anketi gecikmiş ve yetersiz’
Paylaş

Türkiye’de sağlık alanında hekimlere yönelik şiddet sık sık rastlanan bir durum. Yıllardır sağlık örgütleri hekimlere yönelik şiddetten dolayı meydanlara inerken, Sağlık Bakanlığı ise şiddete karşı sessiz kaldı. Sessizliğini bozan Sağlık Bakanlığı, bu kapsamda il ve ilçelere gönderdiği şiddeti araştırma anketi ile “Sağlıkta şiddete sıfır tolerans” kampanyası başlattı. Bakanlığın kampanyasına rağmen Türkiye’de 2009 ve 2011 yılları arasında 78 sağlık çalışan saldırıya uğradı. Bunlardan 70 tanesi ise hasta yakını tarafından yapıldı. Hekimlere saldıranlar arasında AKP’li vekiller de yerlerini aldı. AKP Sinop Milletvekilli Kadir Tıngıroğlu, 10 Temmuz 2009’da İstanbul Lütfü Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Dr. K.T.’ye yumrukla saldırdı. Saldırı sonucunda K.T. yaralanarak tedavi altına alındı. Saldırılardan 15 tanesi İstanbul’da yapılırken, 27 Temmuz 2009 tarihinde Dr. S.U. Maraş’ta uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.

HEKİME ŞİDDET 2011’DE TAVAN YAPTI

Sağlık personeline şiddetin her yıl artarak devam etiğini vurgulayan TTB Genel Sekreteri Feride Aksu Tanık, 2009 yılında belgeledikleri saldırı sayısının 23 olduğunu, 2010’da 27’ye ulaştığını ve en yüksek sayının ise 28 şiddet vakasıyla 2011 yılında yaşandığını kaydetti. Tanık, tüm bu veriler değerlendirildiğinde Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı kampanyanın gecikmiş ve yetersiz olduğunu vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı’nın yeni harekete geçmesini eleştirdi. Kararın şiddeti görmek anlamında ise olumlu oluğunu vurgulayan Tanık, Sağlık Bakanlığı’na defalarca birlikte çalışma yönünde başvurduklarını ve ellerindeki bütün çalışmaları paylaştıklarını ancak bakanlığın kendilerine hiçbir şekilde dönmediğini kaydetti.

‘ŞİDDET HÜKÜMETİN YANLIŞ POLİTİKASININ SONUCU’

Sağlıkta yaşanan şiddet olaylarının nedeninin, sağlık personelinin hedef gösterilmesi ve hükümetin uyguladığı yanlış politikalar olduğunun altını çizen Tanık, 2008 yılında Sağlık Bakanı Recep Akdağ’a “sağlık çalışanlarına uygulanan şiddetin cezasının ağırlaştırılması ve TCK’ye konulması için hazırladıkları bir yasa maddesini” sunduklarını söyledi. Tanık, ancak hükümetin Torba Yasa çerçevesinde bir gecede çok sayıda yasayı Meclis’ten geçirmesine rağmen önerilerini görmezden geldiğini kaydetti.

TTB POLİSİN KULLANDIĞI GAZI İNCELEYECEK

Hükümetin kendi çalışmalarını görmezden gelmesine rağmen yeni çalışmalar yapıp kamuoyuna sunacaklarını vurgulayan Tanık, son dönemlerde polisin eylemlerde sıkça başvurduğu biber gazıyla ilgili bir çalışma yaptıklarını ve yakında bunu da kamuoyuna sunacaklarını ifade etti. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Andıç Başbuğ’a da sunuldu

SONRAKİ HABER

Kadınlar Cizre’nin çehresini değiştirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...