30 Mayıs 1999 21:00

Lastik-İş Genel Kurul'u tartışmalı başladı

Lastik-İş 23.Olağan Genel Kurulu'nda konuşan çok sayıda delege, sendika genel merkezini usülsüz harcama yapmakla suçladılar.

Paylaş
Lastik-İş Genel Kurul'u tartışmalı başladı
Lastik-İş Sendikası'nın 23. Olağan Genel Kurulu'nun ilk günü tartışmalı geçti. Topkapı Olcay Otel'de önceki gün başlayan Genel Kurul öncesinde; Kocaeli, İstanbul ve Adapazarı şubeleri arasında süren ittifak görüşmeleri, görev dağılımı konusunda anlaşmanın sağlanamaması üzerine sonuçsuz kaldı. Seçimlerde Genel Merkez ve Kocaeli Şubesi'den bir kısım delege ile Kartal Şubesi arasında ittifak yapılacağı belirtilirken, İstanbul ve İzmir Şubeleri ile Kocaeli Şube'den bir kısım delege arasında da karşı ittifak yapılacağı öğrenildi.
Genel Kurul'a, DİSK ve DİSK'e bağlı sendika yöneticilerinin ilgisi yoğundu. DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak, MYK üyeleri Hulusi Karlı ve Çetin Uygur, Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Muzaffer Şahin, DİSK eski genel başkanlarından Kemal Nebioğlu, Gıda-İş Genel Başkanı Kamil Özkan, DİSK'e bağlı çok sayıda şube yöneticisi ve DSP İstanbul Milletvekili Rıdvan Budak'ın katıldığı genel kurul, Lastik-İş Genel Başkanı Vahdet Karabayır'ın konuşması ile başladı. Konuşmasında daha çok küreselleşmenin olumsuz etkilerinden söz eden Karabayır, bu saldırıya karşı ortak mücadelenin örgütlenmesi gerektiğini söyledi.
Yeni hükümete uyarı
Genel Kurul'un konuklar bölümünde konuşan DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak ise gelir dağılımı, eksiksiz demokrasi, sendikal haklar gibi taleplerine cevap verilmemesi halinde Ankara Yürüyüşü'nde dile getirdikleri talepleri, aynı kararlılıkla yeni hükümetin önüne koyacaklarını kaydetti. Tokmak, "Bu nedenle şimdiden hazırlanmaya başlamak zorundayız. Böylesi dönemler, sendikalar arasında dayanışma ve eşgüdümün öne çıkacağı süreçlerdir. Bu bakımdan konfedarasyon olarak üzerimize düşen görevin bilincindeyiz" dedi.
Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin ardından, Rıdvan Budak söz aldı. Hükümet protokolünde önemli maddelerin yer aldığını belirterek konuşmasına başlayan Budak, "Önemli olan protokolün içeriği değil, uygulanıp uygulanamamasıdır" diyerek, "siyasette artık kavga, çatışma döneminin sona ermesi gerektiğini" savundu.
Usulsüz harcama suçlaması
Genel Kurul'un öğleden sonraki bölümünde çalışma raporu üzerine görüşlerini dile getiren delegeler, sendika yönetiminin usulsüz harcama yaptığını belirttiler. Yönetimi sert bir dile suçlayan Lastik-İş İstanbul Şube Başkanı Fedayi Öztürk, Genel Merkez'in sendikanın maddi olanaklarını kullanarak işçileri bölmeye çalıştığını kaydetti. Sendika içinde yolsuzluklar yaşandığını ifade eden Öztürk, önümüzdeki günlerde suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Konuşması sloganlarla kesilen Öztürk, sendika bürokrasisine karşı mücadele edeceklerini vurguladı. Delegelerin konuşmalarından sonra Lastik-İş Genel Başkanı Vahdet Karabayır eleştirilere cevap verdi. Öte yandan genel kurulda, Lastik-İş ile Petkim-İş sendikalarının birleşmesi kararı alındı.
ÖNCEKİ HABER

Adalet Bakanlığı'nda 'kıyım yönetmeliği'

SONRAKİ HABER

Tualdeki gözlerin mücadelesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...