29 Mayıs 1999 21:00

Avrupalı emekçiler Köln'de buluştu

Avrupa'nın hemen her ülkesinden yola çıkan onbinlerce emekçi, Almanya'nın Köln kentinde Avrupa sermayesine meydan okudu.

Paylaş
Avrupalı emekçiler Köln'de buluştu
3-4 Haziran'da Almanya'nın Köln kentinde yapılacak Avrupa Birliği (AB) zirvesine karşı dün on binlerce emekçi sokağa dökülerek tepki gösterdi. Avrupa'nın birçok ülkesinden, sabahın erken saatlerinden itibaren otobüslerle Köln'e gelen emekçiler Avrupa sermayesinin emekçilere dayattığı politikaları protesto etti.
Avrupa'nın değişik ülkelerinden sendikalar, işsizler insiyatifleri, demokratik kitle örgütleri tarafından oluşturulan, 'Euromarsch İnsiyatifi', "İşsizliğe, dışlamaya ve ırkçılığa karşı Avrupa Yürüyüşü" adı altında iki yıldır AB zirvelerine karşı düzenlenen gösterilerin bu yılkinde, önemli temalardan birini de NATO birliklerinin Yugoslavya'yı bombalaması oluşturdu.
Fransa, Hollanda, Belçika, İtalya, İsviçre, Polanya, Yunanistan ve Almanya'nın pek çok kentinden yola çıkarak Köln'deki Rudolfplatz'da bir araya gelen 50 binden fazla emekçi, saat 13.00'den itibaren kol kola girerek yürüyüş kortejini oluşturmaya başladı. Şehir içinde 6 kilometrelik bir güzergâhta süren yürüyüş boyunca, "İşsizliğin sorumlusu sermayedir", "İşsizliğe ve Irkçılığa karşı birleşelim", "NATO Balkanlardan elini çek", "Sermayenin Avrupa'sına karşı emekçilerinin Avrupa'sı" sloganlarının yer aldığı pankartlar taşındı.
Tertip Komitesi ve Alman Gıda Sendikası Genel Başkanı Franz-Josef Möllenberg birer konuşma yaptı. Gösteriye Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) de güçlü bir şekilde katıldı. DİDF'e bağlı bir çok derneğin taşıdığı pankartlarda yerli ve "yabancı" emekçilerin birliğine ve ortak mücadelesine dikkat çekildi.
Alternatif Zirve
Köln'de AB Zirvesi'ne karşı Avrupa'nın değişik ülkelerinden emekçilerin ve aydınların katıldığı"Alternatif Zirve" de yapıldı. Önceki gün Köln Üniversitesi'nde yapılan zirvenin açılışında yapılankonuşmalarda, Avrupa sermayesinin son birkaç yıldır sosyal hakları budama doğrultusundasistemli bir politika yürüttüğü belirtilerek, bunu engellemenin yolunun ancak sistemli birmücadeleden geçtiği vurgulandı. 2 Haziran tarihine kadar sürecek Alternatif Zirve boyunca Avupasermayesinin emekçilere karşı başlattığı saldırılar ve bunlara karşı nasıl mücadele edilmesigerektiği tartışılacak.Zirve çerçevesinde ayrıca, 28 Mayıs-2 Haziran arasında Köln'de bir gençlik kampı düzenleniyor.Kamp boyunca yapılan toplantılarda Avrupa Birliği'ne karşı mücadele etmenin gerekliliği üzerindeduruldu.
Başlıca talepler
  • Herkese ırk, ulus ve yaş ayrımı gözetilmeksizin onurlu bir yaşam sürdürmesi için yeterli gelir
  • Herkes için sosyal ve çevre açısından yararlı yeni işyerleri yaratılması, emekçilerin TİShaklarının güvence altına alınması ve esnek çalışmanın kaldırılması
  • Bütün Avrupa ülkelerinde sosyal hizmetlerin iyleştirilmesi
  • Avrupa sermayesine karşı uluslararası bir sosyal hareket yaratılması
  • NATO'nun Balkanlardan derhal çekilmesi
  • ÖNCEKİ HABER

    Miloseviç, G8'lere 'evet' dedi

    SONRAKİ HABER

    Bu vahşete dur denmeli

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...