01 Haziran 1999 21:00

'Yeni kıyımların önü açılmak isteniyor'

Son günlerde bazı gazetelerde yayınlanan, belediye işçilerinin fazla ücret aldığı ve işçi-memur maaşları arasında uçurum olduğu iddiaları ile ilgili haberlere tepki devam ediyor.

Paylaş
'Yeni kıyımların önü açılmak isteniyor'
Son günlerde bazı gazetelerde yayınlanan, belediye işçilerinin fazla ücret aldığı ve işçi-memur maaşları arasında uçurum olduğu iddiaları ile ilgili haberlere tepki devam ediyor. DİSK GenelBaşkan Vekili Atila Öngel, belediye işçinin ücretine ve işine göz dikildiğini, yeni işçi kıyımlarınınönünün açılmak istendiğini belirtirken, Belediye-İş İstanbul şubeleri de bugün Aksaray'da bulunansendika genel merkezi önünde yapacakları basın açıklamasıyla söz konusu haberleri protestoedecekler.
DİSK Genel Başkan Vekili Atila Öngel yaptığı yazılı açıklamada, işçilerle memurlar arasında ücretfarkı bulunduğunu, ancak bu durumun sendikalı işçilerin çok fazla ücret almalarından değil,memurların çok düşük ücret almalarından kaynaklandığını bildirdi. Türkiye'de kamu çalışanlarınınyıllardır grevli ve toplusözleşmeli sendikal haklara sahip olabilmek için mücadele verdiğini belirtenÖngel, "Bizim amacımız memurların da bu haklara sahip olmasını savunmak olmalıdır. Yoksasendikalı işçileri memurlara hedef göstererek çalışanlar arasında ayrım yapmaya çalışmakdürüstlükle bağdaşmaz" dedi.
Paralar müteahhitlere gidiyor
İşçi ücretlerinin belediye bütçelerinde aşırı yük oluşturduğu iddialarının da doğru olmadığını belirtenAtila Öngel, belediye giderlerinin önemli bir bölümünü gereksiz yatırımların oluşturduğuna,belediyelerin müteahhitlere yüklü paralar ödediğine dikkat çekti. Belediye işçilerinin fazla ücret aldığıiddiasını da yalanlayan Öngel, şöyle devam etti: "Bugün yapılan her araştırma İstanbul'da 4 kişilik birailenin asgari yaşam standartının 300-400 milyon lira olduğunu göstermektedir. İstanbul'un ilçebelediyelerinde ortalama ücret 230-280 milyon lira arasındadır. İddia edildiği gibi 900 milyon lira alanbir işçi de yoktur. Toplusözleşme hakkının kullanan 15 yıllık bir işçinin 280 milyon alması kimseningözüne batmamalıdır. Bu kadarını bile, hem de örgütlü bir işçiye çok görenler Türkiye'nin tümüyle biryoksullar cehennemi olmasını mı istemektedirler? Bu tutum, sendikalı işçinin ücretine ve işine gözdikmek, dolayısıyla yerel yönetim hizmetlerini tümüyle taşeronlaştırmak, yeni işçi kıyımlarının önünüaçmak anlamına gelmektedir."
ÖNCEKİ HABER

'Bir kapıyı bile çok gördüler'

SONRAKİ HABER

Birkaç gün çalışmak için...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...