02 Haziran 1999 21:00

Bütçe borç kasası olacak

Yeni hükümetin ilk hazırlaması gereken icraat olan bütçede faiz ödemeleri, yine ağırlıkta olacak.

Paylaş
Bütçe borç kasası olacak
Yeni hükümetin ilk hazırlaması gereken icraat olan bütçede faiz ödemeleri, yine ağırlıkta olacak.Borç ödemelerinin yoğunlaştığı yaz aylarına denk gelen bütçede özellikle vergi gelirleninin de yılın ilkdört ayında düşük kalması nedeniyle açık oldukça büyüyecek. Bu durum enflasyonu da azdıracak.
İlk dört aydaki trendin izleyen dönemde de sürmesi, bir başka ifadeyle faiz dışı açığın büyümeyedevam etmesi durumunda, borçlanma gereksinimi artacak. Türkiye'nin yeni bir borç sarmalınagireceği, bunun faizler ve enflasyon üzerinde olumsuz etki yaratacağı belirtiliyor.
Dört aylık tablo
Geçen yılın ilk dört ayında 794.3 trilyon lira faiz dışı fazla veren bütçede bu yılın aynı döneminde195.8 trilyon liralık faiz dışı açık oluştu.
Ocak-nisan dönemleri itibariyle faiz ödemeleri yüzde 56.4 artarak 3 katrilyon 334.9 trilyon olurken,faiz dışı harcamalar yüzde 105'lik artışla 4 katrilyon 564.9 trilyona çıktı. Toplam bütçe giderleriyüzde 81.1'lik artışla 7 katrilyon 899.8 trilyon lira oldu.
Bütçe giderlerindeki yüksek artışa karşılık toplam gelirler yalnızca yüzde 44.5 artarak 4 katrilyon369.7 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Gelirlerdeki artışın düşük kalması, ekonomik krizin yarattığıtalep daralması sonucu ekonomide ve özellikle reel kesimde yaşanan küçülmeye bağlı olarak vergitahsilatında ortaya çıkan düşüşten kaynaklandı. Dört aylık vergi geliri yalnızca yüzde 43.5'lik birartışla 2 katrilyon 289.8 trilyon lira oldu. Diğer gelirler de yüzde 46.9 artarak 1 katrilyon 83.4 trilyonlira düzeyinde gerçekleşti.
Hedefler tutmadı
Geçen yıl TBMM'ye sunulan, ancak seçimler nedeniyle kadük kalan 1999 bütçe tasarısında bu yılıntümü için 3.4 katrilyon lira dolayında bir faiz dışı fazla hedefleniyordu. Tasarıda faiz dışı harcamahedefi 14.7 katrilyon, gelirler ise 18.1 katrilyon lira olarak öngörülüyordu.
Şubat ayında konsültasyon için Türkiye'ye gelen IMF heyetine verilen revize hedeflerde ise yılın ilkçeyreğinde 135 trilyon liralık bir faiz dışı açık verileceği, ocak-haziran dönemi itibariyle ise dengenin580 trilyon lira fazla ile oluşacağı öngörülmüştü. Söz konusu hedeflerde, yılın ikinci çeyreğinde eldeedilecek Gelir ve Kurumlar Vergisi ile Geçici Vergi gelirleri dikkate alınmıştı.
Gelir Vergisi beyannamelerinin verildiği ve ilk taksidinin ödendiği mart ayında toplam vergi gelirigeçen yılın aynı ayına göre, yalnızca yüzde 28.5 artarak 722.8 trilyon lira oldu. Tahsilatın düşükkalmasına, kurban bayramı nedeniyle son ödeme gününün 1 Nisan'a uzatılması, bu yüzdenödemelerin bir bölümünün nisana sarkması gerekçe gösterildi. Kurumlar Vergisi ilk taksidinin deödendiği nisan ayında ise toplam vergi gelirleri yüzde 67.1'lik bir artışla 1 katrilyon 79 trilyon liradüzeyinde gerçekleşti.
Mayıs ayında ilk üç aya ait bilançolar üzerinden alınan 228 trilyon liralık geçici vergi ise henüzkümülatif rakamlara yansımadı.
ÖNCEKİ HABER

Hem suçlu hem güçlü!

SONRAKİ HABER

'Taleplerimiz hükümet programına konulsun'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...