31 Mayıs 1999 21:00

V. Frank: Günümüze tutulan bir ayna

Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde bugün saat 21.00'de Adana Devlet Tiyatrosu tarafından "V. Frank: Çeteler ve Bankacılık" isimli oyun sahneye konulacak.

Paylaş
V. Frank: Günümüze tutulan bir ayna
Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali'nde bugün saat 21.00'de Adana Devlet Tiyatrosu tarafından "V. Frank: Çeteler ve Bankacılık" isimli oyun sahneye konulacak. Ayrıca, Aydın Teker tarafından gerçekleştirilen "Dans Sergisi" başlıklı çalışma saat 19.00'da Dulcinea da yer alıyor.
"V. Frank", içeriğiyle Türkiye'nin 'güncel' konularından biri olan banka-çete ilişkisine yaptığı gönderme yanında, oyunun yazarı Friedrich Dürrenmatt Tiyatrosu'nun biçimsel özelliklerinin yansıtması açısından da çarpıcı bir örnek oluşturuyor.
Brecht tiyatrosunun yadırgatma teknikleriyle, 'uyumsuz tiyatro'nun grotesk anlatım biçimlerine sık sık yer veren Dürrenmatt tiyatrosu, bu iki tür tiyatronun içerdiği bakış açılarının ortasında yer alan bir dünya görüşü yansıtır.
Dürrenmatt "V. Frank" oyununda 'vahşi kapitalizm'in bankacılık düzlemindeki eylemini, oyun yazarlığı uğraşının üç temel yerlemini oluşturan 'para', 'güç' ve 'ölüm' olguları üstünde yapılandırıyor. "V. Frank", şiddet ve dolandırılıcık yoluyla beş kuşak boyu haksız kazanç salayarak 'imparatorlaşan' Frank ailesinin grotesk öyküsü. Frank bankacılarının çete düzeninde tek değer 'para', tek amaç ise 'güç'tür. Para ile güç arasındaki ortaklığın süregelmesinin önkoşulu, sevgi, iyilik, sevecenlik, acıma gibi insana özgü duyguların bütünüyle yok olmasıdır. Vahşi kipitalizmin oyunlarını 'kural dışı'na çıkararak da oynayabileceklerini düşünenlerin cezası, tıpkı çetenin sayısız 'kurban'ı gibi 'ölüm' olacaktır.
Dürrenmatt, seyirciyi kötü ve güçlü olmanın her zaman kazançlı çıktığı 'çığrından çıkmış' dünyanın, ironileriyle baş başa bırakıyor. İnsanı insana soğukkanlılıkla izlenebilecek bir uzaklıktan, eğlendirici bir biçimde sergileyerek, dünya düzenine egemen olan çılgınlığa karşı durulması gerektiği uyarısını yapmakta. savaş sonrası dönemin duyarlığıyla yapılmış bir uyarının, kırk yıl sonra geçirliliğini koruyor olması yazarın güncelliğin gösteriyor. Yönetmen Ayşenil Şamlıoğlu'nun çalışmasını belirleyen temel özelliklerden biri, pek çok oyunun 'duyarlı denge'sini bozan farklı oyunculuk biçimlerinin üstesinden gelerek, gerek rolle oyuncu arasında, gerekse oyuncular arasında sıkı bir iletişim ağı oluşturmuş olması olarak değerlendiriliyor.
ÖNCEKİ HABER

İnsanlara güzeli sunarsanız sevmeme imkanı yoktur

SONRAKİ HABER

Kültepe kazıları devam ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...