28 Mayıs 1999 21:00

Desteklemede IMF direktiflerine uyuluyor

Haziran'da Türkiye'yi denetlemeye gelecek olan IMF, yeni bir anlaşma için yeni hükümetin tarım desteklerini azaltmasını şart koşuyor.

Paylaş
Desteklemede IMF direktiflerine uyuluyor
Destekleme alım fiyatlarında, daha önce IMF ile Yakın İzleme Anlaşması çerçevesinde kabul edilen enflasyon oranı prensibine uyuluyor. 1999 yılı yaş çay yaprağı alım fiyatlarında, 1999 yılı ortalama enflasyonu olduğu iddia edilen yüzde 44.4'ü aşmayan yüzde 44'lük artış yapılmasından sonra, hububat alımlarında da, aynı oranın dikkate alınması bekleniyor. Gerek IMFgerekse Dünya Bankası, Türkiye'nin destekleme alım sisteminin değişmesi gerektiğini önesürüyor.
Bu çerçevede, geçen yılın fiyatlarından belirlenen tütün dışında, bu yılın ilk sınavı olanyaş çay yaprağına birinci sürgünde verilen 118 bin liralık fiyatın, yeni harcama ve desteklemepolitikasının sinyalini verdiği belirtiliyor.
IMF yeni hükümeti denetlemeye geliyor
IMF Türkiye Masası Şefi Carlo Coterelli başkanlığındaki IMF heyetinin, 15Haziran'dan önce Türkiye'ye geleceği öğrenildi. IMF yetkililerinden aldığı bilgiye göre, IMF heyeti,4. Madde Konsültasyon çalışmaları çerçevesinde, 15 Haziran'dan önce, muhtemelen haziranayının ikinci haftasında Türkiye'ye gelecek.
IMF yetkilileri, yeni hükümetin kurulmasını beklediklerini, hükümet kurulur kurulmaz, kesin ziyarettarihini kararlaştıracaklarını belirtiyor.
Yeni hükümetten beklentilerBu arada IMF yetkilileri, şimdiden bir şeyler söylemenin erken olduğunu vurgularken, kararlıolunması durumunda yeni koalisyon hükümetinin, Meclis'te önemli bir çoğunluğa sahip olmasısebebiyle, köklü reformlar yapabileceğini ifade ediyor.
Mayıs ayında Türkiye'ye gelmeyi planlayan IMF heyeti, hükümetin kurulamaması nedeniyle,ziyaretini haziran ayına ertelemişti. Türkiye'de yaklaşık 15 gün kalarak, 1999 yılına aitgerçekleşmeler ve makroekonomik hedefler konusunda bilgi alacak olan IMF heyetinin, Yakınİzleme Anlaşması'nın haziran ayında sona ermesi nedeniyle, yeni bir anlaşma konusundahükümetin tavrı konusunda da bilgi edinmeye çalışacakları öğrenildi. Yeni hükümetin de, malidestek içeren bir anlaşma yapmaya niyetli olması durumunda, hemen temmuz ayında, ekonomiyetkililerinin Washington'a giderek, yeni bir anlaşma üzerinde çalışılmaya başlanacağı belirtiliyor.
IMF'den ön şart
IMF'nin, mali destek içeren bir anlaşma öncesinde, tarımsal destekleme ve sosyal güvenlikreformundan birinin mutlaka çıkartılması konusunda ısrarlı olacağı da vurgulanıyor.
ÖNCEKİ HABER

Keşmir'de çatışmaların nabzı yükseliyor

SONRAKİ HABER

'Yangına körükle gitme'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...