30 Mayıs 1999 21:00

Packart'ta kıyımın sorumlusu Türk Metal

Packart Elektrik'te, esnek çalışmayı süreklileştirmeyi hedefleyen "2000 Projesi" çerçevesinde en az 200 işçinin işten atılması gündemde.

Paylaş
Packart'ta kıyımın sorumlusu Türk Metal
Haşim Demir
Grup toplu iş sözleşmeleri döneminde, Türk Metal Sendikası'nın imzaladığı satış sözleşmesine tavır alan ve sendikadan istifa eden Packart işçilerinden intikam alınıyor. Karşı karşıya oldukları yeni ve büyük kıyımın baş sorumlusunun Türk Metal Sendikası olduğunu belirten Packart işçileri, tüm çabalarına rağmen vurdum duymaz tutumunu sürdüren Birleşik Metal-İş Sendikası'nı da, örgütsüz kalmalarından ve bu sonuçtan sorumlu tutuyorlar. Esnek çalışmanın giderek sistematik hale getirildiği Packart'ta, kitlesel kıyım hazırlığına rağmen bir yandan da yeni işçiler alınıyor. Yeni alınan işçilere, Türk Metal'e üye olmak koşulu getirildiğini bildiren Packart işçileri, kıyıma karşı direneceklerini söylediler.
Liste Türk Metal'den
Türk Metal'in, gizlice hazırladığı kıyım listesini önceki hafta fabrikanın üretim müdürleri Ahmet Karadeniz ve Sevinç Yener'e verdiğini bildiren işçiler, özellikle istifa döneminde öne çıkan işçilerin işten atılmak istendiğini vurguladılar. İşçiler, Türk Metal yöneticilerinin, yüklü miktarda para vererek oluşturdukları ispiyon ağı ile Birleşik Metal-İş yöneticileriyle yapılan tüm toplantılardan haberdar olduklarını ve işten atılacakların listesini bu bilgiler ışığında hazırladıklarını belittiler.
"Çıbanbaşı" olarak görülen İstanbul'daki Packart Elektrik, Türk Metal tarafından pilot fabrika olarak belirlenmiş durumda. Packart'a özel önem veren Türk Metal yöneticileri, bir yandan "babacan" bir tavır takınırken, diğer yandan işçi kıyımına zemin hazırlıyor. Bir sendika yetkilisinin, "Packart işçileri hep çıbanbaşı oldu. 1992'den beri bu çıbanbaşlarını temizliyoruz, baş edemiyoruz. Artık bu kez son. MHP hükümet oldu, bize ölüm yok. Çıbanbaşlarını biz halledemezsek polis halleder. Ya da fabrikanın işvereni halleder" sözlerine dikkat çeken Packart işçileri, Türk Metal'in işyerlerinde MHP'li kadrolaşma peşinde olduğunu, başta Bursa olmak üzere tüm işyerlerinde yeni temsilciler atandığını söylediler.
İşçiler eyleme hazırlanıyor
Packart'ta kitlesel kıyım hazırlığı yapıldığını fark eden işçiler, bunu engellemek amacıyla sık sık toplantılar yapıyorlar. İşçiler, geçen hafta yaptıkları toplantıda fabrikada hayata geçirilmeye çalışılan "2000 Projesi"ni tartışarak, esnek çalışmayı süreklileştirecek olan bu proje kapsamında toplam 200 işçinin işten atılacağını, işten atmaların temel amacının da mücadeleci işçi kuşağını tasfiye etmek olduğunu belirttiler.
Geniş bir katılımla piknik düzenleyen Packart Elektrik işçileri, aldıkları eylem kararlarını önümüzdeki günlerde hayata geçirmeye hazırlanıyorlar. Ayrıca vardiya vardiya, bant bant komiteler kuran Packart işçileri, sendikasızlıklarına rağmen örgütlülüklerini güçlendirmeye çalışıyorlar. Türk Metal'in, "ikiyüzlü politikalarının teşhir edilmesi"na çalışan işçiler, Birleşik Metal'e de son kez "uyarıda" bulunacaklar.
İşçilerden Cengiz Aslan, işçi kıyımının baş sorumlusunun Türk Metal olduğunu, kıyım listesini belirtirken, kendilerini aylardır sendikasız çalıştırmaya iten Birleşik Metal'in de "suçlu" olduğunu söyledi. Süleyman Yıldırım isimli işçi ise, 200 işçinin işten atılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, bu listeyi de üretim müdürleri Sevinç Yener ve Ahmet Karadeniz'e Türk Metal yöneticilerinin verdiğini belirtti. Kıyımın planlı olduğuna vurgu yapan Ramazan Gündüz ise, "Türk Metal bizden istifanın intikamını alıyor. Bu kıyımla, Packart'ın öncü işçisi kapı dışarı edilmek isteniyor. Durumun bu noktaya gelmesinde Birleşik Metal'in de payı var, BMS'yi de kınıyoruz" dedi.
ÖNCEKİ HABER

CHP il başkanları Öymenci oldu

SONRAKİ HABER

Adalet Bakanlığı'nda 'kıyım yönetmeliği'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...