01 Haziran 1999 21:00

Arkeologlar Danıştay'a dava açacak

Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği, "Taşınır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koleksiyonculuğuve Denetimi" hakkındaki yönetmelikte yapılan değişikliğin kaçak kazıları artıracağını...

Paylaş
Arkeologlar Danıştay'a dava açacak
Arkeoloji ve Arkeologlar Derneği, "Taşınır Kültür ve Tabiat Varlıkları Koleksiyonculuğuve Denetimi" hakkındaki yönetmelikte yapılan değişikliğin kaçak kazıları artıracağını ve kültürvarlıklarının yok olmasına neden olacağını belirterek, Danıştay'da dava açacağını bildirdi.
Arkeoloji ve Arkeloglar Derneği'nin 29 Mayıs'ta yapılan 4'üncü olağan genel kuruluyla ilgili biraçıklama yapan Genel Sekreter Nurettin Çelem, genel kurulda, 29 Nisan 1999 tarihli ResmiGazete'de yayımlanan sözkonusu yönetmelikte yapılan değişikliğin, kaçak kazıları arttırarak kültürve tabiat varlıklarının tahribine ve yok olmasına neden olacağını belirterek, yönetmeliğin iptali içinDanıştay'da dava açılmasının kararlaştırıldığını bildirdi.
Genel kurulda, İzmit Müzesi'nde bulunan arkeolojik taş eserlerin yasa ve yönetmeliklere aykırıolarak fuar alanına taşınması ve taşınma sırasında tahrip edilmesine neden olan, eserleri açıktakorumasız olarak bırakıp çalınmasını kolaylaştıracak duruma getiren Kocaeli Valisi hakkında yasalişlem yapılması için İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulunulmasına da karar verildi.
Nemrud Dağı'ndaki anıt mezar ve çevresindeki tapınakların bulunduğu 13 bin 850 hektarlıkalanda planlama, projelendirme ve altyapı çalışmaları ile diğer çalışmaların Orman, Turizm veKültür Bakanlıkları arasında yapılan bir protokolle kararlaştırıldığını hatırlatan Çelem, şöyle devametti:"Kültür Bakanlığı tarafından bu protokol yok farzedilerek, işin uzmanı olmayan çeşitli vakıflararacılığıyla sözde kurtarma ve koruma çalışmaları yapılacaktır. Diğer taraftan, protokole rağmenOrman Bakanlığı bu alanda, diğer iki bakanlığın haberi olmadan uzun süreli gelişme planı yapımişini bir şirkete ihale etmiştir. Birbirinden kopuk olarak sürdürülen bu çalışmaların NemrudDağı'ndaki arkeolojik eserlere zarar vereceğinden, üç bakanlığa çağrıda bulunulmasıkararlaştırılmıştır."
Genel kurulda yapılan seçimde, yeni Yönetim Kurulu Prof. Ahmet Tırpan, Turgut Batur, NurettinÇelem, Prof. Levent Zoroğlu, Özgür Çavga, Soner Ateşoğulları ile Solmaz Gülşen'denoluştu. Yönetim Kurulu, kendi arasında yaptığı görev dağılımında, Prof. Ahmet Tıpan'ı başkanlığa,Turgut Batur'u ikinci başkanlığa, Nurettin Çelem'i de genel sekreterliğe getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Mekânın bir parçası olmak!

SONRAKİ HABER

Marx insanı ihmal etti mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...