29 Mayıs 1999 21:00

Packard'ta tehditle işçi kıyımı

Packard Elektrik Sistemleri Fabrikası'nda, 26 Mayıs Çarşamba günü işçileri istifaetmeye çağıran bir bildiri asan işveren...

Paylaş
Packard'ta tehditle işçi kıyımı
Packard Elektrik Sistemleri Fabrikası'nda, 26 Mayıs Çarşamba günü işçileri istifaetmeye çağıran bir bildiri asan işveren, 28 Mayıs'a kadar verdiği süre dolduğunda istediği işçilerinistifa etmediğini ve gerekli olan sayıya ulaşılamadığını görünce işçi kıyımına başladı. İşçilerintepkisini önlemek için, bir vardiya ücretsiz izin uygulamasına giden Packard işvereni, işten atmailamlarını da APS ile işçilerin evlerine gönderiyor. Edinilen duyumlara göre, 180-190 civarında işçibu şekilde işten atılacak.
İstifaya çağrı
Packard patronunun 26 Mayıs Çarşamba günü saat 15.00'de işyerine astığı duyuruda, işçileristifa etmeye çağırıldı. Duyuruda, işçilerden 28 Mayıs Cuma günü sabah saat 08.00'e kadar istifaetmeleri istenerek, istifa eden işçilere her türlü sosyal haklarının ve de fazladan bir ay maaşlarınınverileceği belirtildi. Ayrıca, ilanda istifa edenlerin bir değerlendirmeye tabi tutulacağı notudüşülerek, istifa eden herkesin değil, patronun işten atmak istediği kişilerin atılacağının işaretiverildi. Ancak, patronun istifa için tanıdığı süre dolduğunda, üç vardiya toplamında sadece 40civarında işçi istifa etti. İstifa edenlerin genelde askere gitme durumu olan erkek işçiler ve zorçalışma koşullarına dayanamayan bayan işçiler olduğu öğrenildi. Ayrıca, patronun daha önce"İstifa et, yoksa seni işten atacağız" diye tehdit ettiği birkaç işçi ve ustabaşının da istifa ettiğiöğrenildi.
İşçi kıyımı başladı
Ancak, tüm girişimlere rağmen, Packard patronunun işten atmak istediği işçiler, istifa dilekçesivermeyince ve patronun istediği istifa sayısına ulaşılamayınca, Packard Fabrikası'nda işçi kıyımıbaşlatıldı. İşten atma ihbarnamelerini işçilerin evlerine APS ile gönderen Packard patronunun,edinilen duyumlara göre 180-190 işçiyi işten atacağı belirtiliyor. İşçilerin evine gönderilenihbarnamede, "Fabrikamızda yapılan genel duyuru kapsamında belirtilen nedenler ve işmiktarlarımızdaki, üretimimizdeki düşüş nedeniyle hizmet akdiniz 1475 sayılı İş Kanunu'nun 13.maddesi gereğince tüm hak ve alacaklarınız peşinen ödenerek, 31 Mayıs 1999 tarihi itibari ile feshedilmiştir" denildi.
Sahte imza atıldı
İhbarnamenin altında ise Delphi Packard Elektrik Sistemleri Ltd. Şti. adına Ali Özcan ve AhmetKaradeniz'in imzası yer aldı. İhbarname ile birliktte gönderilen hesap kesme formunda ise, işçilerinmaaş alacakları ile ihbar ve kıdem tazminatlarının tutarları hesaplanarak, ödenecek tutarlara yerverildi. Ancak, hesap kesme formunun altında personel müdürü ve personel şefinin imzalarınınyanında bulunan ve işçinin imzalaması gereken bölüme, işçilerin imzası taklit edilerek, sahte imzaatıldığı belirtildi. İşten atıldığını APS eline ulaştığında öğrenen işçilerin, böyle bir belgeyiimzalamış olması mümkün değil.
Tepkiden korkuyor
Çok sayıda işçiyi işten atan Packard patronunun, işçilerden gelecek tepkiyi önlemeye çalıştığı daöğrenildi. İşçilerin işten atmalara karşı birleşik tepkisinden çekinen Packard patronu, 30 MayısPazar akşamı saat 24.00 ile pazartesi saat 08.00'e kadar çalışması gereken A vardiyasına birvardiya ücretsiz izin verdi. İhbarnamelerin izin günü işçilerin evlerine gönderilmesinin de aynıamacı taşıdığı belirtiliyor.
ÖNCEKİ HABER

FP'nin MHP üzüntüsü

SONRAKİ HABER

'Kadrolaşmak için işten attılar'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...