31 Mayıs 1999 21:00

Komisyonlar için gizli protokol

DSP, MHP ve ANAP Meclis'teki ihtisas komisyonlarının başkanlıklarının seçimi için anlaşırken bu durum üç parti arasında imzalanan koalisyon protokolünde yer almadı.

Paylaş
Komisyonlar için gizli protokol
DSP, MHP ve ANAP Meclis'teki ihtisas komisyonlarının başkanlıklarının seçimi için anlaşırken bu durum üç parti arasında imzalanan koalisyon protokolünde yer almadı ve gizli tutuldu.
57'inci hükümeti oluşturan koalisyon ortakları, komisyon başkanlıklarının seçiminde "çapraz dağılım" modelinin uygulanması için uzlaşmaya vardı. Daha önceki koalisyon hükümetlerinde genellikle, bakanlık hangi partide ise Meclis'teki ilgili ihtisas komisyonunun başkanın da o partiden olması modeli uygulanırken DSP-MHP-ANAP koalisyonunda bu modelden vazgeçildi. Üç parti bu kez komisyonlarda "çapraz dağılım" uygulanmasını kararlaştırdı. Buna göre, bakanlık hangi partide ise Meclis'teki ilgili komisyonun başkanı diğer koalisyon ortağından seçilecek. Komisyonların başkanlık divanında ise koalisyonu oluşturan üç partiden de milletvekili yer alacak.
ANAP'a bırakılan komisyonlar
Edinilen bilgiye göre, protokolle Adalet Bakanlığı DSP'ye bırakılmasına karşın TBMM'de Adalet Komisyonu Başkanı ANAP'tan seçilecek. DSP'ye bırakılan Çevre ve Dışişleri Bakanlıkları ile ilgili Çevre Komisyonu ve Dışişleri Komisyonu'nun yanı sıra KİT Komisyonu başkanları da, ANAP'tan olacak. ANAP'ta Adalet Komisyonu Başkanlığı için Ertuğrul Yalçınbayır, Çevre Komisyonu için Ediz Hun, KİT Komisyonu için Birkan Erdal, Dışişleri Komisyonu Başkanlığı için de Kamran İnan'ın adı geçiyor. Kamran İnan geçen dönem de, komisyon üyelerinin oylarıyla Dışişleri Komisyonu Başkanlığına seçilmiş ancak, CHP'li Murat Karayalçın'ın başkanlığı için Mesut Yılmaz'ın isteği üzerine istifa etmek zorunda kalmıştı.
TBMM'de Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanlığı'nın MHP'ye, Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu'nun DSP'ye, Tarım Komisyonu'nun DSP'ye, Milli Eğitim Komisyonu'nun da MHP'ye bırakıldığı öne sürülüyor.
Komisyon Başkanlıkları için TBMM'de seçim yapılacağı için, dağılımın koalisyon protokolünde yer almadığı, çapraz dağılım modelinin de "koalisyon ortağı partilerin konulara katılımının sağlanması ve karşılıklı denetim" amacıyla uygulandığı belirtildi.
ÖNCEKİ HABER

Baro kayıplar için destek bekliyor

SONRAKİ HABER

Çok geç olmadan!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...