01 Haziran 1999 21:00

ABD'nin kanlı sınavı

Clinton, Balkanlar'ı bombalayan Amerikan güçlerinin amacının, 'ABD'yi, dünyadaki önder rolüylebirlikte bir yüzyıl daha refah ve insani değerlere taşımak' olduğunu söyledi.

Paylaş
ABD'nin kanlı sınavı
Balkanlar'ıda izlediği kanlı politikayla tamamen kendine bağımlı bir bölge yaratmaya çalışanAmerikan emperyalizminin başı, Kosova konusunun kendileri için bir sınav olduğunu söyledi.
Yugoslavya üstünde 70 gündür devam eden ve binlerce insanın yaşamını vahşete çeviren NATOsaldırılarının başını çeken ABD'nin Başkanı Clinton, 'Kosova'da meydana gelen vahşetindurdurulmasının, ülkesi ve uygar dünyanın önündeki en büyük sınav olduğunu' ileri sürdü. ABD'nindünyanın dört bir yanında halklara karşı yönelttiği saldırılar sırasında ölen Amerikalı askerlerin anmagününde konuşan Clinton, Amerikan halkının kayda değer bir bölümünün, Kosova gibi uzak birbölgede meydana gelen bir olayın içine neden karıştığını merak ettiğini söyledi ve askerlerinmezarlarını göstererek, "Bu insanlarımızın çoğu Avrupa'da olanlar için can verdi. Çünkü bu, boş biruğraş değildi. Bugün de Amerikan halkının yararı için bazı insanlarımız can verebiliyor" diye konuştu.
Clinton, önceki gün yaptığı konuşmada, ''Bizim mücadelemiz; ülkemizi, dünyadaki önder rolüylebirlikte bir yüzyıl daha özgürlük, refah, iyimserlik ve insani değerlere taşımaktır" dedi. ABD DışişleriBakanı Madeleine Albright da, "ABD'nin dış politikadaki başarısı, Balkanlar'da elde ettiğikazanımlarla öçülebilir" demişti.
Amerikan halkının önemli bir kısmı kendi askerlerinin haritada yerini bile bilmedikleri bir toprağaneden bomba yağdırdığını merak etmeye devam ederken, Yugoslavya'da kan durmadı.Sırp televizyonu (RTS), NATO'nun önceki gün düzenlediği hava saldırılarında, Yugoslavya'nın NoviPazar kentinde 18 kişinin öldüğünü, 28 kişinin de yaralandığını duyurdu. Haberde, kente 20 füzeatıldığı, hastanenin ve otobüs terminalinin yakınında bulunan bir binanın havaya uçtuğu belirtildi.
Arnavutluk da bombalandı
İlan edilen hedeflerin dışında, Bulgaristan, Makedonya, Adriyatik Denizi ve Taradağ'a da tonlarcabomba yağdıran NATO uçakları, bu sefer de Arnavutluk topraklarını vurdu. Önceki gece yarısıdüzenlenen hava akınlarında, Arnavutluk topraklarına da birkaç bomba isabet ettiği kaydedildi.
Bölgedeki görgü tanıkları, bazı bombaların, Arnavutluk'un Kosova ise sınırındaki Morina Kapısıyakınlarında bir tarlaya düştüğünü söylediler. Kosova'dan gelen mültecilerin sürekli geçiş yaptığıMorina Sınır Kapısı yakınlarını vuran bombaların, Arnavutluk'un eski Devlet Başkanı Enver Hocadöneminde bölgede yaptırılan 3 sığınağı da tamamen yıktığı belirtildi.
Bulgaristan'ın zararı 25 trilyon TL
NATO'nun Yugoslavya'ya karşı sürdürdüğü saldırılar Balkanlar'daki ülkelerin kötü durumda olanekonomilerine 'öldürücü darbeler' vuruyor. Bulgaristan'ın uğradığı ekonomik zararın 115 milyonAlman Markı'na (25 trilyon TL) ulaştığı bildirıldi. Bulgaristan Ticaret ve Turizm Bakanı ValentinVasilev, savaş dolayısıyla en büyük zararın ulaştırma sektöründe yaşandığını açıkladı.
Vasilev,rotaların değiştirilmesi, bazı uçuşların iptal edilmesi, Avrupa'ya nakliyat yapan tırların güzergâhlarınınuzaması ve Tuna Nehri'nin trafiğe kapanması nedeniyle ulaştırma sektörünün, savaşın başındanbugüne kadar 60 milyon Alman Markı zarar gördüğünü belirtti. Vasilev, Yugoslavya'ya yapılanihracatın da durduğunu ifade etti.
Romanya ABD'nin uydusu
NATO'nun Yugoslavya'yı çevreleyen ülkelerdeki saldırı olanaklarını genişletme planları çerçevesinde,Romanya'daki ilk seyyar radar sısteminin inşasına başlandı. Romanya Savunma Bakanlığı, ülkeyegelen 100 kadar ABD'li yetkili ve teknik ekibin, NATO'nun, Romanya hava sahasını denetlemesineimkân verecek radar sisteminin yapımına başladığını açıkladı ve 'radar sisteminin, Romanya'nınegemenliğini korumaya yardımcı olacağını' iddia etti. Bakanlık Sözcüsü Albay Cristinel Ghia, radarsistemi inşasının, Romanya hükümetinin NATO uçaklarına ülkenin hava sahasını kullanma iznivermesini de kapsayan 'teknik anlaşma' temeline dayandığını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Keşmir halkı göç ediyor

SONRAKİ HABER

TİGEM'i özelleştirme kararına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...