30 Mayıs 1999 21:00

Öcalan iddianamesinde neler var

Ankara DGM Cumhuriyet Savcıları Talat Şalk, Nuh Mete Yüksel, Hamza Keleş tarafından hazırlanan ve Öcalan'ın idamı istenen iddianame, 139 sayfadan oluşuyor.

Paylaş
Öcalan iddianamesinde neler var
Ankara DGM Cumhuriyet Savcıları Talat Şalk, Nuh Mete Yüksel, Hamza Keleş tarafından hazırlanan ve Öcalan'ın idamı istenen iddianame, 6 bölüm ve 139 sayfadan oluşuyor.
İddianamenin birinci bölümünde, Öcalan'ın Türkiye'ye getirildikten sonraki süreç anlatıldı. İddianamede, Ankara 2 No'lu DGM'nin ve Gaziantep Sulh Ceza Mahkemesi'nin Öcalan hakkında verdiği gıyabi tutuklama kararlarının vicahiye çevrildiği hatırlatıldı. Öcalan hakkında bazı illerde açılan davaların yetersizlik kararlarıyla Ankara 2 No'lu DGM'de birleştirildiği kaydedilen iddianamede, Öcalan'ın, her birisi Türk Ceza Kanunu'na (TCK- ve diğer yasalara) göre suç teşkil eden eylemlerinin bir bütün olarak TCK'nın 125'inci maddesini ihlal ettiği belirtildi.
İddianamenin ikinci bölümünde, PKK'nin kuruluşu, amacı, programı, stratejisi, yapılanması ve faaliyetleri ayrıntılı olarak ele alındı. Bu bölümde, "PKK'nin kuruluş kongresi ile daha sonraki kongreleri, cezaevi faaliyetleri, intihar eylemleri, HADEP-PKK ilişkisi, metropol eylemleri, PKK-Med TV ilişkileri" anlatıldı.
Eylem dökümü
PKK'nin bugüne kadar gerçekleştirdiği eylemler ve nitelikleri iddianamenin üçüncü bölümünde inceleniyor.
İddianamenin dördüncü bölümünde, Öcalan'ın faaliyetleri, PKK tarafından yayınlandığı iddia edilen dergiler, "örgütsel toplantılarda söylenen beyanları ve tespit edilen telsiz konuşma ve talimatları ile yakalanan örgüt sanıklarının verdiği ifadeler" kapsamında ele alınıyor. "PKK'nin diğer Karadeniz'e açılım faaliyetleri, Eruh ve Şemdinli baskınları" ayrıntılı olarak anlatılıyor.
İddianamenin dördüncü bölümünde, örgütün eylemlerinin Anayasa, ilgili yasa ve uluslararası sözleşmeler açısından tespiti yapılıyor.
"PKK mensuplarının Suriye ve Irak'taki kamplarda eğitildikten sonra eylemler yapması için Öcalan tarafından Türkiye'ye gönderildiği" iddiasına yer verilen iddianamede, Öcalan'ın bu konudaki ifadeleri, PKK'nin kongre kararları, Öcalan'ın Med-TV'de yaptığı konuşmalar sıralanıyor.
"Abdullah Öcalan, silahlı çete PKK'nın başkanı olarak silahlı çetenin bütün eylemlerinden sorumludur" tespitinin vurgulandığı iddianamede, bu eylemlerin Anayasa, TCK ve Terörle Mücadele Yasası'na göre suç teşkil ettiği belirtildi.
İdam isteniyor
İddianamede, 15 Ağustos 1984 günü Eruh ve Şemdinli baskınlarından itibaren PKK'nin "22 Şubat 1999'a kadar 6036 saldırı gerçekleştirdiği, 8057 defa güvenlik güçleriyle çatışmaya girdiği" belirtiliyor.
Türkiye'nin çeşitli yerlerinde 3071 bombanın patladığı, 388 gasp suçunun işlendiği, 1046 adam kaçırma ve hürriyeti tahdit suçu gerçekleştirildiği öne sürülen iddianamede, "PKK mensuplarının eylemleri sonucunda 4472 sivil vatandaşın, 3874 asker, 247 polis, 1225 geçici köy korucusunun şehit olduğu, sivil, asker, polis ve geçici köy korucusu olmak üzere toplam 16 bin 362 kişinin yaralandığı" tespitlerine yer veriliyor.
İddianamenin sonuç bölümünde, Öcalan'ın "kurduğu ve örgütlediği PKK silahlı terör örgütünü, aldığı kararlarla, verdiği emir ve talimatlarla sevk ve idare ederek, devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya mavuf eylemleri sabit görüldüğü" öne sürülerek, TCK'nın 125. maddesine göre idam cezasına çarptırılması isteniyor.
Duruşmayı kimler izleyecek
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın İmralı'da bugün başlayacak duruşmasını, avukatlar hariç toplam 108 kişi izleyecek.
Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ilan edilen duruşma listelerine göre, İmralı Adası'ndaki duruşmalara müdahil sıfatıyla dönüşümlü olmak üzere, çatışmalarda yaşamını yitiren ya da sakat kalan asker ve polislerden 38'inin babası, annesi, eşi ve kardeşi katılacak. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay, Türkiye Eğit-Sen Genel Başkanı Şuayip Özcan müdahil izleyici sıfatıyla, İstanbul Barosu Başkanı Yücel Sayman da izleyici olarak bütün duruşmaları takip edecekler.
Abdullah Öcalan'ın kardeşleri Havva Keser ile Fatma ve Mehmet Öcalan, amca oğulları Abdullah ve Hacı Aydın Öcalan, yeğenleri Hikmet ve Menderes Keser, Fatma, Ayşe ve Rahime Öcalan, dayıları Süleyman Arslan, Sait Aslan bütün duruşmaları izleyecekler. Duruşmalara aralarında yabancı parlementerlerin de bulunduğu 12 kişi, izleyeci sıfatıyla katılacak. Öcalan'ın yargılandığı davanın duruşmasını bazı basın kuruluşları sürekli olmak üzere 12 yerli, 8'i de yabancı 20 kişi gazeteci olarak takip edecek.
Abdullah Öcalan'ın avukatlığını Ercan Kanar, Hasip Kaplan, İrfan Dündar, M. Fehim Güneş, Mükrime Tepe, Aysel Tuğluk, Doğan Erbaş, Ender Büyükçulha, Niyazi Bulgan, Mahmut Şakar, Hatice Korkut ve Kemal Bilgiç yapacak.
Müdahil avukatlardan Cahit Torun, Şevket Can Özbay, Zeki Hacı İbrahimoğlu, Necdet Küçüktaşkıran, Mükremin Türemen, Mehdi Keskin, Cengiz Erkoyunlu duruşmalara sürekli, 5 avukat da dönüşümlü olarak katılacaklar.
ÖNCEKİ HABER

SSK yaşla düzelmez

SONRAKİ HABER

Mudanya'da olağanüstü önlemler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...